Aqua de Valencia.

Gdyby świat funkcjonował normalnie, od dwóch tygodni bylibyśmy w Walencji, a nieodłącznym elementem późnego śniadania czy lunchu w tej lub innej fajnej lokalnej miejscówce byłaby rzecz jasna Aqua de Valencia :-) Zamiast tego mamy terror covida, plany diabli wzięli, ale to nie znaczy, że ze wszystkiego trzeba rezygnować. Okazało się, że w piwniczce uchowała się ostatnia cava brut, a skrzynka pomarańczy – jak na życzenie – czekała bez celu w garażu. Jeżeli nie możesz lecieć do Walencji, Walencja przyleci do Ciebie. I to w najlepszym wydaniu.

Okoliczności mamy kryzysowe, więc jeśli po sylwestrze czy innej imprezie została Ci butelka crémanta lub szampana, a wytrawnej cavy akurat nie masz pod ręką, niech zbędne dylematy nie stają Ci na przeszkodzie. Zamieniaj, rób słynną wodę z Walencji i pij zdrowie Hiszpanii, która akurat tego bardzo dziś potrzebuje.

Aqua de Valencia w barach i restauracjach serwuje się na dzbanki, więc i ja podaję taki przepis. A przy okazji od razu uprzedzam: to nie jest zbyt duża ilość. W ciepły dzień wzmocniona cava z pomarańczą smakuje wyśmienicie. I naprawdę orzeźwia jak marzenie!

PS. Sewilla też ma swój słynny drink, który jednak temu z Walencji dorównać nie jest w stanie. Aqua de Sevilla zamiast soku z pomarańczy zawiera sok z ananasa, a do tego – o zgrozo – ozdabiana jest bitą śmietaną ;-)

Aqua de Valencia

Aqua de Valencia

Aqua de Valencia

Aqua de Valencia – SKŁADNIKI na spory dzbanek czyli 2-4 porcje:

  • 1/2 litra świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (tu: sok z 6 soczystych czerwonych pomarańczy)
  • 1/2 litra cavy brut – czyli wytrawnej (zamiast cavy może być też crémant lub szampan)
  • 50 ml ginu
  • 50 ml wódki
  • plasterki pomarańczy do dekoracji
  • odrobina miodu lub cukru (opcjonalnie, ja pomijam – drink na czystym soku z pomarańczy jest wystarczająco słodki)

Aqua de Valencia – PRZEPIS:

  1. Wyciśnij sok ze świeżych, soczystych i słodkich pomarańczy. Przecedź przez sito o drobnych oczkach (nie pomijaj tego etapu).
  2. Przelej do dzbanka lub innego naczynia, dodaj wódkę i gin.
  3. Dobrze wymieszaj dużą łyżką, po czym dodaj cavę i ponownie wymieszaj – tym razem delikatnie, by cava nadmiernie się nie odgazowała.
  4. Podawaj w dzbanku, w upalne dni możesz dorzucić lód.
  5. Serwuj w szklankach lub kieliszkach – sprawdzą się różne rodzaje: klasyczne, do szampana lub szerokie jak do martini.
  6. Pij na zdrowie – to niewinny, lekki i wspaniale orzeźwiający napój!

Uwaga: jakość składników jak zawsze ma znaczenie. Zarówno cava, jak i pomarańcze powinny być jak najlepszej jakości.

Sprawdź też:

Aqua de Valencia

Aqua de Valencia

Aqua de Valencia