Smażone warzywa z kimchi i ryżem.

Smażone lub pieczone warzywa z ryżem czy kaszą to klasyczny „obiad z niczego”. Ryż/kasza zawsze jest pod ręką, a roślinożercom dzień w dzień zostają po czymś jakieś warzywa. Pół fenkułu, pak choi, marchew, seler, pietruszka, kilka pieczarek albo ziemniaków. Standard, kiedy codziennie gotujesz coś roślinnego. To typowe danie resztkowe, jednak dodanie kimchi wznosi je na wyższy poziom. Użyłem samych łatwo dostępnych warzyw, które akurat zostały po weekendzie (wiadomo, że zawsze jakieś się ostaną). Efekt? Doskonały, bo naprawdę niewiele trzeba, by przyrządzić pyszny wegański posiłek. Nie ma przeszkód, by użyć całkiem innych warzyw, nie powinno być ich jednak zbyt dużo, ponieważ powinny się usmażyć (nie udusić); w razie potrzeby możesz smażyć je partiami, a na koniec połączyć w całość. 

Za przyprawę służy ostre, słone i pikantne kimchi. Innych przypraw nie dodaję. Kolendra to rzecz obowiązkowa, ale jeżeli nie możesz jej znieść 😉 sięgnij po natkę pietruszki.

Smażone warzywa z kimchi i ryżem

 

Smażone warzywa z kimchi i ryżem

Smażone warzywa z kimchi i ryżem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 200 g ryżu (np. tajski jaśminowy)
  • 120 g kimchi z białej rzodkwi
  • 5-6 pieczarek
  • 1 średnia marchewka
  • pół fenkułu (kopru włoskiego)
  • szalotka
  • 1/3 pęczka kolendry (duża garść listków)
  • olej do smażenia

Smażone warzywa z kimchi i ryżem – PRZEPIS:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z czasem na opakowaniu. Nie solę wody, ponieważ kimchi jest wystarczająco słone.
  2. W tym czasie marchew i szalotkę posiekaj w cienkie plasterki na mandolinie. Usuń twardą końcówkę fenkułu i posiekaj go na mandolinie. W braku mandoliny pokrój warzywa nożem w możliwie cienkie plasterki. 
  3. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć warzywa. Smaż, co jakiś czas mieszając.
  4. Posiekaj łodygi kolendry i dodaj je na patelnię.
  5. Posiekaj pieczarki w cienkie plasterki i dodaj do warzyw.
  6. Posiekaj plasterki kimchi na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię.
  7. Smaż, aż warzywa zmiękną, co nie zajmie dużo czasu. Na koniec dodaj grubo posiekane listki kolendry. 
  8. Warzywa podaj z ryżem.

Smażone warzywa z kimchi i ryżem

Smażone warzywa z kimchi i ryżem