Pasztet z kaszotto z grzybami – dwie wersje (klasyczna i do smarowania).

Jak zrobić aromatyczny, kremowy, wegański grzybowy pasztet z kaszy gryczanej z warzywami, bez wychodzenia z domu po niezbędne składniki? Bardzo prosto: wystarczy sięgnąć po suszone grzyby i kaszotto z grzybami The Green Woodpecker Trill! Do wyboru masz dwa różne kaszotto (z podgrzybkami lub z kurkami, każde z mnóstwem suszonych warzyw) oraz kilka rodzajów suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki, kurki, shiitake, pieczarki). Wszystkie produkty Woodpecker możesz zamówić online z dostawą pod same drzwi. Warto, ponieważ nie dość, że są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, to jeszcze mają świetny czysty i naturalny skład, do którego nie sposób się przyczepić.

Dodatek suszonych grzybów sprawia, że gotowy pasztet z kaszy gryczanej ma mocny grzybowy aromat i smakuje tak dobrze, że trudno poprzestać na jednej porcji 🙂 Możesz przygotować go w dwóch wersjach – klasycznie pieczony lub do smarowania.

Pasztet z kaszotto z grzybami

Pasztet z kaszotto z grzybami

Pasztet z kaszotto z grzybami

Pasztet z kaszotto z grzybami

Pasztet z kaszotto z grzybami

Pasztet z kaszotto z grzybami – SKŁADNIKI na 2 keksówki i średni słoik:

Pasztet z kaszotto z grzybami – PRZEPIS:

  1. Kaszotto i suszone grzyby wsyp do dużego garnka. Wlej 2 litry wody, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn (ok. 20-25 minut). Na koniec dopraw solą, sporą ilością pieprzu, zielem angielskim, majerankiem i tymiankiem.
  2. Odstaw do ostygnięcia, a w czasie, gdy kasza stygnie na patelni podduś na oleju posiekaną szalotkę, aż zmięknie.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  4. Przełóż szalotkę do garnka z kaszą i zmiksuj całość na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera.
  5. Gotową masę na pasztet przełóż do natłuszczonych olejem foremek keksowych (używam silikonowych, zwykłe foremki możesz wyłożyć dodatkowo pergaminem). To, co nie zmieści się w foremkach możesz przełożyć do słoika i zużyć jako pasztet do smarowania (pieczywa albo wafli z gryki 😉 ).
  6. Wstaw keksówki do piekarnika i piecz ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni.
  7. Kiedy pasztet zrumieni się od góry w wystarczającym stopniu (będzie miał chrupką skórkę) możesz przykryć go folią aluminiową.
  8. Gotowy pasztet odstaw w formie do ostygnięcia. Przechowuj w lodówce.

Tak przygotowana masa na wegański pasztet po zmiksowaniu – bez pieczenia – świetnie nadaje się również jako pasta do kanapek, wytrawnych naleśników, etc.

Pasztet z kaszotto z grzybami

Pasztet z kaszotto z grzybami

Pasztet z kaszotto z grzybami

Pasztet z kaszotto z grzybami

Pasztet z kaszotto z grzybami