Tarta z kwiatami cukinii i tymiankiem.
Tarta z kwiatami cukinii i tymiankiem, czyli z tym, co bujnie rośnie w ogrodzie. Jeżeli nie masz gdzie kupić kwiatów cukinii, a chcesz ich spróbować i masz gdzie wysiać trochę nasion, zrób to. Cukinia kwitnie nie później niż po 6-8 tygodniach od wysiewu, a kiedy już zakwitnie, wystarczą dosłownie 3-4 rośliny, by niemal codziennie dostarczać od kilku do kilkunastu kwiatów. Możesz jeść je na surowo, upiec z nimi frittatę lub tartę, dodać do sałatki, zupy, duszonych warzyw, omletu lub jajecznicy, nadziewać i zapiekać. Szereg inspiracji znajdziesz TUTAJ.
Kruche ciasto robię według tego samego ultra łatwego przepisu, co zwykle. W razie potrzeby dodaj dowolny inny ser, który ładnie się topi. Śmietany używam wegańskiej, ponieważ jest niezawodna dosłownie do wszystkiego. Tutaj zapewnia doskonałą konsystencję i idealnie łączy się z jajkami, więc w razie czego polecam taki zestaw. Tradycyjna śmietana też sprawdzi się świetnie.
Tarta z kwiatami cukinii i tymiankiem – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:
(na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm)
Na kruche ciasto
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej (używam Elovena)
- 50 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g półtłustego twarogu
- 100 g zimnego niesolonego masła
- przyprawy roztarte w moździerzu: pół łyżeczki soli (używam różowej himalajskiej), łyżeczka czarnego pieprzu, łyżeczka ziaren kolendry, łyżeczka ziaren białej gorczycy, dwie łyżeczki suszonego majeranku
Plus
- ghee lub masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie
- 10-15 kwiatów cukinii – mogą być żeńskie (z małą cukinką) albo męskie (na łodyżce), ja używam tym razem 14 kwiatów cukinii na łodyżce – małych i dużych
- jedna większa albo kilka małych cukinii, pokrojonych w cienkie plasterki
- ok. 150 g świeżo startego sera, który ładnie się topi (u mnie: Iberico z trzech rodzajów mleka)
- 200 g śmietany (używam vegan Creamo 18%, może być też tradycyjna śmietana o zawartości 18% lub 30% tłuszczu)
- 6 jajek (zerówki, wolny chów)
- łyżeczka białego pieprzu Penja
- garść gałązek tymianku (listki)
*Cukinia ma dwa rodzaje kwiatów: męskie – na łodyżkach oraz żeńskie – z mini cukinkami, czyli zalążkami cukinii. Poza tym drobnym szczegółem, obydwa rodzaje kwiatów smakują tak samo.
Tarta z kwiatami cukinii i tymiankiem – PRZEPIS:
- Przygotuj kwiaty cukinii i cukinię. Kwiaty przepłucz i osusz na papierowym ręczniku. Mini cukinie pokrój w plasterki, najlepiej używając mandoliny.
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz niezawodnego Magimixa, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Natłuść ghee lub masłem formę do tarty.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przełóż ciasto do formy, usuń nadmiar. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na około 15 minut.
- W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, zetrzyj ser na grubej tarce i przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę ubij w misce na jednolitą masę, dodaj kilka łyżek listków tymianku i wymieszaj.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, spód tarty posyp świeżo startym serem, ułóż kwiaty cukinii, dodaj plasterki cukinii, po czym zalej je jajkami rozbełtanymi wcześniej ze śmietaną.
- Wstaw tartę do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 45-50 minut, kontrolując stan kwiatów. Jeżeli pod koniec pieczenia uznasz, że za mocno się spieką, przykryj wierzch tarty folią aluminiową.
- Gotową tartę odstaw na 5 minut, by nieco odpoczęła.
- Podawaj na gorąco albo na zimno, skropioną oliwą extra vergine – w każdym wariancie smakuje doskonale. Świetnie sprawdza się jako śniadanie następnego dnia po pieczeniu (bez podgrzewania).
Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.