Mizeria z młodej cukinii – świetna na lato.
Z recepturą na mizerię jest jak z dupą – każdy ma własną. Dwa tradycyjne, bazowe składniki mizerii to ogórki i tłusta śmietana, dlatego ja robię mizerię z młodej cukinii i jogurtu ;-) Lekki, choć gęsty jogurt naturalny (2% tłuszczu), do tego zioła, najprostsze przyprawy i gotowe! Mizeria na jogurcie jest super lekka i orzeźwiająca (wspaniała zwłaszcza na lato!), a młoda chrupiąca cukinia o miękkiej skórce doskonale zastępuje zielony ogórek. Polecam spróbować.
Nigdy nie dodaję do mizerii cukru, ale jeśli potrzebujesz, oczywiście możesz to zrobić. Jeżeli chodzi o zioła i przyprawy, dobierz je wedle uznania. Zamiast mięty, kolendry czy koperku możesz dodać szczypiorek, dymkę, natkę pietruszki, a nawet drobno posiekaną cebulę krótko marynowaną w soku z limonki (jak w tym przepisie).
Mizeria z młodej cukinii – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 3 małe młode cukinie
- 300 ml jogurtu naturalnego bez cukru
- pół łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- łyżeczka nasion fenkułu, roztartych w moździerzu
- sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
- garść listków kolendry lub koperku, posiekanych
- garść listków mięty, posiekanych
- (opcjonalnie) 1-2 łyżki soku z limonki
- (opcjonalnie) świeże nasiona kolendry do posypania – mają fajny pikantny smak, do kupienia u Majlertów
Mizeria z młodej cukinii – PRZEPIS:
Przy użyciu mandoliny posiekaj cukinię w cienkie plasterki. W misce wymieszaj plasterki cukinii z jogurtem, sokiem z limonki, roztartymi w moździerzu przyprawami oraz posiekanymi ziołami.