Letnia sałatka z ciecierzycy.
Soczyście świeża sałatka z ciecierzycą w roli głównej, która jest na tyle konkretna, że świetnie sprawdzi się jako letni lunch lub kolacja.
W miarę możliwości, wybierz odmianę pomidorów z małą ilością pestek. Doskonale sprawdzą się Bawole serce lub karbowane malinówki, a także pomidor ananasowy, który dodatkowo wnosi do sałatki żółty kolor. Tradycyjnie, cebulę krótko marynuję w soku z limonki, ale nie ma przeszkód, by pominąć ten etap i użyć surowej. Do sałatki dodaję surową cukinię, którą w razie potrzeby możesz zastąpić ogórkiem. Dymka, zioła i limonkowa cebula są na tyle pikantne i aromatyczne, że nie ma potrzeby szaleć z przyprawami – lekko ostry akcent zapewnia pieprz (lub płatki ostrej chili). Nie dodaję soli, ponieważ oliwki są wystarczająco słone.
Domowy olej lniany
Olej lniany tłoczony na zimno ze złocistego siemienia lnianego wspaniale dopełnia smak. Nasiona lnu to łatwo dostępny materiał do tłoczenia surowego oleju w domowej kuchni. Olej tłoczony z lnu na zimno ma wyrazisty aromat i smak, przez co znakomicie sprawdza się jako dressing. Tłoczenie na zimno oznacza, że olej jest wyciskany z roślin oleistych w temperaturze poniżej 40 stopni C. Dzięki temu zachowuje pełnię walorów odżywczych. Taki olej – surowy, nierafinowany – jemy wyłącznie na zimno (na surowo), nie używamy go do smażenia.
Letnia sałatka z ciecierzycy z sokiem z limonki i olejem lnianym – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 150-200 g suchej ciecierzycy (=ok. 300-400 g po ugotowaniu) – nie używam ciecierzycy z puszki, polecam ugotować suchą ciecierzycę, chociaż wiem, że nie wszyscy mnie posłuchają ;)
- duży pomidor malinowy lub Bawole serce (albo 2 mniejsze)
- pomidor ananasowy (opcjonalnie)
- mała cukinia lub ogórek
- czerwona cebula
- garść oliwek Kalamata, wypestkowanych
- pęczek dymki (albo szczypiorku)
- garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- mała garść listków bazylii
- 2 limonki
- olej lniany z lnu złocistego, wytłoczony na zimno w domowej prasie do oleju Wartmann (albo oliwa extra vergine)
- szczypta pieprzu lub płatków ostrej chili
Letnia sałatka z ciecierzycy z sokiem z limonki i olejem lnianym – PRZEPIS:
- Wytłocz olej lniany: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 400 g nasion lnu złocistego i włącz urządzenie, wybierając program flax seeds (nasiona lnu). Otrzymasz ok. 150-200 ml surowego oleju lnianego, który jest gotowy do spożycia.
- Namocz ciecierzycę przez noc, po czym odcedź i ugotuj (ok. 60 minut). Ugotowaną ciecierzycę odcedź, przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.
- Posiekaj drobno cebulę, przełóż do małej miski, zalej sokiem z limonek, wymieszaj i odstaw.
- Z cukinii usuń gniazdo nasienne, po czym pokrój miąższ na niewielkie kawałki. Dodaj do ciecierzycy.
- Pomidory obierz ze skórki, usuń pestki. Miąższ posiekaj dość drobno i dodaj do miski z ciecierzycą.
- Dalej, dodaj drobno posiekane oliwki, szczypiorek i natkę pietruszki (lub kolendry). Na koniec dodaj cebulę wraz z sokiem z limonek, listki bazylii (największe liście porwij na mniejsze kawałki) oraz chlust oleju lnianego. W razie potrzeby dopraw pieprzem lub płatkami ostrej chili.
Czytaj też:
- Wszystko, co warto wiedzieć o domowym oleju lnianym
- Prasa do oleju – Q&A, czyli wszystko co chcesz wiedzieć, ale nie masz kogo zapytać
- Domowa prasa do oleju – warto kupić?
- Jak tłoczyć oleje w duchu zero waste?