Sałatka z letniego ogrodu.
Pyszna sałatka z letniego ogrodu, która w większości składa się z tego, co urosło i zakwitło w naszym ogrodzie: z młodziutkich rzodkiewek, kwiatów cukinii, liści musztardowca i nasturcji. Wszystko to rośnie właściwie samo i, poza podlewaniem, nie wymaga szczególnej troski. Jeżeli nie masz gdzie kupić kwiatów cukinii, a chcesz je jeść i masz gdzie wysiać trochę nasion, zrób to. Cukinia kwitnie nie później niż po 6-8 tygodniach od wysiewu, a kiedy już zakwitnie, wystarczą dosłownie 3-4 rośliny, by niemal codziennie dostarczać od kilku do kilkunastu kwiatów. Szczerze, bywa, że nie nadążamy ze zrywaniem.
Piękne, drobne młode rzodkiewki warto jeść w całości wraz z natką – podane w ten sposób świetnie się prezentują. Część rzodkiewek przytnij, by na talerzu nie powstała góra z liści. Niewykorzystane w sałatce liście natki rzodkiewki użyj np. do pesto (tak samo, jak liście nasturcji – zobacz) lub dodaj do gorącego makaronu z Parmezanem i oliwą. Nasze rzodkiewki z domowej uprawy są łagodne w smaku, za to musztardowiec i nasturcja dodają pikantnych nut, dodatkowo podkreślonych przez dukkah. Takie sałatki to dla mnie kwintesencja lata, smacznego!
Sałatka z letniego ogrodu – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- kilkanaście rzodkiewek z natką
- trzy garście liści musztardowca
- dwie garście młodych liści nasturcji (kiedy zakwitną, warto użyć również kwiatów, tak jak w tym przepisie)
- mały młody fenkuł, posiekany w cienkie plasterki
- 4 kwiaty cukinii (u mnie: męskie, czyli na łodyżce)
- mała garść pistacji, posiekanych
- 2 łyżki orzechowej kruszonki (dukkah wg tego przepisu)
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Sałatka z letniego ogrodu – PRZEPIS:
- Na talerzach rozłóż liście musztardowca, posiekany fenkuł i rzodkiewki. Część rzodkiewek zostawiam w całości (wraz z natką), przy części przycinam natkę, pozostawiając kilka centymetrów łodyżek, największe rzodkiewki przecinam na połówki. Łodyżki i natka młodych rzodkiewek są chrupkie, soczyste i pyszne. Do sałatki warto dodać również trochę dodatkowych najładniejszych listków natki rzodkiewki.
- Dodaj kwiaty cukinii i listki nasturcji. Na koniec skrop sałatkę oliwą i posyp grubo posiekanymi pistacjami oraz kruszonką z orzechów i przypraw (dukkah).