Rydze z orzechami i balsamico.
Jeżeli rydze, to rzecz jasna smażone! Ten sposób przyrządzania tych niezwykłych grzybów od zawsze przemawia do mnie najbardziej. Uwielbiam prażone orzechy laskowe, więc nie byłbym sobą, gdyby zabrakło ich w tym przepisie. Do tego aromatyczny rozmaryn, trochę przypraw i jeden składnik, który wznosi wszystko na wyższy poziom – wspaniały, długo starzony Aceto Balsamico Tradizionale Extra Vecchio. Rydze smażę do momentu, aż ładnie się zrumienią, a przyprawy (szczególnie sól) dodaję na samym końcu, tak by grzyby nie puściły zbyt dużo wody podczas smażenia. Rozmaryn i większość orzechów podsmażam wraz z rydzami, dzięki czemu grzyby nabierają jeszcze głębszego smaku. Używam dwóch rodzajów balsamico – trochę tańszego i bardziej płynnego octu (również z Modeny), który dodaję na patelnię w końcowej fazie smażenia rydzów oraz droższego, gęstego długo starzonego Aceto Balsamico Tradizionale (nie mylić z paskudztwem pod tytułem glassa balsamiczna), który wieńczy dzieło. Pyszna błyskawiczna jesienna przystawka.
Rydze z orzechami i balsamico – SKŁADNIKI:
- 600 g rydzów
- duża garść prażonych orzechów laskowych (migdały lub orzechy włoskie też będą OK)
- 2 gałązki rozmarynu
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- trochę Aceto Balsamico Tradizionale Extra Vecchio DOP (długo starzonego octu balsamicznego najlepszej jakości)
- łyżka ghee (lub masła)
- pół łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- trochę płatków soli (Maldon)
Rydze z orzechami i balsamico – PRZEPIS:
- Oczyść rydze, większe kapelusze przekrój na pół.
- W dużej patelni rozgrzej ghee (lub masło) i wrzuć oczyszczone grzyby.
- Smaż rydze z dwóch stron, aż ładnie się zrumienią. W razie potrzeby podczas smażenia dodaj jeszcze trochę ghee.
- Pod koniec smażenia dodaj na patelnię większość grubo posiekanych orzechów laskowych oraz posiekane listki rozmarynu. Podsmaż całość przez chwilę i dodaj ocet balsamiczny.
- Podsmaż, mieszając, aż ocet odparuje, po czym zdejmij patelnię z ognia, dodaj sól i pieprz.
- Przełóż rydze na talerz, skrop gęstym długo starzonym octem balsamicznym, a na koniec oprósz pozostałymi orzechami i szczyptą płatków soli.