Ziemniaki z kasztanami pieczone w miodzie.
Ziemniaki – kasztany – miód. Prosto z piekarnika. Do tego kieliszek dobrego wytrawnego wina, wygodny fotel albo sofa, ciepły koc i fajny film. We własnych czterech ścianach nikt Wam nie powie, że obiadek trzeba zjeść przy stole ;-)
Dwie dodatkowe uwagi:
Miód gryczany ma wyrazisty i ostry smak, który świetnie tu pasuje, ale w razie potrzeby można zastąpić go innym. Znakomicie sprawdzi się również na przykład tymiankowy, rozmarynowy, koniczynowy, pomarańczowy, agrumi lub spadziowy.
Ziemniaki pieczone z kasztanami są w założeniu samodzielnym daniem (jemy je jak klasyczną zapiekankę), ale może być też dodatkiem, w szczególności do ryb lub drobiu.
Ziemniaki z kasztanami pieczone w miodzie – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- ok. 600 g młodych ziemniaków
- ok. 250 g kasztanów, obranych z łupin i obgotowanych (można je kupić pakowane próżniowo po 500 g)
- 3 łyżki miodu gryczanego
- 1 łyżeczka pieprzu Timur (może być również pieprz syczuański albo – w braku innych opcji – zwykły czarny)
- 1/4 gałki muszkatołowej, świeżo startej
- sól
- trochę oliwy extra vergine
- łyżka listków suszonego tymianku
Ziemniaki z kasztanami pieczone w miodzie – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj i osusz.
- Na dno dużej miski wlej miód. Dodaj utłuczony w moździerzu pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową oraz sól. Wlej chlust oliwy i wymieszaj.
- Ziemniaki przekrój na połówki (większe sztuki na trzy-cztery części), przełóż do miski z miodem i przyprawami.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wymieszaj dłońmi ziemniaki z miodem, po czym przełóż je na blaszkę.
- Do miski przełóż kasztany i dokładnie wymieszaj z pozostałym miodem.
- Wstaw blaszkę do piekarnika na około 25-30 minut (z grzałką górną i dolną). W połowie pieczenia wyjmij blaszkę i przemieszaj ziemniaki.
- Po 25-30 minutach pieczenia ziemniaków, wyjmij blaszkę z piekarnika i dodaj całą zawartość miski z kasztanami. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na 10-15 minut (tylko pod górną grzałkę).
- Gotowe ziemniaki posyp listkami tymianku. Podawaj od razu.
- Nie zapomnij o winie, filmie i kanapie!
Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 04-05/2019)