Sernik z poziomkami – lekki, mały, dietetyczny.

Sernik z poziomkami to siódma – i na razie ostatnia – wariacja na temat słynnej Gazta Tarta La Viña, czyli spalonego sernika z Kraju Basków. Gazta w mowie Basków (czyli w euskarze) oznacza po prostu ser, a Gazta Tarta to nic innego jak serowe ciasto. Więcej na temat spalonego sernika z Donostii przeczytasz w tym wpisie, a 6 poprzednich wersji ciasta znajdziesz tu.

Dlaczego podaję Wam siódmą wersję przepisu na spalony sernik? Otóż dlatego, że jest pod każdym względem wyjątkowy. To po prostu sernik marzeń! :-) Jak inaczej nazwać ciasto, które nie wymaga żadnych specjalnych składników, zabiegów ani urządzeń? Wystarczy, żeby twaróg, śmietana i jajka były świeże i dobrej jakości. Prosty skład, banalna receptura, a przede wszystkim: zawsze sukces. Nieważne, ile nieudanych serników z różnych magicznych receptur masz na sumieniu. Baskijski sernik naprawdę udaje się zawsze, a najlepsze jest to, że należy go spalić. Także tak, czytaj i piecz! :-)

Poziomki to bardzo delikatne owocki, dlatego nie są wyraźnie wyczuwalne w smaku, ale nadają sernikowi piękny poziomkowy aromat.

Tym razem upiekłem sernik w mniejszej 20-centymetrowej tortownicy, w związku z czym odpowiednio zmniejszyłem proporcje. To wersja dla tych, którzy narzekali, że sernik z 1-1,2 kg twarogu to dla nich zbyt wiele. Jak zwykle, nie dodaję cukru, zamiast niego używam erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który nie zawiera kalorii). Ciasto możesz przechowywać w lodówce do 4-5 dni.

Czytaj też: Przewodnik kulinarny po San SebastianRuta del Flysch, Zakupy – co przywieźć z Kraju Basków?

Sernik z poziomkami

Sernik z poziomkami

Sernik z poziomkami

Sernik z poziomkami – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Używam tortownicy o średnicy 20 cm

  • 800 g twarogu dobrej jakości
  • odrobina masła do natłuszczenia tortownicy
  • 200 g śmietany 18%
  • ok. 150 – 200 g poziomek
  • 120 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
  • 4 jajka (średnie, rozmiar M – zerówki, wolny wybieg)
  • szczypta soli
  • 20 g mąki owsianej bezglutenowej (używam jak zwykle mąki Provena), może być również kasztanowa, ryżowa lub kukurydziana

Sernik z poziomkami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (grzanie góra – dół). Ostrożnie umyj poziomki, są bardzo delikatne.
  2. Przygotuj tortownicę: natłuść całe wnętrze (dno i boki), po czym starannie wyłóż papierem do pieczenia tak, by papier wystawał co najmniej 5 cm ponad wysokość obręczy tortownicy. Natłuszczenie tortownicy w środku sprawia, że papier idealnie do niej przywiera. Masło działa jak klej. Wygładzone i przyklejone do natłuszczonej masłem tortownicy zagniecenia papieru wokół wewnętrznej strony obręczy tylko dodają gotowemu sernikowi rustykalnego charakteru. Jeżeli wolisz, możesz wyłożyć tortownicę papierem w mniej rustykalny sposób, tak by po upieczeniu sernik miał gładsze boki. Niezależnie od przyjętej metody, wnętrze tortownicy wyłożone papierem również starannie natłuść masłem. Odstaw.
  3. Przygotuj masę na sernik: twaróg i erytrytol wymieszaj w mikserze do pełnego połączenia składników (używam KA, 2 poziom obrotów – zajmuje to ok. 2 minuty). Możesz użyć również miksera ręcznego albo ubić twaróg z cukrem ręcznie w misce (ok. 5 minut). Ostatni sposób wymaga nieco więcej energii, ale jest równie skuteczny. Ciągle mieszając, dodaj sól, a następnie jajka – po 1 sztuce na raz, dodając kolejne jajko, gdy poprzednie zostanie w całości wmieszane w masę. Nieustannie mieszając, dodaj mąkę i śmietanę. Miksuj jeszcze przez chwilę, aż składniki całkiem się połączą.
  4. Przelej masę do tortownicy, dodaj poziomki, delikatnie wmieszaj je w ciasto i wstaw do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie ok. 50-55 minut. Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku przez ok. godzinę, po czym uchyl drzwiczki i pozwól mu ostygnąć.
  5. Przechowuj w lodówce.

Sernik z poziomkami

Sernik z poziomkami