Gofry cynamonowe z gruszkami w miodzie.

Wrzesień = prawie jesień, a jesień to cynamon. Gofry cynamonowe są tak pyszne, że upieczesz je w tym sezonie niejeden raz. Słowo daję, można się uzależnić. Doskonale smakują zarówno z dodatkami podanymi na gorąco, jak i na zimno. Jakimi konkretnie, to już zależy od sezonu i dostępności składników. Polecam duszone gruszki, ponieważ wspaniale miękną na patelni i z dodatkiem miodu są po prostu przepyszne.

Mam właśnie klęskę urodzaju mini gruszek (Konferencja), niewiele większych od dużej śliwki; jeżeli używasz gruszek w standardowym rozmiarze, zmniejsz ilość i pokrój je na mniejsze kawałki, np. ósemki. W podobny sposób możesz przygotować też inne owoce, np. jabłka, śliwki czy morele.

Gofry cynamonowe możesz upiec również z innej mąki niż kasztanowa. Glutenowym wystarczy pszenna, bezglutenowi mogą skorzystać na przykład z owsianej certyfikowanej jako glutenfree, z niepalonej gryczanej (jasnej) albo z mąki z quinoa. Gazowana woda mineralna sprawia, że gofry są bardziej puszyste, ale upieczone z ciasta na wodzie niegazowanej smakują równie dobrze.

Gofry cynamonowe z gruszkami w miodzie

Gofry cynamonowe z gruszkami w miodzie

Gofry cynamonowe z gruszkami w miodzie

Gofry cynamonowe z gruszkami w miodzie

Gofry cynamonowe z gruszkami w miodzie – SKŁADNIKI:

Na 5 gofrów:

  • 200 g mąki kasztanowej
  • ok. 200 ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 2 jajka (zerówka, wolny wybieg)
  • 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
  • olej do natłuszczenia gofrownicy

Dodatki:

  • 12-15 mini gruszek odmiany Konferencja (albo 3-4 duże gruszki)
  • 2 łyżki miodu (tu: miód mniszkowy)
  • kopiasta łyżka listków tymianku
  • 1/2 gałki muszkatołowej
  • trochę nierafinowanego oleju kokosowego lub ghee / masło klarowane do smażenia

Gofry cynamonowe z gruszkami w miodzie – PRZEPIS:

  1. W misce wymieszaj nieprzesianą mąkę kasztanową, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozpuść masło.
  2. W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą gazowaną.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodaj masę z jajek i roztopione masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate, dlatego nie mieszaj zbyt dokładnie. Odstaw na 15 minut, by odpoczęło. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale spływające z chochli.
  4. Nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, a następnie przy pomocy chochli nalej ciasto na środek każdej kratki.
  5. Opuść pokrywę gofrownicy. Piecz, aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas uzależniony jest od modelu gofrownicy, w moim przypadku pieczenie trwa 10 minut.
  6. W tym czasie przygotuj dodatki. Pokrój gruszki na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Używam małych gruszek odmiany Konferencja, zerwanych prosto z drzewa, których nie obieram ze skórki.
  7. Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i dodaj gruszki. Podsmaż przez chwilę, a następnie dodaj miód. 
  8. Wymieszaj i duś, aż gruszki zmiękną, ale zachowają kształt.
  9. Pod koniec duszenia zetrzyj na patelnię gałkę muszkatołową i dodaj listki tymianku (zobacz).
  10. Gofry podawaj z ciepłymi gruszkami z patelni.

Gofry cynamonowe z gruszkami w miodzie

Gofry cynamonowe z gruszkami w miodzie

Gofry cynamonowe z gruszkami w miodzie