Gofry cynamonowe z gruszkami w miodzie.
Wrzesień = prawie jesień, a jesień to cynamon. Gofry cynamonowe są tak pyszne, że upieczesz je w tym sezonie niejeden raz. Słowo daję, można się uzależnić. Znakomicie smakują zarówno z dodatkami podanymi na gorąco, jak i na zimno. Jakimi konkretnie, to już zależy od sezonu i dostępności składników. Polecam duszone gruszki, ponieważ wspaniale miękną na patelni i z dodatkiem miodu są po prostu doskonałe!
Mam właśnie klęskę urodzaju mini gruszek (Konferencja), niewiele większych od dużej śliwki; jeżeli używasz gruszek w standardowym rozmiarze, zmniejsz ilość i pokrój je na mniejsze kawałki, np. ósemki. W podobny sposób możesz przygotować też inne owoce, np. jabłka, śliwki czy morele.
Gofry cynamonowe możesz upiec również z innej mąki niż kasztanowa. Glutenowym wystarczy pszenna, bezglutenowi mogą skorzystać na przykład z owsianej certyfikowanej jako glutenfree, z niepalonej gryczanej (jasnej) albo z mąki z quinoa. Gazowana woda mineralna sprawia, że gofry są bardziej puszyste, ale upieczone z ciasta na wodzie niegazowanej smakują równie dobrze.
Gofry cynamonowe z gruszkami w miodzie – SKŁADNIKI:
Na 5 gofrów:
- 200 g mąki kasztanowej
- ok. 200 ml wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 2 jajka (zerówka, wolny wybieg)
- 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
- olej do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki:
- 12-15 mini gruszek odmiany Konferencja (albo 3-4 duże gruszki)
- 2 łyżki miodu (tu: miód mniszkowy)
- kopiasta łyżka listków tymianku
- 1/2 gałki muszkatołowej
- trochę nierafinowanego oleju kokosowego lub ghee / masło klarowane do smażenia
Gofry cynamonowe z gruszkami w miodzie – PRZEPIS:
- W misce wymieszaj nieprzesianą mąkę kasztanową, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozpuść masło.
- W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą gazowaną.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj masę z jajek i roztopione masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate, dlatego nie mieszaj zbyt dokładnie. Odstaw na 15 minut, by odpoczęło. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale spływające z chochli.
- Nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, a następnie przy pomocy chochli nalej ciasto na środek każdej kratki.
- Opuść pokrywę gofrownicy. Piecz, aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas uzależniony jest od modelu gofrownicy, w moim przypadku pieczenie trwa 10 minut.
- W tym czasie przygotuj dodatki. Pokrój gruszki na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Używam małych gruszek odmiany Konferencja, zerwanych prosto z drzewa, których nie obieram ze skórki.
- Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i dodaj gruszki. Podsmaż przez chwilę, a następnie dodaj miód.
- Wymieszaj i duś, aż gruszki zmiękną, ale zachowają kształt.
- Pod koniec duszenia zetrzyj na patelnię gałkę muszkatołową i dodaj listki tymianku (zobacz).
- Gofry podawaj z ciepłymi gruszkami z patelni.