• 1 kg bobu
  • 3-4 limonki lub cytryny
  • 1/2 pęczka mięty
  • 1/2 pęczka bazylii
  • ok. 50 g rukoli
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: parmezan lub pecorino

Bób z limonkowo-ziołowym pesto.

Nawet najzwyklejszy w świecie, po prostu ugotowany bób może nabrać prawdziwego blasku. Wystarczy dodać do niego trochę błyskawicznego, odświeżającego pesto na bazie ziół i soku z limonki.

Nie jest to pesto w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, raczej ziołowy sos z dużą ilością soku z limonki (lub cytryny). Dzięki pesto danie nabiera lekkości i bardzo odświeżającego charakteru. Użyłem bazylii, mięty i rukoli dla podostrzenia smaku, ale równie dobrze możesz pozostać przy dwóch pierwszych ziołach albo na przykład dodać pietruszki, koperku czy szczypiorku – wówczas Twój sos za każdym razem będzie smakować inaczej.

Tak przygotowane pesto jest idealnym dodatkiem do wzbogacenia smaku gotowanego bobu.

Bob mieta L_10

Bob mieta L_08

Na koniec jeszcze jedna uwaga, którą mógłbym zresztą umieścić w każdym z pozostałych przepisów na bóbzawsze obieraj świeży ugotowany bób ze skórki i – konsekwentnie – nigdy nie jedz go ze skórką*. Bób bez skórki jest lżejszy, łatwiejszy do strawienia i – co równie ważne – nie zapewnia żołądkowych sensacji. Na sposób serwowania tego świetnego warzywa ze skórką musieli wpaść chyba jego zakamuflowani przeciwnicy, wykorzystujący do obrony swych tez magiczne słowo-klucz pod tytułem „błonnik”. Nie daj się zwieść na manowce, bób obrany ze skórki także zawiera błonnik, a przy okazji jest łatwiej przyswajalny przez organizm.

*Jedno zastrzeżenie: w Portugalii – w Porto, w lokalu Cordoaria – jadłem małe fasolki bobu ze skórką, duszone w sosie z pomidorów – w tak przyrządzonym bobie skórka jest idealnie miękka i delikatna)

PRZEPIS:

  1. Ugotuj bób (ok. 3-4 minuty), ostudź i obierz ze skórki.
  2. Przygotuj pesto: w mikserze ręcznym zmiksuj miętę, bazylię, rukolę, sok z limonek oraz chlust oliwy. Pesto powinno mieć formę zbliżoną do tradycyjnego pesto, choć nie musisz miksować ziół na idealnie gładką pastę. W razie potrzeby dodaj więcej soku z limonki lub oliwy. Dopraw całość solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć bób. Podsmaż przez chwilę, mieszając, aż bób się ogrzeje i dodaj pesto. Wymieszaj, podduś jeszcze przez chwilę i podawaj.

Smacznego!

Bob mieta L_02

Bob mieta L_04

Bob mieta L_01