• 1 kg pomidorów malinowych
  • 1 kg moreli
  • kilka gałązek tymianku
  • oliwa extra vergine

Pomidory malinowe, morele i tymianek w prostej sezonowej sałatce.

Kolejny wpis w ramach swobodnej i nieregularnej serii – gotowanie na wakacjach.

Z trzytygodniowych wojaży po Francji mam tylko jeden przepis (i dobrze! :-), bo przecież czasem trzeba wreszcie od gotowania odpocząć, a urlop to najlepsza ku temu okazja. Odpowiedni nastrój i chwila pełnego relaksu nadarzyła się nam po festiwalu Hellfest, który od 10 lat jest corocznie organizowany w Clisson.

Na czas festiwalu zawsze zatrzymujemy się w tej samej miejscówce w Mouzillon (VIDEO), w której czujemy się już jak w domu, a przestronna kuchnia sprzyja przyrządzaniu posiłków (więcej o podróżowaniu po Francji samochodem oraz korzystaniu z domów i mieszkań w sieci Gites de France / Chambres d’hotes będzie w jednym z kolejnych wpisów).

image

Na urlopie z czasem spędzonym w kuchni nie ma sensu przesadzać, dlatego tym razem mam dla Was banalnie prostą sałatkę, która idealnie komponuje się ze schłodzonym białym wytrawnym winem. A skoro jesteśmy w krainie Muscadet, najlepiej by było to właśnie takie wino:-)

Użyłem lokalnych moreli i pomidorów, kupionych w pobliskim sklepie z żywnością organiczną (Les Delices de Thais).

image
Rolę jedynej przyprawy odegrało dostępne tam niesamowite zioło, wyglądające jak skrzyżowanie tymianku z rozmarynem, o bardzo wyraźnym, ostrym, pikantnym smaku (ZOBACZ). Coś jak świetny, mocno pieprzowy tymianek. Do tego oliwa extra vergine i gotowe.

image

PRZEPIS:

  1. Umyj warzywa i owoce.
  2. Pomidory i wypestkowane morele pokrój na niewielkie kawałki i przełóż do miski.
  3. Dodaj sporo listków tymianku i wlej chlust oliwy. Wymieszaj i gotowe.

Smacznego!

image   image