- 3 pomidory malinowe
- ok. 10 dużych dojrzałych moreli wypestkowanych
- ok. 250 g czereśni wypestkowanych
- sporo listków świeżego tymianku (najlepiej cytrynowego)
- 1/2 cytryny
- 150 g fety
- pieprz
- oliwa extra vergine
Sałatka z moreli, pomidorów i czereśni.
Pomidory malinowe łączę z owocami często (np. sałatka z moreli i pomidorów). To proste zestawienie świetnie zdaje egzamin, a dodatkowo jest dobrym sposobem na pyszne spożytkowanie dużej ilości dojrzałych owoców, które trzeba jeść od razu. Mamy w ogrodzie tylko jedno drzewo morelowe, ale kiedy już obrodzi, przez kilka tygodni owoców jest pod dostatkiem. Sałatka z morelami pojawia się wtedy na stole częściej niż często, szczególnie w tygodniu, kiedy nie mam czasu gotować.
W poniższej wersji do moreli i pomidorów dorzuciłem słodkie i soczyste czereśnie. Całość uzupełnia śnieżnobiała feta, która dodaje słonawych nut i czyni sałatkę jeszcze bardziej pożywną i sycącą. Jeśli zależy Ci na wersji wegańskiej, pomiń ser. Taki posiłek to doskonały obiad w ciepłe dni – lekki i pełen najlepszych smaków lata.
PRZEPIS:
- Do miski dodaj pokrojone pomidory, ćwiartki moreli i czereśnie. Dodaj listki tymianku i świeżo zmielony pieprz.
- Wlej sok z cytryny oraz oliwę i wymieszaj.
- Przełóż sałatkę na talerz/półmisek, a na wierzchu rozkrusz fetę.
PS. Morele to rewelacyjne owoce, którymi co sezon nie możemy się nacieszyć. Przepyszne, soczyste, stosunkowo mało słodkie – w porównaniu choćby z brzoskwiniami – a przez to zdrowsze i mniej kaloryczne. Warto je jeść tak po prostu, to najlepsza przekąska na lato. Worek moreli bierzesz do pracy i lunch masz z głowy :-)