Po prostu ananas – najbardziej typowy deser Azorów.

Plaster ananasa podawany – bez kompleksów – na małym talerzyku, zwykle bez dodatków, to najprostszy deser na świecie. Jego wyjątkowość sprowadza się do jakości głównego bohatera tego cudnie prostego pomysłu, czyli ananasa. Ananasy z Azorów wyróżniają się nie tylko małą czuprynką, ale też mniejszymi gabarytami, wyjątkową soczystością i orzeźwiającym kwaskowatym smakiem. Nie szczypie po nich podniebienie, nie drętwieje język, nie są też tak jednorodnie słodkie jak wielkie ananasy z przemysłowych plantacji. Ananasy z Azorów kupisz na każdej wyspie archipelagu, nawet w supermarketach (Continente) oznaczone jako ananas regionalny, gdzie leżą obok wielkich importowanych ananasów z Kostaryki. Ceny są następujące: ananas z Azorów 10 EUR za kilogram, ananas z Kostaryki 2 EUR za kg. Dla pełni obrazu: ananas z Azorów (ze skórką) waży niespełna kilogram, a ananas z Kostaryki ok. 2 kilogramów. Jak widać, nie jest tak, jak lubią pisać oszczędni podróżnicy, że lokalne można sobie pooglądać na targu i w warzywniakach, po czym w markecie kupić „to samo” taniej. Będzie taniej, ale nie będzie „to samo”.

Ten przepis to swoisty hołd dla genialnego w swojej prostocie, a zarazem najbardziej charakterystycznego deseru dla Azorów, serwowanego w wielu restauracjach z tradycyjną lokalną kuchnią: ananasa, uprawianego na azorskich farmach. Ananas podawany jest bardzo prosto – w postaci grubego plastra, często bez żadnych dodatków. Czasem jako tło pojawia się wysokoprocentowy likier owocowy w kilku smakach do wyboru (ananas, marakuja, pomarańcza, czarna porzeczka, etc.), czasem inne składniki, tak czy owak pierwsze skrzypce zawsze gra ananas. W mojej wersji stawiam na prostotę z lekkim twistem: dodaję czerwony pieprz, tymianek (doskonale komponuje się z ananasem) i liście nasturcji z naszego ogrodu. Całość smakuje naprawdę znakomicie, ponieważ tym razem przywieźliśmy ze sobą nie tylko walizki win i serów z Azorów, ale też kilka tamtejszych ananasów. Ich dziko soczysty, słodko-kwaśny miąższ jest bezkonkurencyjny!

Po prostu ananas - najbardziej typowy deser dla Azorów

Po prostu ananas - najbardziej typowy deser dla Azorów

Po prostu ananas - najbardziej typowy deser dla Azorów

Po prostu ananas - najbardziej typowy deser dla Azorów

Po prostu ananas - najbardziej typowy deser dla Azorów

Po prostu ananas – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1 mały ananas (tu: ananas z Azorów)
  • kilka listków nasturcji
  • 4 łyżki likieru ananasowego
  • mała garść pistacji (lub innych orzechów)
  • 2 łyżeczki listków tymianku
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu

Po prostu ananas – PRZEPIS:

  1. Ananas okrój ze skóry. Ze środkowej części odkrój dwa grube plastry (pozostawiając twardy środek).
  2. Plastry ananasa ułóż na talerzach i skrop hojnie likierem ananasowym. Ananas błyskawicznie wchłania likier, dlatego możesz wlać go praktycznie dowolną ilość ;)
  3. Posyp ananas grubo posiekanymi pistacjami, rozgniecionym w dłoniach czerwonym pieprzem i listkami tymianku.
  4. Na koniec dodaj listki nasturcji, gotowe!

Po prostu ananas - najbardziej typowy deser dla Azorów

Po prostu ananas - najbardziej typowy deser dla Azorów

Po prostu ananas

Po prostu ananas - najbardziej typowy deser dla Azorów