Sorbet ananasowy.

Ananasy z Azorów wyróżniają się nie tylko małą czuprynką, ale też mniejszymi gabarytami, wyjątkową soczystością i orzeźwiającym kwaskowatym smakiem. Kupisz je na każdej wyspie, nawet w supermarketach (Continente) oznaczone jako ananas regionalny, gdzie leżą obok wielkich importowanych ananasów z Kostaryki. Ceny są następujące: ananas z Azorów kosztuje 10 EUR za kilogram, a ananas z Kostaryki – 2 EUR za kg. Jak widać, nie jest tak, jak lubią pisać oszczędni podróżnicy, że lokalne można sobie pooglądać na targu i w warzywniakach, po czym w markecie kupić „to samo” taniej. Azorskie ananasy są na tyle delikatne, że nie nadają się do hurtowego transportu na znaczne odległości. Z tego względu, sporadycznie można na nie trafić w restauracjach na Maderze czy w kontynentalnej Portugalii, ale by w pełni się nimi nacieszyć, trzeba wybrać się na Azory.

Sorbet ananasowy

Kiedy kilka lat temu, gdy wracaliśmy z Azorów, na lotnisku w Ponta Delgada rzuciły nam się w oczy azorskie ananasy pakowane pojedynczo w eleganckie lakierowane kartoniki, uznaliśmy, że wieźć ananasa z Azorów to już lekka przesada. Cztery walizki pełne win i serów wydawały się wystarczającym znamieniem zakupowego szaleństwa. W tym roku ananasy z lotniska zniknęły, a i tak przywieźliśmy trzy, ponieważ kupiliśmy ich po prostu za dużo, nie zdążyliśmy wszystkich zjeść, a że smakują doskonale, żal było je zostawiać. Były dojrzałe i mocno aromatyczne, ale jeszcze nie przejrzałe, dzięki czemu podróż zniosły bez szwanku, a kilka dni później powstały z nich dwa proste, lekkie i bardzo letnie desery.

Jakość ananasa ma znaczenie, dlatego sorbet z azorskich ananasów smakuje wybitnie! Jest kremowy i słodki, choć zawiera tylko 2 składniki: świeży soczysty ananas i roślinną śmietanę kokosową. Miąższ azorskiego ananasa jest tak nasycony naturalną słodyczą, że cukier jest w tym przepisie całkowicie zbędny. Jeżeli nie lubisz dosładzanych cukrem deserów lodowych, ten przepis jest dla Ciebie! Tylko dwa składniki, a ile przyjemności!

Uwagi:

  • Jeżeli wolisz tradycyjne lody zamiast roślinnych, użyj zwykłej śmietany (co najmniej 18%)
  • Lody możesz oczywiście dosłodzić, ale naprawdę nie ma takiej potrzeby

Sorbet ananasowy

Sorbet ananasowy

Sorbet ananasowy

Sorbet ananasowy

Lody ananasowe – SKŁADNIKI na ok. 10 gałek:

  • mały ananas obrany ze skóry, waga po obraniu: ok. 500 g
  • 200 g śmietany kokosowej 15% (roślinnej) albo gęstego mleka kokosowego (w składzie powinno mieć 60-70% kokosa lub więcej)
  • do podania: plaster ananasa, likier ananasowy, pistacje, tymianek lub mięta

Lody ananasowe – PRZEPIS:

  1. Przygotuj masę na lody: miąższ świeżego ananasa, pokrojony w cząstki, przełóż do kielicha blendera molekularnego Ronic Zyle LED II, dodaj śmietanę kokosową i zmiksuj na gładko. Blender Zyle LED II ma taką moc, że w 3-4 minuty miksuje świeży ananas na jedwabisty mus bez jakichkolwiek włókien, dzięki czemu gotowe lody mają idealnie kremową konsystencję. Świetnie radzi sobie też z większymi wyzwaniami, np. z miksowaniem ciecierzycy na mąkę. Tuż po zmiksowaniu ananasa ze śmietaną masa jest bardzo płynna, ma konsystencję zbliżoną do wody. Nie przejmuj się tym, ponieważ po schłodzeniu wyraźnie zgęstnieje. Wstaw masę na lody do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, by dobrze się schłodziła.
  2. Po schłodzeniu masy możesz postąpić dwojako. –> Jeżeli masz maszynę do lodów lub sorbetierę, przełóż do niej masę na lody i mieszaj zgodnie z instrukcją. W maszynce Zyle proces przygotowania lodów trwa ok. 120-150 minut, w zależności od rodzaju i ilości lodów, które chcesz przygotować. Maszynka wypakowana po brzegi pracuje (czyli miesza i chłodzi lody) dłużej. –> Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 4-6 razy w odstępach ok. 45-60 min.

Kod rabatowy „FACETIKUCHNIA” działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Sorbet ananasowy

Sorbet ananasowy

Sorbet ananasowy

Sorbet ananasowy

Maszynka do lodów Zyle

Maszynka do lodów Zyle o pojemności 1 litra jest bardzo prosta, intuicyjna i wygodna w użyciu. Działa szybko, a dzięki automatycznej funkcji chłodzenia, wystarczy dobrać skład lodów i włączyć urządzenie w jednym z dwu dostępnych trybów – soft albo hard. To jeden z najmniejszych i najzgrabniejszych automatów do lodów dostępnych na rynku, co sprawia, że nie tylko nie zagraca kuchni, ale stanowi jej autentyczną ozdobę.

Dlaczego warto wyposażyć kuchnię w maszynkę do lodów?

Argumentów jest wiele, dlatego ograniczam się do najbardziej istotnych. Mając w domu maszynkę do domowej produkcji lodów:

  • lody naturalne masz w zasięgu ręki przez cały rok – możesz wreszcie zapomnieć o sklepowych lodowych gotowcach, których jakość i poziom nacukrzenia pozostawia wiele do życzenia,
  • nie musisz wczytywać się w lodowe etykiety z nadzieją, że znajdziesz w końcu te jedne jedyne, czyste i bez chemii (bo i tak nie znajdziesz, takie czasy),
  • w pełni kontrolujesz dobór i jakość składników, z których robisz mrożone desery,
  • nie musisz wybierać spośród palety smaków uznanych przez producenta za godne wprowadzenia na rynek, ponieważ możesz wymyślać dowolne własne – jakie tylko chcesz,
  • w kwestii smaków ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia, a od pomysłu na lodowy deser do jego realizacji upływają maksymalnie 2 godziny, ponieważ właśnie tyle potrzebuje maszynka Zyle, by kilka składników przeobrazić w pyszny sorbet lub lody,
  • alergie przestają być przeszkodą; w domu możesz wyrabiać dowolne zimne desery z pominięciem tych czy innych produktów – Ty decydujesz. Lody roślinne, bezglutenowe, bez cukru, bez jajek, bez laktozy i wszystkie inne masz w zasięgu ręki.

Sorbet ananasowy