Sałatka z pomidorów i arbuza.

Wróciło lato (nareszcie), a to oznacza, że lekkie i super orzeźwiające przepisy są na wagę złota. Sałatka z jakimś fajnym konkretnym dodatkiem (takim jak na przykład kremowa burrata albo inny ser) to zawsze dobry pomysł. Robi się szybko, smakuje wspaniale, jest lekka i sezonowa, czyli spełnia wszystkie warunki, by stać się letnim hitem!

Używam roszponki i mięty z własnej uprawy. O ile regularnie podcinana do posiłków mięta ładnie odrasta przez cały sezon, roszponkę najlepiej zużyć od razu, gdy tylko zielone kępki osiągną właściwy rozmiar (taki, jak na zdjęciu). Roszponka niezjedzona w porę, czyli przetrzymana w ziemi zbyt długo, traci świeżość i intensywnie zielony kolor, żółknie i nie wygląda apetycznie, więc jeżeli ją wysiewasz, pamiętaj, by nie przegapić momentu, w którym najlepiej ją spożytkować.

W razie potrzeby użyj innych ziół, na przykład bazylii lub rukoli. Do takich sałatek nie dodaję przypraw (wystarczy oliwa), ponieważ bardzo lubię naturalny smak dojrzewających w słońcu pomidorów, a każda odmiana i każdy kolor oznacza całkiem inny smak. 

Lubię soczyste połączenie pomidorów z arbuzem – to combo daje gwarancję, że sałatka jest lekka jak piórko i cudnie orzeźwiająca. Ser (dowolny) nie jest obowiązkowy, ale świetnie kontrastuje z pozostałymi składnikami, więc naprawdę warto go dodać. Pomidory i burrata to klasyk, burrata pięknie współgra też z arbuzem, stąd właśnie taki wybór.

Sałatka z pomidorów i arbuza

Sałatka z pomidorów i arbuza

Sałatka z pomidorów i arbuza

Sałatka z pomidorów i arbuza

Sałatka z pomidorów i arbuza – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • kilka dojrzałych pomidorów, najlepiej różnych odmian i kolorów
  • pół średniego arbuza – zużyjesz tylko część, ale z połówki najłatwiej wykrawa się kulki przy pomocy łyżki do melona
  • 2 garście roszponki (u mnie: własna, z domowej uprawy)
  • mała garść listków młodej mięty (u mnie: własna, z domowej uprawy)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • ser, np. burrata do podania

Sałatka z pomidorów i arbuza – PRZEPIS:

  1. Pomidory pokrój w plastry i rozłóż na talerzach.
  2. Dodaj listki roszponki i mięty oraz kulki wycięte z arbuza przy pomocy łyżki do melona.
  3. Sałatkę skrop oliwą extra vergine. Używam wyrazistej oliwy Casas de Hualdo z oliwek odmiany Manzanilla, którą wyróżnia mocno wyczuwalna nuta goryczki.
  4. Pomidory z arbuzem doskonale komponują się z delikatną, kremową burratą. Inne, zwłaszcza łagodne w smaku sery też dobrze się tu sprawdzą.

Sałatka z pomidorów i arbuza

Sałatka z pomidorów i arbuza

Sałatka z pomidorów i arbuza

Sałatka z pomidorów i arbuza

Sałatka z pomidorów i arbuza

Sałatka z pomidorów i arbuza