Sałatka z ziół z ogrodu.
Żadne zioła ze sklepu nie będą smakować tak dobrze jak te z domowej uprawy, które wysiejesz samodzielnie – w ogrodzie, na działce, na tarasie czy balkonie. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że dostęp do własnej uprawy masz niczym nieograniczony, a to oznacza, że zioła i kwiaty jadalne możesz ciąć w dowolnym, najbardziej dogodnym momencie – świeże, soczyste, młode listki na miękkich łodyżkach zawsze smakują najlepiej. Czas, jaki musi upłynąć od wysiewu do gotowej doniczki pełnej jadalnych zielonych listków, to mniej więcej 3-5 tygodni w zależności od zieleniny.
Ta cudownie lekka sałatka łączy doskonały smak dojrzałej w słońcu malinówki z surową cukinią pociętą w paski (jak pappardelle) i ziołami z ogrodu. Tym razem, wrzucam do miski kolendrę, miętę, bazylię, kocimiętkę i roszponkę oraz listki nasturcji. Póki co, patent z nasturcjami rosnącymi (dla zmyłki) w donicach zawieszonych na magnolii sprawdza się nieźle, żadnych mszyc nie stwierdzono!
Fajnym akcentem jest dodatek słodko-kwaśnego czerwonego agrestu, który w razie potrzeby możesz zastąpić malinami, jeżynami lub poziomkami. Zamiennikiem dla ziaren słonecznika mogą być dowolne orzechy (np. pekany, włoskie lub nerkowce). Sałatkę doprawiam aromatycznym bazyliowym olejem z nerkowców, o którym więcej przeczytasz w tym wpisie.
Sałatka z ziół z ogrodu – SKŁADNIKI na 2 porcje:
Sałatka
- duży pomidor malinowy (albo Bawole Serce)
- mała cukinia
- kilka garści młodych ziół (tu: zielenina z naszego ogrodu: kolendra, mięta, bazylia cytrynowa i zwykła, kocimiętka, roszponka, nasturcja)
- olej świeżo wyciśnięty z orzechów nerkowca aromatyzowany bazylią – taki olej możesz wytłoczyć samodzielnie w domu
- kilka sztuk czerwonego agrestu
- 1-2 łyżki pestek słonecznika
Olej
- ok. 400 g orzechów nerkowca
- garść listków bazylii
UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
Sałatka z ziół z ogrodu – PRZEPIS:
- Wytłocz olej z nerkowców: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp posiekane nerkowce oraz listki bazylii porwane na drobne kawałki. Włącz urządzenie, wybierając program flax seeds (nasiona lnu). Otrzymasz surowy, czysty, nieklarowany olej lniany – gotowy do użycia.
- W miskach o płaskim i szerokim dnie ułóż po grubym plastrze pomidora.
- Przy pomocy obieraczki do warzyw pokrój cukinię w cienkie paski. Ułóż je w misce.
- Na wierzchu rozsyp mieszankę młodych ziół. Dodaj listki nasturcji i przekrojony na połówki agrest.
- Całość skrop ziołowym olejem z nerkowców i posyp ziarnami słonecznika.