Galette z malinami i tymiankiem.

Galette to bardzo łatwa rustykalna tarta pieczona bez formy, którą możesz wypełnić po brzegi dowolnymi owocami – w zależności od sezonu.

W lipcu na przepyszne, maślane kruche ciasto bez dodatku cukru wykładasz pół kilograma wygrzanych w słońcu malin, zawijasz krawędzie, wstawiasz do piekarnika, czekasz ok. 40 minut, aż pięknie się zezłoci i gotowe!

Uwagi:

Galette z malinami

Galette z malinami

Galette z malinami

Galette z malinami

Galette z malinami

Galette z malinami

Galette z malinami – SKŁADNIKI na jeden średni placek (8-10 porcji):

Kruche ciasto

Owoce

  • ok. 500 g dojrzałych i soczystych malin
  • 2 łyżki erytrytolu (albo cukru)
  • kilka łyżek wiórków kokosowych
  • jajko (zerówka, wolny chów, rozmiar M)

Galette z malinami – PRZEPIS:

  1. Składniki na ciasto (obydwa rodzaje mąki, zimna ricotta, zimne masło, erytrytol, szczypta soli) umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Magimix wyrabia ciasto w kilkanaście sekund (!).
  2. Przełóż ciasto na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na 15-20 minut. Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie galette na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
  3. Maliny przełóż do miski, dodaj słodzidło, delikatnie wymieszaj dłońmi i odstaw.
  4. Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. W razie problemów z wałkowaniem możesz przykryć ciasto drugim płatem papieru do pieczenia – ja nie korzystam z tej metody, ale początkującym może pomóc.
  5. Na rozwałkowanym cieście rozsyp trochę wiórków kokosowych i ułóż przygotowane wcześniej maliny, pozostawiając ok. 3 cm margines. Krawędzie ciasta delikatnie zawiń do środka.
  6. Galette wraz z papierem przełóż na talerz lub mniejszą deskę i wstaw na kwadrans do lodówki. Jeżeli nie masz czasu, możesz z tej czynności zrezygnować.
  7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  8. Przed wstawieniem do piekarnika brzegi galette posmaruj rozkłóconym jajkiem i oprósz wiórkami kokosowymi.
  9. Galette wraz z papierem przełóż na kamień do pieczenia pizzy lub bezpośrednio na blachę. Często używam kamienia do pizzy, o którym dawno temu pisałem m.in. tutaj, ponieważ znakomicie rozprowadza ciepło.
  10. Piecz na środkowym poziomie przez około 35-40 minut, aż tarta ładnie się zezłoci. Po ok. 30 minutach możesz sprawdzić, czy ciasto nadmiernie się nie przypieka i w razie potrzeby przykryć wierzch folią aluminiową. U mnie nie ma takiej potrzeby, ale piekarniki są różne, więc lepiej być czujnym niż mieć przypalony galette.
  11. Wystudź przez ok. kwadrans (albo całkowicie), posyp tymiankiem i podziel na porcje. Galette całkiem zimny najłatwiej kroi się w ładne kawałki. Zimne kruche ciasto jest też bardziej chrupkie. Jeżeli postanowisz zjeść ciepły placek, pamiętaj, że takie ciasto jest miękkie i łatwiej się rozpada.
  12. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż do 3 dni.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Galette z malinami

Galette z malinami

Galette z malinami

Galette z malinami

Galette z malinami