Galette z malinami i tymiankiem.
Galette to bardzo łatwa rustykalna tarta pieczona bez formy, którą możesz wypełnić po brzegi dowolnymi owocami – w zależności od sezonu.
W lipcu na przepyszne, maślane kruche ciasto bez dodatku cukru wykładasz pół kilograma wygrzanych w słońcu malin, zawijasz krawędzie, wstawiasz do piekarnika, czekasz ok. 40 minut, aż pięknie się zezłoci i gotowe!
Uwagi:
- Maliny bardzo lubią się z tymiankiem, ale jeżeli wolisz (albo mi nie wierzysz) możesz go pominąć,
- Tartę możesz upiec z dowolnymi sezonowymi owocami (np. z truskawkami, jagodami, jeżynami, brzoskwiniami i lawendą, figami, węgierkami i cynamonem, pomidorami).
Galette z malinami – SKŁADNIKI na jeden średni placek (8-10 porcji):
Kruche ciasto
- 150 g pełnoziarnistej mąki owsianej bezglutenowej
- 75 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 75 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- 180 g zimnej ricotty
- 150 g zimnego niesolonego masła
- szczypta soli
Owoce
- ok. 500 g dojrzałych i soczystych malin
- 2 łyżki erytrytolu (albo cukru)
- kilka łyżek wiórków kokosowych
- jajko (zerówka, wolny chów, rozmiar M)
Galette z malinami – PRZEPIS:
- Składniki na ciasto (obydwa rodzaje mąki, zimna ricotta, zimne masło, erytrytol, szczypta soli) umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Magimix wyrabia ciasto w kilkanaście sekund (!).
- Przełóż ciasto na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na 15-20 minut. Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie galette na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
- Maliny przełóż do miski, dodaj słodzidło, delikatnie wymieszaj dłońmi i odstaw.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. W razie problemów z wałkowaniem możesz przykryć ciasto drugim płatem papieru do pieczenia – ja nie korzystam z tej metody, ale początkującym może pomóc.
- Na rozwałkowanym cieście rozsyp trochę wiórków kokosowych i ułóż przygotowane wcześniej maliny, pozostawiając ok. 3 cm margines. Krawędzie ciasta delikatnie zawiń do środka.
- Galette wraz z papierem przełóż na talerz lub mniejszą deskę i wstaw na kwadrans do lodówki. Jeżeli nie masz czasu, możesz z tej czynności zrezygnować.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Przed wstawieniem do piekarnika brzegi galette posmaruj rozkłóconym jajkiem i oprósz wiórkami kokosowymi.
- Galette wraz z papierem przełóż na kamień do pieczenia pizzy lub bezpośrednio na blachę. Często używam kamienia do pizzy, o którym dawno temu pisałem m.in. tutaj, ponieważ znakomicie rozprowadza ciepło.
- Piecz na środkowym poziomie przez około 35-40 minut, aż tarta ładnie się zezłoci. Po ok. 30 minutach możesz sprawdzić, czy ciasto nadmiernie się nie przypieka i w razie potrzeby przykryć wierzch folią aluminiową. U mnie nie ma takiej potrzeby, ale piekarniki są różne, więc lepiej być czujnym niż mieć przypalony galette.
- Wystudź przez ok. kwadrans (albo całkowicie), posyp tymiankiem i podziel na porcje. Galette całkiem zimny najłatwiej kroi się w ładne kawałki. Zimne kruche ciasto jest też bardziej chrupkie. Jeżeli postanowisz zjeść ciepły placek, pamiętaj, że takie ciasto jest miękkie i łatwiej się rozpada.
- Przechowuj w lodówce nie dłużej niż do 3 dni.
Nie jem nabiału, czy da się czymś zastąpić ricottę? Wegańska (np. z migdałów) da radę?
Przepis na wegańskie kruche ciasto znajdziesz tu:
https://www.facetikuchnia.com.pl/weganskie-kruche-ciasto-bez-glutenu/