Sidreria El Molinon – klimaty jak w Asturii i Euskadi.
Sprawdź też inne wpisy: WALENCJA
Sidreria El Molinon
Sidreria El Molinon (hiszp. młyn) przy Carrer de la Bosseria 40 w Walencji wygląda i karmi jak lokal żywcem wyjęty z krajobrazu Asturii lub Euskadi. Sympatyczny bar i restauracja w jednym, cała w drewnie, zatopiona w lekkim półmroku, nawet w pandemii – zgodnie z nazwą – zatłoczona już chwilę po otwarciu, z fajną luzacką atmosferą, uśmiechniętą serdeczną obsługą i nieskończoną liczbą apetycznych pintxos, którymi naprawdę można się najeść. Jako popitka baskijskie lato zamknięte w butelce, czyli super lekkie Txakoli, klasyczne cydry (sidra) z Asturii i Kraju Basków, kwaśne i niemusujące, którym zdecydowanie bliżej do win naturalnych aniżeli do piwa, a do tego sporo innych codziennych win nie tylko z północnych regionów, za to w bardzo przyjaznych cenach. Rozbudowana lista pintxos i kilka świetnych serów z bardzo wyrazistymi Cabrales, Porrua i Torta del Casar na czele aż proszą się o więcej niż jedną wizytę w tej klimatycznej sidrerii. Zjesz tu m.in. revuelto w kilku wersjach (z grzybami, z kaszanką, z warzywami, z jeżowcami), doskonałą ryżową morcillę, Cabrales z cydrem, chorizo a la sidra, cecinę, Txistorra de Irura (to samo, które podają w Casa Montana), patatas bravas, patatas al Cabrales (ziemniaki ze słynnym serem, o którym wspominaliśmy tutaj), tortilla de la casa z różnymi dodatkami do wyboru, pimientos de Padron i tak dalej.
El Molinón odwiedziliśmy kilka razy w 2020 i 2021, więc niektóre pintxos powtarzają się. Największe przeboje to pulpo, morcilla, sery i oczywiście padrons, których możemy zjeść każdą ilość.
Na stole:
- Queso de Cabrales a la sidra
- Pimientos de Padrón
- Queso de Cabrales
- Queso de Porrua
- Queso de Afuega’l pitu
- Queso de Vidiago
- Revuelto de setas
- Revuelto de morcilla de Burgos
- Morcilla de Burgos
- Pulpo a feira
- Picadillo, patatas y huevo frito
- Tortilla de la casa
Rok 2021
Rok 2020
Podsumowując, świetna lokalizacja Sidreria El Molinon w samym sercu miasta nieopodal Plaça del Tossal sprawia, że bar zapełnia się w szybkim tempie tuż po otwarciu, szczególnie w wieczornym serwisie. Ceny są bardzo atrakcyjne, szczególnie jeżeli porównasz je z ambitniejszymi miejscówkami typu Casa Montaña, Casa Carmela czy Canalla Bistro by Ricard Camarena. W odległości ok. 70 metrów od El Molinón działa maleńka kawiarnia Q7th Specialty Coffee (Carrer de Quart 7), gdzie warto zajrzeć na umiejętnie parzone kawowe alternatywy m.in. z chemexa i kupić wysokiej jakości ziarna (klasy microlot, nanolot, etc.). Z kolei po drugiej stronie ulicy, przy Carrer de Quart 6 – dosłownie 10 metrów od kawiarni Q7th znajduje się restauracja El Celler del Tossal, elegancka, ale w ogólnym rozrachunku nie warta odwiedzin i rozczarowująca. Jedliśmy w niej tylko raz, tylko lunch i nie zamierzamy więcej wracać.