Galette z owocami leśnymi w wersji mini – szybkie ciastki bez glutenu i bez cukru.

Galette z owocami to najprostsza tarta, jaką znam: pieczona bez formy wprost na blasze, szybka i niezawodna. Na kruche maślane ciasto wykładasz porcję dowolnych owoców, zawijasz krawędzie ku górze, wstawiasz do piekarnika i po chwili (szybko zleci!) masz dwie blachy pysznych sezonowych ciastek (mini galette), które znikają szybciej niż się pieką. Nie wierzysz? To spróbuj 🙂

Uwagi:

  • Galette możesz upiec z dowolnymi sezonowymi owocami, ale mieszanka malin, czarnej porzeczki i jagód sprawdza się rewelacyjnie; same maliny, porzeczki lub jagody też wprawią wszystkich w zachwyt,
  • Przed wyłożeniem owoców nie trzeba oprószać ciasta mielonymi orzechami czy wiórkami kokosowymi,
  • Nie dosładzam owoców, ponieważ nie ma takiej potrzeby,
  • Ciasto na galette możesz rozwałkować i wypełnić owocami na desce lub blacie, po czym przenosić gotowe ciastka na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, ale taka metoda grozi utratą przez galette pożądanego kształtu – im wyższa temperatura otoczenia (latem), tym ciasto szybciej rozmięka i traci fason. Z tego względu polecam działać zgodnie z pkt 4, tj. rozwałkowaną porcję ciasta przekładać od razu na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, na środku układać owoce i zawijać boki, tworząc galette. Różnicę między galette przygotowanymi wg jednej i drugiej metody wyraźnie widać na poniższych zdjęciach.

Galette z owocami leśnymi

Galette z owocami leśnymi

Galette z owocami leśnymi

Galette z owocami leśnymi

Galette z owocami leśnymi – SKŁADNIKI na 12 małych tart:

Ciasto:

Owoce:

  • ok. 400 g dowolnych owoców leśnych (u mnie: maliny, jagody, borówka amerykańska i czarna porzeczka z ogrodu)
  • pół ziarenka tonki, świeżo startej albo 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej

Galette z owocami leśnymi – PRZEPIS:

  1. Składniki na ciasto (obydwa rodzaje mąki, zimna ricotta, zimne masło, erytrytol, szczypta soli) włóż do misy robota kuchennego i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Przełóż ciasto na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na kwadrans (maksymalnie). Jeżeli nie masz czasu zająć się ciastem od razu po upływie 15 minut, przełóż je z zamrażarki do lodówki – zachowa odpowiednią konsystencję i nie zamarznie na kamień.
  2. Oczyść owoce – przejrzyj, przepłucz, usuń szypułki.
  3. Ciasto podziel na dwie części. Jedną wstaw z powrotem do lodówki (by nadmiernie się nie ogrzało), a drugą podziel na 6 porcji. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm, nadając kształt galette. W razie problemów z wałkowaniem możesz przykryć ciasto drugim płatem pergaminu.
  4. Rozwałkowaną porcję ciasta przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Na środku ułóż owoce, pozostawiając nieduży margines i zawiń boki, tworząc galette. W ten sam sposób przygotuj kolejne ciastki.
  5. Gotowe tarty oprósz tonką lub gałką muszkatołową i dowolnym słodzidłem (używam erytrytolu).
  6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  7. Blachę z mini tartami wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 25-35 minut lub nieco dłużej, w zależności od pożądanego stopnia spieczenia ciasta i nadzienia.
  8. Wystudź przez ok. kwadrans albo całkowicie. Na ciepło tarty smakują wspaniale, a dzięki temu, że są pieczone bez formy, nie ma ryzyka, że rozpadną się i stracą kształt. Pamiętaj, że zimne kruche ciasto jest bardziej chrupkie.

Galette z owocami leśnymi

Galette z owocami leśnymi

Galette z owocami leśnymi