Wegańskie kruche ciasto bez glutenu – przepis podstawowy i uniwersalny. Tylko 3 składniki!
Wegańskie kruche ciasto bez glutenu – idealne do wytrawnych i słodkich tart, quiche, ciast (np. szarlotek), ciasteczek, rogalików, krakersów oraz różnych innych wypieków – wcale nie musi oznaczać sięgania po gotowe mączne mieszanki zawierające dziwne, niepokojąco brzmiące dodatki.
Wystarczą trzy proste składniki: czysta mąka bez dodatków, olej kokosowy i wegańska śmietana kokosowa, którą coraz łatwiej kupić w supermarketach w całym kraju (jest dostępna nawet w naszej małej podwarszawskiej gminie). Bez zawracania głowy i odprawiania czarów. To wegańskie kruche ciasto bez glutenu robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Po prostu :-) Jest elastyczne przed pieczeniem, kruche po upieczeniu, uniwersalne – można przyprawić je na ostro albo dosłodzić. I wypełnić, czym się chce. Trzy składniki i gotowe!
Jeżeli będziesz przestrzegać składników, proporcji i procesu przygotowania, wegańskie bezglutenowe ciasto uda Ci się zawsze. Gotowe ciasto łatwo się wałkuje, jest elastyczne, a po upieczeniu nie sprawia problemów ani przy wyjmowaniu wypieku z formy, ani przy krojeniu. Jest uniwersalne, pyszne i pozwala przyrządzić w kuchni szereg wegańskich i bezglutenowych wspaniałości.
Poniżej podaję przepis na ciasto w wersji wytrawnej, ponieważ jeżeli chodzi o tarty, z wytrawnymi jest nam zawsze bardziej po drodze. Ciasto na wytrawną tartę lub quiche dopraw obficie ziołami i przyprawami. Ciasto do tarty na słodko dosłódź erytrytolem lub cukrem, najlepiej kokosowym.
Czym wypełnić wegańskie ciasto bez glutenu? Czym chcesz :-) Wkrótce opublikuję dwa nowe przepisy na stuprocentowo roślinne warzywne tarty na spodzie z kruchego ciasta.
Uwagi:
- Jeżeli nie masz wprawy w robieniu kruchego ciasta, może się zdarzyć, że przy pierwszych próbach przełożenia rozwałkowanego ciasta do formy, płat ciasta rozerwie się. W takim przypadku nie rozpaczaj, tylko przełóż do formy kawałki ciasta i zlep je bezpośrednio w formie, tworząc w ten sposób spód i boki tarty,
- Ciasto, przed wypełnieniem nadzieniem (warzywnym lub owocowym), podpiekam 25 minut lub nawet nieco dłużej, czyli średnio o 10-12 minut dłużej niż bezglutenowe kruche ciasto na maśle. Ciasto wegańskie na oleju kokosowym wymaga dłuższego pieczenia, by stało się kruche.
Wegańskie kruche ciasto bez glutenu – SKŁADNIKI na małą formę do tarty (ok. 20-22 cm):
Samo ciasto:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 100 g oleju kokosowego organicznego (w postaci stałej, czyli przechowywanego w temperaturze nie wyższej niż ok. 20-21 stopni C)
- 130 g śmietany kokosowej wegańskiej
Dodatki (opcjonalne) – zioła i przyprawy / słodzidło – w zależności od tego, czym wypełniasz ciasto
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- 1-2 łyżeczki soli, roztartej w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
- łyżeczka suszonego rozmarynu, roztartego w moździerzu
- kopiasta łyżka suszonego majeranku
- łyżeczka nasion fenkułu, roztartych w moździerzu
Wegańskie kruche ciasto bez glutenu – PRZEPIS (+ poniżej zdjęcia krok po kroku):
- Z dwu rodzajów mąki, oleju kokosowego, wegańskiej śmietany kokosowej (i ewentualnych ziół lub przypraw) wyrób ciasto. Najwygodniej jest zagnieść je w robocie kuchennym. Jeżeli używasz dobrego robota kuchennego, takiego jak Magimix wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 10-15 sekund. Krótko zmiksuj składniki, po czym przełóż je do miski i szybko zagnieć ręcznie, formując z ciasta kulę.
- Uformowaną kulę ciasta przełóż do miski. Wstaw do zamrażarki na 15-20 minut (nie dłużej!).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Natłuść formę do ciasta (używam oleju kokosowego).
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 4-5 mm. Przy rozwałkowywaniu nie podsypuję ciasta dodatkową mąką, ale jeżeli potrzebujesz, możesz to zrobić. Ważne, by ciasto rozwałkować szybko. Jeśli nadmiernie się ogrzeje, będzie trudniejsze w obsłudze.
- Przełóż ciasto do formy. Wałkiem usuń nadwyżkę ciasta wychodzącą poza krawędź. Z nadwyżki ciasta możesz wyciąć krakersy – wystarczy zagnieść resztkę ciasta w kulkę, rozwałkować, wyciąć ciastka, po czym wstawić je do piekarnika na blasze wyłożonej pergaminem – na ok. 60-65 minut (czyli tyle czasu, ile łącznie piecze się spód, a następnie tarta z nadzieniem).
- Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 25 minut.
- Gdy spód tarty podpiecze się, wyjmij go z piekarnika. Tak przygotowane ciasto jest gotowe przyjąć dowolny farsz – wytrawny albo słodki.
- Ciasto wypełnione nadzieniem piecz ok. 35-45 minut, w zależności od rodzaju farszu.
Ile tego cukru? i… Jakby wygladal przepis w wersji z owocami typu jablka, sliwki, truskawki? Pozdrawiam ?
To zależy, jak słodkie ciasta ktoś lubi. Moim zdaniem w zupełności wystarczą 2 łyżki, ale można dodać też 4 lub więcej. Ilość cukru w cieście warto dopasować też do poziomu słodkości nadzienia.
Jaką inną bezglutenową mąką można zastąpić mąkę owsianą? Niestety synek ma alergię na owies :/
Kasztanową lub gryczaną, można spróbować też z jaglaną. Ciasto na mące innej niż owsiana może być mniej elastyczne, ale można sobie z tym poradzić, wylepiając formę ciastem w mniejszych kawałkach i sklejając je w jedną całość.
Wspaniały przepis, dziękuję po stokroć!
Czym zastapic smietanę kokosową, nigdzie jej nie znajduję w przepisiw na kruchą tartę?
Można spróbować z jogurtem sojowym, część czytelników sygnalizowała mi, że używają go jako zamiennika. Nie wiem, czy łatwo go kupić, ponieważ nie używam soi. Śmietana kokosowa jest dostępna w sieciach auchan i carrefour, nawet w mojej małej podwarszawskiej miejscowości.