Wegańskie kruche ciasto bez glutenu – przepis podstawowy i uniwersalny. Tylko 3 składniki!

Wegańskie kruche ciasto bez glutenu – idealne do wytrawnych i słodkich tart, quiche, ciast (np. szarlotek), ciasteczek, rogalików, krakersów oraz różnych innych wypieków – wcale nie musi oznaczać sięgania po gotowe mączne mieszanki zawierające dziwne, niepokojąco brzmiące dodatki.

Wystarczą trzy proste składniki: czysta mąka bez dodatków, olej kokosowy i wegańska śmietana kokosowa, którą coraz łatwiej kupić w supermarketach w całym kraju (jest dostępna nawet w naszej małej podwarszawskiej gminie). Bez zawracania głowy i odprawiania czarów. To wegańskie kruche ciasto bez glutenu robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Po prostu 🙂 Jest elastyczne przed pieczeniem, kruche po upieczeniu, uniwersalne – można przyprawić je na ostro albo dosłodzić. I wypełnić, czym się chce. Trzy składniki i gotowe!

Jeżeli będziesz przestrzegać składników, proporcji i procesu przygotowania, wegańskie bezglutenowe ciasto uda Ci się zawsze. Gotowe ciasto łatwo się wałkuje, jest elastyczne, a po upieczeniu nie sprawia problemów ani przy wyjmowaniu wypieku z formy, ani przy krojeniu. Jest uniwersalne, pyszne i pozwala przyrządzić w kuchni szereg wegańskich i bezglutenowych wspaniałości.

Poniżej podaję przepis na ciasto w wersji wytrawnej, ponieważ jeżeli chodzi o tarty, z wytrawnymi jest nam zawsze bardziej po drodze. Ciasto na wytrawną tartę lub quiche dopraw obficie ziołami i przyprawami. Ciasto do tarty na słodko dosłódź erytrytolem lub cukrem, najlepiej kokosowym.

Czym wypełnić wegańskie ciasto bez glutenu? Czym chcesz 🙂 Wkrótce opublikuję dwa nowe przepisy na stuprocentowo roślinne warzywne tarty na spodzie z kruchego ciasta.

Uwagi:

  • Jeżeli nie masz wprawy w robieniu kruchego ciasta, może się zdarzyć, że przy pierwszych próbach przełożenia rozwałkowanego ciasta do formy, płat ciasta rozerwie się. W takim przypadku nie rozpaczaj, tylko przełóż do formy kawałki ciasta i zlep je bezpośrednio w formie, tworząc w ten sposób spód i boki tarty,
  • Ciasto, przed wypełnieniem nadzieniem (warzywnym lub owocowym), podpiekam 25 minut lub nawet nieco dłużej, czyli średnio o 10-12 minut dłużej niż bezglutenowe kruche ciasto na maśle. Ciasto wegańskie na oleju kokosowym wymaga dłuższego pieczenia, by stało się kruche.

Wegańskie kruche ciasto bez glutenu

Wegańskie kruche ciasto bez glutenu

Wegańskie kruche ciasto bez glutenu – SKŁADNIKI na małą formę do tarty (ok. 20-22 cm):

Samo ciasto:

Dodatki (opcjonalne) – zioła i przyprawy / słodzidło – w zależności od tego, czym wypełniasz ciasto

  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • 1-2 łyżeczki soli, roztartej w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
  • łyżeczka suszonego rozmarynu, roztartego w moździerzu
  • kopiasta łyżka suszonego majeranku
  • łyżeczka nasion fenkułu, roztartych w moździerzu

Wegańskie kruche ciasto bez glutenu – PRZEPIS (+ poniżej zdjęcia krok po kroku):

  1. Z dwu rodzajów mąki, oleju kokosowego, wegańskiej śmietany kokosowej (i ewentualnych ziół lub przypraw) wyrób ciasto. Najwygodniej jest zagnieść je w robocie kuchennym. Jeżeli używasz dobrego robota kuchennego, takiego jak Magimix wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 10-15 sekund. Krótko zmiksuj składniki, po czym przełóż je do miski i szybko zagnieć ręcznie, formując z ciasta kulę.
  2. Uformowaną kulę ciasta przełóż do miski. Wstaw do zamrażarki na 15-20 minut (nie dłużej!).
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  4. Natłuść formę do ciasta (używam oleju kokosowego).
  5. Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 4-5 mm. Przy rozwałkowywaniu nie podsypuję ciasta dodatkową mąką, ale jeżeli potrzebujesz, możesz to zrobić. Ważne, by ciasto rozwałkować szybko. Jeśli nadmiernie się ogrzeje, będzie trudniejsze w obsłudze.
  6. Przełóż ciasto do formy. Wałkiem usuń nadwyżkę ciasta wychodzącą poza krawędź. Z nadwyżki ciasta możesz wyciąć krakersy – wystarczy zagnieść resztkę ciasta w kulkę, rozwałkować, wyciąć ciastka, po czym wstawić je do piekarnika na blasze wyłożonej pergaminem – na ok. 60-65 minut (czyli tyle czasu, ile łącznie piecze się spód, a następnie tarta z nadzieniem).
  7. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 25 minut.
  8. Gdy spód tarty podpiecze się, wyjmij go z piekarnika. Tak przygotowane ciasto jest gotowe przyjąć dowolny farsz – wytrawny albo słodki.
  9. Ciasto wypełnione nadzieniem piecz ok. 35-45 minut, w zależności od rodzaju farszu.

Wegańskie kruche ciasto bez glutenu

Wegańskie kruche ciasto bez glutenu

Wegańskie kruche ciasto bez glutenu

Wegańskie kruche ciasto bez glutenu

Wegańskie kruche ciasto bez glutenu