Galette z truskawkami i pieprzem.

Galette z owocami to najłatwiejsza tarta pod słońcem. Na wskroś domowa, pieczona bez formy bezpośrednio na blasze, o nieregularnym, więc dowolnym kształcie. Pyszne, lekkie, maślane kruche ciasto bez cukru wykładasz sporą porcją cienko skrojonych soczystych truskawek, zawijasz krawędzie, wstawiasz do piekarnika, czekasz ok. 35-40 minut, aż pięknie się zezłoci i gotowe!

Uwagi:

Galette z truskawkami

Galette z truskawkami

Galette z truskawkami

Galette z truskawkami

Galette z truskawkami i pieprzem – SKŁADNIKI na jeden średni placek (8-10 porcji):

Kruche ciasto:

Owoce:

  • ok. 600 g dojrzałych i soczystych truskawek, u mnie odmiana Marmolada
  • 3 łyżeczki erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki octu z sherry (w razie potrzeby zastąp sokiem z cytryny lub limonki)
  • łyżeczka pieprzu z Madagaskaru (voatsiperifery) o cytrusowym aromacie, roztartego w moździerzu
  • jajko (zerówka, wolny chów)

Galette z truskawkami i pieprzem – PRZEPIS:

  1. Składniki na ciasto (obydwa rodzaje mąki, zimna ricotta, zimne masło, erytrytol, szczypta soli) włóż do dużej misy robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Przełóż ciasto na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na kwadrans (maksymalnie). Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie galette na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
  2. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój owoce ostrym nożem w cienkie plasterki. Przełóż do miski, dodaj ocet z sherry, skrobię kukurydzianą i erytrytol, wymieszaj i odstaw.
  3. Schłodzone ciasto ułóż na dużej drewnianej desce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. W razie problemów z wałkowaniem możesz przykryć ciasto drugim płatem papieru do pieczenia – ja nie korzystam z tej metody, ale początkującym może pomóc.
  4. Na rozwałkowanym cieście ułóż plasterki truskawek, pozostawiając ok. 3 cm margines. Krawędzie ciasta delikatnie zawiń do środka. Oprósz owoce pieprzem (opcjonalnie).
  5. Galette wraz z papierem przełóż na talerz lub mniejszą deskę i wstaw na kwadrans do lodówki. Jeżeli nie masz czasu, możesz z tej czynności zrezygnować.
  6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  7. Przed wstawieniem do piekarnika brzegi galette posmaruj rozkłóconym jajkiem i oprósz płatkami migdałowymi (kokosowe też będą OK).
  8. Galette wraz z papierem przełóż na kamień do pieczenia pizzy lub bezpośrednio na blachę. Często używam kamienia do pizzy, o którym dawno temu pisałem m.in. tutaj, ponieważ znakomicie rozprowadza ciepło.
  9. Piecz na środkowym poziomie przez około 35-40 minut, aż ładnie się zezłoci. Po ok. 30 minutach możesz sprawdzić, czy ciasto nadmiernie się nie przypieka i w razie potrzeby przykryć wierzch folią aluminiową. U mnie nie ma takiej potrzeby, ale piekarniki są różne, więc lepiej być czujnym niż mieć przypalony galette.
  10. Wystudź przez ok. kwadrans (albo całkowicie) i podziel na porcje. Galette całkiem zimny najłatwiej kroi się w ładne kawałki. Zimne kruche ciasto jest też bardziej chrupkie. Jeżeli postanowisz zjeść ciepły placek, pamiętaj, że takie ciasto jest miękkie i łatwiej się rozpada.
  11. Przechowuj w lodówce do 3-4 dni.

Galette z truskawkami

Galette z truskawkami

Galette z truskawkami

Galette z truskawkami

Galette z truskawkami

Galette z truskawkami