Galette z truskawkami i pieprzem.
Galette z owocami to najłatwiejsza tarta pod słońcem. Na wskroś domowa, pieczona bez formy bezpośrednio na blasze, o nieregularnym, więc dowolnym kształcie. Pyszne, lekkie, maślane kruche ciasto bez cukru wykładasz sporą porcją cienko skrojonych soczystych truskawek, zawijasz krawędzie, wstawiasz do piekarnika, czekasz ok. 35-40 minut, aż pięknie się zezłoci i gotowe!
Uwagi:
- Truskawki bardzo lubią się z pieprzem, ale jeżeli mi nie wierzysz, pieprz możesz pominąć ;-)
- Tartę możesz upiec z dowolnymi sezonowymi owocami (np. z jagodami, malinami, brzoskwiniami i lawendą, figami, węgierkami i cynamonem, pomidorami).
Galette z truskawkami i pieprzem – SKŁADNIKI na jeden średni placek (8-10 porcji):
Kruche ciasto:
- 150 g pełnoziarnistej mąki owsianej bezglutenowej
- 75 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 50 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- 180 g zimnej ricotty
- 150 g zimnego niesolonego masła
- szczypta soli
Owoce:
- ok. 600 g dojrzałych i soczystych truskawek, u mnie odmiana Marmolada
- 3 łyżeczki erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki octu z sherry (w razie potrzeby zastąp sokiem z cytryny lub limonki)
- łyżeczka pieprzu z Madagaskaru (voatsiperifery) o cytrusowym aromacie, roztartego w moździerzu
- jajko (zerówka, wolny chów)
Galette z truskawkami i pieprzem – PRZEPIS:
- Składniki na ciasto (obydwa rodzaje mąki, zimna ricotta, zimne masło, erytrytol, szczypta soli) włóż do dużej misy robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Przełóż ciasto na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na kwadrans (maksymalnie). Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie galette na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
- Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój owoce ostrym nożem w cienkie plasterki. Przełóż do miski, dodaj ocet z sherry, skrobię kukurydzianą i erytrytol, wymieszaj i odstaw.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej drewnianej desce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. W razie problemów z wałkowaniem możesz przykryć ciasto drugim płatem papieru do pieczenia – ja nie korzystam z tej metody, ale początkującym może pomóc.
- Na rozwałkowanym cieście ułóż plasterki truskawek, pozostawiając ok. 3 cm margines. Krawędzie ciasta delikatnie zawiń do środka. Oprósz owoce pieprzem (opcjonalnie).
- Galette wraz z papierem przełóż na talerz lub mniejszą deskę i wstaw na kwadrans do lodówki. Jeżeli nie masz czasu, możesz z tej czynności zrezygnować.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Przed wstawieniem do piekarnika brzegi galette posmaruj rozkłóconym jajkiem i oprósz płatkami migdałowymi (kokosowe też będą OK).
- Galette wraz z papierem przełóż na kamień do pieczenia pizzy lub bezpośrednio na blachę. Często używam kamienia do pizzy, o którym dawno temu pisałem m.in. tutaj, ponieważ znakomicie rozprowadza ciepło.
- Piecz na środkowym poziomie przez około 35-40 minut, aż ładnie się zezłoci. Po ok. 30 minutach możesz sprawdzić, czy ciasto nadmiernie się nie przypieka i w razie potrzeby przykryć wierzch folią aluminiową. U mnie nie ma takiej potrzeby, ale piekarniki są różne, więc lepiej być czujnym niż mieć przypalony galette.
- Wystudź przez ok. kwadrans (albo całkowicie) i podziel na porcje. Galette całkiem zimny najłatwiej kroi się w ładne kawałki. Zimne kruche ciasto jest też bardziej chrupkie. Jeżeli postanowisz zjeść ciepły placek, pamiętaj, że takie ciasto jest miękkie i łatwiej się rozpada.
- Przechowuj w lodówce do 3-4 dni.
W Skladnikach nie umieścił Pan serka ricotta, który pojawia się w 1. punkcie Przepisu, jak przygotować tartę. Czy ricotta jest składnikiem ciasta, jeśli tak to w jakiej ilości? Piękne zdjęcia😁
Ilość ricotty jest podana w przepisie, w składnikach na ciasto – 180 gramów. Dziękujemy:-)
Przepyszne ciasto. Nieziemsko pachnie. Dziękuję za przepis :)
Bardzo proszę:-)
Czy ricottę można zastąpić serkiem mascarpone? Pozdrawiam
Można spróbować, powinno być OK.
Jaka make do tego przepisu polecacie
Jak w przepisie: bezglutenowa mąka owsiana (używamy mąki Elovena).
Gdzie kupię te mąki bezglutenowe ? Jakiej firmy ricottę polecasz ?? :)
W Warszawie np. w Sin gluten na Żoliborzu, w sieciach carrefour i auchan. Używam ricotty Castelli.