Dynia piżmowa pieczona ze śliwkami.

Nie jest tajemnicą, że lubię łączyć dynie z owocami. Świetnie nadają się do tego m.in. jabłka, gruszki, morele, wiśnie, rokitnik, żurawina oraz oczywiście śliwki (sprawdź też przepis na zupę ze śliwkami oraz sałatkę z dyni i śliwek). Stąd pomysł na prostą jesienną zapiekankę z dynią i śliwkami. Węgierki pod wpływem pieczenia miękną, stają się jeszcze słodsze (nie trzeba dodawać cukru ani żadnego innego słodzidła!) i puszczają sok, dzięki któremu dynia częściowo piecze się, a częściowo dusi.

Nie krój dyni na zbyt duże kawałki (patrz: pkt 2 przepisu). Dynia piżmowa (butternut) to tylko moja propozycja. Jeżeli wolisz, sięgnij po inną odmianę, choćby Hokkaido. Dla mnie butternut niezmiennie jest dynią pierwszego wyboru, ponieważ ma bardziej zwarty miąższ, jest mniej słodki i po prostu smaczniejszy.

Zapiekanka bardzo dobrze przechowuje się w lodówce, dlatego można podać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno (szczególnie nadprogramowe pieczone śliwki znakomicie sprawdzają się także jako dodatek do jogurtu, owsianki, lodów, naleśników, placków, ryżu na słodko i tak dalej).

Dynia piżmowa pieczona ze śliwkami

Dynia piżmowa pieczona ze śliwkami

Dynia piżmowa pieczona ze śliwkami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 2 małe dynie piżmowe (butternuty) albo jedna większa (łącznie około 1 kg)
  • ok. 1,5 kg śliwek węgierek
  • garść listków mięty
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu (lub domowej przyprawy do piernika)
  • 1/2 ziarenka tonki (opcjonalnie) – tonkę można zastąpić na przykład gałką muszkatołową

Dynia piżmowa pieczona ze śliwkami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Dynie (używam dwóch małych dyń piżmowych, każda o wadze około 450 g) przekrój wzdłuż na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Jeżeli używasz większej i starszej sztuki o grubszej skórce, możesz wcześniej ją obrać – najlepiej nadaje się do tego zwykła pozioma obieraczka do warzyw. Większą dynię możesz przekroić najpierw w poprzek na dwie części a następnie wzdłuż na ćwiartki. W ten sposób uzyskasz osiem kawałków.
  3. Wypestkuj węgierki. Śliwki w połówkach lub ćwiartkach (największe sztuki) wrzuć do dużego naczynia do zapiekania.
  4. Dodaj przyprawy i listki mięty. Dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj kawałki dyni, wciskając je w śliwki (ZOBACZ).
  5. Wstaw do piekarnika na około godzinę lub nieco dłużej, jeśli po godzinie dynia nie będzie jeszcze wystarczająco miękka.
  6. Podawaj na gorąco lub na zimno.

Sprawdź też inne przepisy z dynią.

Dynia piżmowa pieczona ze śliwkami