Dynia mandarynkowa z owocowym sosem.
Dynia mandarynkowa, czyli jadalna mini dynia dekoracyjna, to jedna z moich ulubionych odmian. Jest aromatyczna, znakomita do pieczenia, ma bardzo smaczny miąższ, a dzięki cieniutkiej i delikatnej skórce można (a nawet trzeba!) jeść ją w całości, wyjąwszy ogonek.
Mini dyńkę możesz upiec w połówkach (PRZEPIS) albo pokrojoną na małe kawałki – staje się wówczas doskonałym fingerfood.
Zarówno pieczona dynia, jak i sos owocowy świetnie smakują także na zimno (wystudzony sos wyraźnie gęstnieje, a jego konsystencja przypomina konfiturę).
Sos możesz przygotować również na bazie innych owoców (truskawek, malin, czarnych lub białych porzeczek, czereśni, śliwek, moreli czy brzoskwiń). Nie dosładzam sosu, ponieważ lubię naturalny smak wiśni, ale jeśli czujesz, że musisz dodać cukier lub inne słodzidło, nie krępuj się ;-) Jeżeli nie wykorzystasz sosu w całości, dodaj go do owsianki, jogurtu albo użyj jako polewy do lodów.
Sprawdź też inne przepisy #DYNIA MANDARYNKOWA
Dynia mandarynkowa z owocowym sosem – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
Dynia:
- kilka (tu: 6) małych dyń mandarynkowych
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- świeżo starta tonka (opcjonalnie) albo inna przyprawa, np. kardamon, cynamon, wanilia.
- oliwa extra vergine
Sos owocowy:
- ok. 500 g wiśni (waga bez pestek)
- ok. 500 g borówek amerykańskich (lub jagód leśnych)
- garść listków tymianku
Dynia mandarynkowa z owocowym sosem – PRZEPIS:
- Umyj i wydryluj wiśnie.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Przekrój dynie na połówki i usuń z nich pestki. Pokrój dynie na kawałki i przełóż do miski. Dynia mandarynkowa jest mocno żebrowana, dlatego pokrojenie jej na kawałki podobnej wielkości jest bardzo łatwe i naturalne (ZOBACZ), nie musisz specjalnie się starać. Wlej trochę oliwy i dodaj przyprawy. Wymieszaj dłońmi tak, by kawałki dyni pokryły się tłuszczem i przyprawami.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i przełóż na nią kawałki dyni, układając je w jednej warstwie.
- Wstaw do piekarnika na około 20 minut.
- Umyte wcześniej owoce przełóż do głębokiej patelni i duś na średnim ogniu do momentu, aż puszczą sok, a część z nich się rozpadnie. Na koniec dodaj świeży tymianek.
- Upieczoną dynię podawaj z owocowym sosem.