Karczochy marynowane w oliwie.

Karczochy marynowane w oliwie to najlepszy sposób na to, by przedłużyć ich przydatność do spożycia i cieszyć się nimi także poza sezonem. Tym bardziej, że w naszej szerokości geograficznej karczoch jest rośliną jednoroczną, a co gorsza na tyle wrażliwą, że kiedy wiosna i lato są zbyt wilgotne i zimne, polskie karczochy nie pojawiają się wcale.

Słoiki do marynowanych karczochów wyparzam na sucho w piekarniku, a następnie gotowe karczochy w oliwie pasteryzuję – także w piekarniku. W ten sposób wydłużam ich przydatność do spożycia, dzięki czemu mogę przechowywać je przez co najmniej kilka miesięcy.

Tak przygotowane karczochy są znakomitym dodatkiem do sałatek, serów, makaronów, pizzy i innych zapiekanek albo jako samodzielna przekąska.

Sok z cytryny zapobiega ciemnieniu karczochów. Kiedy przygotowuję je do podania od razu, po obraniu i oporządzeniu wrzucam je zawsze do miski z wodą i sokiem z cytryny, ale w tym przypadku wodę z cytryną zastępuję wodą z octem, w której karczochy są później gotowane.

Kilka słoików pysznych i aromatycznych karczochów w pikantnej marynacie zawsze warto mieć w spiżarce, polecam!

Sprawdź też inne pomysły na #KARCZOCHY

Karczochy marynowane w oliwie

Karczochy marynowane w oliwie

Karczochy marynowane w oliwie – SKŁADNIKI na 2 spore słoiki:

  • 20 młodych i małych karczochów
  • 250 ml octu z białego wina lub octu jabłkowego
  • ok. 500-600 ml oliwy extra vergine (w zależności od pojemności słoików)
  • 1/2 cytryny
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 suszona papryczka piri piri
  • 4 listki laurowe
  • 1 litr wody
  • szczypta soli (opcjonalnie – ja nie dodaję)

Karczochy marynowane w oliwie – PRZEPIS:

  1. Do garnka wlej wodę i dodaj ocet.
  2. Przygotuj karczochy. Oderwij kilka zewnętrznych liści, odetnij łodygę i górną część karczocha, pozostawiając tylko delikatną wewnętrzną część kwiatu. Natrzyj górną część kwiatu karczocha połówką cytryny.
  3. Przekrój kwiaty na połówki. Małe karczochy nie posiadają włoskowatej części serca, więc nie ma potrzeby jej usuwać. Pamiętaj jednak, by wyciąć tę część, jeżeli będzie obecna w większych sztukach. Gotowy do gotowania karczoch przełóż do garnka z wodą i octem. Tak samo potraktuj pozostałe karczochy.
  4. Do garnka dodaj pieprz, ziele angielskie, papryczkę i listki laurowe. Gotuj karczochy przez ok. 8-10 minut, po czym odcedź wraz z przyprawami.
  5. Rozgrzej piekarnik do 120 stopni i wstaw umyte słoiki wraz z odkręconymi nakrętkami. Słoiki i nakrętki mogą być mokre, w piekarniku i tak idealnie wyschną. Piecz 15 minut.
  6. Ostudź karczochy. Ułóż je dość ciasno wraz z przyprawami w wypieczonym wcześniej słoiku. Zalej do pełna oliwą. Karczochy nie powinny wystawać ponad powierzchnię. Starannie zakręć.
  7. Tak przygotowane słoiki są gotowe do pasteryzacji (polecam wariant w piekarniku, jest najwygodniejszy): wstaw gotowe zakręcone słoiki na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni.

Karczochy marynowane w oliwie

Karczochy marynowane w oliwie

Karczochy marynowane w oliwie

Karczochy marynowane w oliwie