Sałata z gruszką i serem.

Każdego roku jest tak samo. Mniej więcej od listopada targowo-straganowy repertuar traci na atrakcyjności. Z każdym kolejnym tygodniem jesieni ubywa letnich owoców, młodego szpinaku, świeżych ziół i tak dalej, ale to nie znaczy, że należy się poddać ;-) Koniec lata wcale nie musi oznaczać końca sałatek! Brakuje moreli, brzoskwiń, jagód czy malin, ale królują jesienne śliwki, jabłka, gruszki. Znika rukola i musztardowiec prosto z pola, ale wciąż są dostępne fajne soczyste sałaty. Do tego trochę chrupkiego i orzeźwiającego kopru włoskiego, jakiś dobry dojrzewający ser, super aromatyczna oliwa, orzechy dla wzbogacenia smaku i fajny zielony talerz pełen pysznej sałatki gotowy. Byle do wiosny!

Sałata z gruszką, serem i orzechami laskowymi

Sałata z gruszką, serem i orzechami laskowymi

Sałata z gruszką, serem i orzechami laskowymi

Sałata z gruszką i serem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 małe główki sałaty dębolistnej (albo jedna większa)
  • mały fenkuł (koper włoski)
  • dowolne świeże zioła (u mnie ostatnie majlertowe zbiory, tj. musztardowiec, kolendra, trybula – równie dobrze sprawdzi się mięta)
  • duża gruszka
  • ok. 150 g dojrzewającego sera (u mnie: 30-miesięczny São Jorge z Azorów)
  • garść prażonych orzechów laskowych (lub dowolnych innych)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Sałata z gruszką i serem – PRZEPIS:

  1. Umyte i osuszone w suszarce do sałaty liście ułóż na talerzach. Dodaj cienko posiekany koper włoski, gruszkę pokrojoną w cienkie plasterki (nie obieram jej ze skórki) oraz świeże zioła.
  2. Oprósz całość grubo posiekanymi orzechami laskowymi i hojnie skrop oliwą.

Widoczną poniżej oliwę extra virgin Verde Esmeralda z oliwek odmiany Royal przywieźliśmy z Walencji. Ma intensywnie zielony kolor i wspaniały świeży smak. Dodawanie takich oliw do potraw to przyjemność!

Sałata z gruszką, serem i orzechami laskowymi

Sałata z gruszką, serem i orzechami laskowymi