Tarta z kwiatami cukinii – wersja druga.
Tarta Szabrownika – z ostatnich jesiennych zbiorów. Noce już zimne, więc i kwiaty mniejsze, ale to nic, a może nawet lepiej, ponieważ dzięki temu więcej egzemplarzy pomieści się w cieście :)
Kruche ciasto robię według tego samego ultra łatwego przepisu, co zwykle. W razie potrzeby dodaj dowolny inny ser, który ładnie się topi. Śmietany używam wegańskiej, ponieważ jest niezawodna dosłownie do wszystkiego. Tutaj zapewnia doskonałą konsystencję i idealnie łączy się z jajkami, więc w razie czego polecam taki zestaw. Tradycyjna śmietana też sprawdzi się świetnie.
Wypróbuj też: Ziołowa tarta z kwiatami cukinii
Tarta z kwiatami cukinii – SKŁADNIKI na 6 porcji:
(na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm)
Na kruche ciasto:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki (lub skrobi) ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g zimnej ricotty (lub półtłustego twarogu)
- 100 g zimnego niesolonego masła
- kopiasta łyżeczka soli morskiej z suszonymi przyprawami (albo: łyżeczka ziół prowansalskich i pół łyżeczki soli)
- pół łyżeczki nasion kolendry, roztartych w moździerzu
- łyżeczka zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
Plus:
- ghee lub masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie:
- tyle kwiatów cukinii*, ile zmieścisz w formie – mogą być żeńskie (z małą cukinką) albo męskie (na łodyżce)
- ok. 100-120 g świeżo startego sera, który ładnie się zapieka (u mnie: Campo Fiorito)
- 200 g śmietany (używam vegan Creamo 15%, może być tradycyjna śmietana o zawartości 18% lub 30% tłuszczu)
- 4 jajka (zerówki, wolny chów)
- duża szczypta soli
- łyżeczka pieprzu Penja, roztartego w moździerzu
*Cukinia ma dwa rodzaje kwiatów: męskie – na łodyżkach oraz żeńskie – z mini cukinkami, czyli zalążkami cukinii. Poza tym drobnym szczegółem, obydwa rodzaje kwiatów smakują tak samo.
Tarta z kwiatami cukinii – PRZEPIS:
- Przygotuj kwiaty cukinii – przepłucz i osusz na papierowym ręczniku.
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz niezawodnego Magimixa, wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie 20 sekund).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Natłuść ghee lub masłem formę do tarty.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przełóż ciasto do formy, usuń nadmiar. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut.
- W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, zetrzyj ser na grubej tarce i przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę wraz z przyprawami ubij w misce na jednolitą masę.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, spód tarty posyp świeżo startym serem, ułóż kwiaty cukinii i zalej je jajkami rozbełtanymi wcześniej ze śmietaną. Jeżeli masz pod ręką mini cukinie, możesz zetrzeć je na tarce w plasterki i dodać do tarty.
- Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 30-35 minut, kontrolując stan kwiatów. Jeżeli pod koniec pieczenia uznasz, że za mocno się spieką, przykryj wierzch tarty folią aluminiową.
- Gotową tartę odstaw na 5 minut, by nieco odpoczęła.
- Podawaj na gorąco albo na zimno, skropioną oliwą extra vergine – w każdym wariancie smakuje doskonale. Świetnie sprawdza się jako śniadanie następnego dnia po pieczeniu (bez podgrzewania), wstawiona na noc do lodówki.
Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.