Caponata ze śliwkami.

Kto w zeszły weekend śledził InstaStories i czekał na ten przepis, ten jutro z samego rana może śmigać na targ po węgierki. Przepyszny roślinny obiad będzie wystarczającą nagrodą :-)

Caponata ze śliwkami odbiega nieco od kanonicznej wersji tego włoskiego klasyka, ale zdecydowanie warto spróbować jej właśnie teraz – kiedy węgierki są najsmaczniejsze. Śliwki dodają całości bardzo fajnego, lekko słodkiego smaku, który dobrze współgra z bakłażanem i przełamuje delikatną kwasowość pomidorków.

Użyłem pięknych różnokolorowych małych bakłażanków, które różnią się od siebie nie tylko wybarwieniem skórki, ale również strukturą miąższu (np. żółte i zielone bakłażany mają więcej pestek, a fioletowe i nakrapiane mają dla odmiany bardziej zwarty miąższ z niewielką ilością pestek). W braku równie fikuśnych bakłażanów, zastąp je klasycznymi czarnymi.

Ważne, by bakłażany smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i przykryć patelnię. Dzięki temu odpowiednio zmiękną wraz ze skórką. Zamiast cebulek perłowych możesz użyć zwykłej białej cebuli lub szalotek.

Świetnie sprawdzają się w tym przepisie słodsze od czerwonych żółte pomidorki koktajlowe. Polecam dodać do caponaty dobre oliwki z pestkami, na przykład greckie Kalamata, które są bardziej mięsiste i idealnie pasują do tego typu potraw.

Caponata ze śliwkami

Caponata ze śliwkami

Caponata ze śliwkami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • ok. 800 g małych bakłażanów (lub 2 większe)
  • ok. 500 g śliwek węgierek (waga z pestkami)
  • ok. 500 g dojrzałych pomidorków koktajlowych (lub paprykowych, śliwkowych, etc.)
  • 2 nieduże papryki albo 1 duża (tu: czarne; mogą być też inne kolory)
  • 2 garście cebulek perłowych (lub 1-2 zwykłe cebule/szalotki)
  • 2 garście oliwek Kalamata (z pestkami)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • garść listków bazylii (tu: bazylia tajska)
  • 1 łyżeczka pieprzu (tu: voatsiperifery, może być też czarny)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1 suszona papryczka piri piri
  • sól
  • olej do smażenia
  • oliwa extra vergine

Caponata ze śliwkami – PRZEPIS:

  1. Ze śliwek usuń pestki i przekrój owoce na połówki. Pomidorki pokrój na połówki. Obierz cebulki, większe sztuki przekrój na połówki, mniejsze zostaw w całości. Usuń pestki z oliwek. Bakłażany pokrój na kawałki.
  2. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i oliwy. Wrzuć bakłażany i smaż na średnim ogniu, co pewien czas mieszając, do momentu aż zmięknie (w połowie smażenia przykryj patelnię pokrywą). Gotowe bakłażany zdejmij z patelni.
  3. Na patelnię dodaj trochę oleju i oliwy, i podsmaż cebulki aż lekko się zrumienią. Zdejmij je z patelni i dodaj paprykę. Smaż pod przykryciem, aż zmięknie.
  4. Na patelnię dodaj oliwki i śliwki oraz cebulki. Wymieszaj i krótko podsmaż, a następnie dodaj pomidorki. Duś całość pod przykryciem przez kilka minut, aż pomidorki i śliwki podgrzeją się i zmiękną, ale jednocześnie zachowają kształt.
  5. Dodaj bakłażany, przyprawy rozgniecione wcześniej w moździerzu, pokruszoną papryczkę piri piri i sól (tylko jeśli uznasz, że oliwki nie są wystarczająco słone). Wymieszaj i podduś pod przykryciem jeszcze przez chwilę (ok. 2 minuty – ZOBACZ).
  6. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i bazylię. Podawaj od razu.

Caponata ze śliwkami

Caponata ze śliwkami