Tarta śliwkowo-orzechowa.
Tarta śliwkowo-orzechowa to super chrupiące bezglutenowe ciasto, wypełnione pysznym nadzieniem z domowych powideł śliwkowych i orzechów włoskich. Idealne ciacho do jesiennej kawy!
Tarta śliwkowo-orzechowa – SKŁADNIKI na małą formę z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm:
Na kruche ciasto
- 100 g bezglutenowej mąki owsianej (używam Elovena)
- 50 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g zimnej ricotty
- 100 g zimnego niesolonego masła
- szczypta soli
Plus
- ghee / masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie
- mały słoik (ok. 200-250 g) powideł śliwkowych lub dowolnej konfitury / dżemu
- 120 g orzechów włoskich
Tarta śliwkowo-orzechowa – PRZEPIS:
- Przygotuj ciasto. Z dwu rodzajów mąki, ricotty, masła i szczypty soli wyrób ciasto w robocie kuchennym albo ręcznie (używam Magimixa, w którym wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie 20 sekund).
- Uformuj z ciasta kulę i przełóż je na talerz lub do miski. Wstaw do zamrażarki na 15-20 minut (nie dłużej!).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Formę do tarty natłuść ghee lub masłem.
- Schłodzone ciasto ułóż na silikonowej macie, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przełóż ciasto do formy. Usuń nadwyżkę przy pomocy wałka.
- Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i wstaw do lodówki, za chwilę przygotujesz z niego wierzch placka.
- Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika i wypełnij nadzieniem z orzechów i powideł śliwkowych.
- Rozwałkuj pozostałą część ciasta i przykryj nim spód z nadzieniem. Lekko dociśnij na brzegach i całej powierzchni.
- Z nadwyżki ciasta możesz wyciąć dodatkowe ciasteczka i dowolnie udekorować nimi wierzch.
- Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 40 minut, aż wierzch tarty ładnie się zrumieni.
- Podawaj na ciepło lub na zimno, w każdym wariancie jest rewelacyjna! Kiedy ostygnie, możesz oprószyć ją delikatnie cukrem pudrem.
Czy z mielonych orzechów też będzie dobrze? Chcialabym zrobić dla dziadków, ale całych orzechów nie zgryzą:(
Tak, mielonych orzechów można dodać trochę więcej (ponieważ więcej się zmieści).