Tarta śliwkowo-orzechowa.

Tarta śliwkowo-orzechowa to super chrupiące bezglutenowe ciasto, wypełnione pysznym nadzieniem z domowych powideł śliwkowych i orzechów włoskich. Idealne ciacho do jesiennej kawy!

Tarta śliwkowo-orzechowa

Tarta śliwkowo-orzechowa

Tarta śliwkowo-orzechowa

Tarta śliwkowo-orzechowa

Tarta śliwkowo-orzechowa – SKŁADNIKI na małą formę z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm:

Na kruche ciasto

  • 100 g bezglutenowej mąki owsianej (używam Elovena)
  • 50 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
  • 125 g zimnej ricotty
  • 100 g zimnego niesolonego masła
  • szczypta soli

Plus

  • ghee / masło do natłuszczenia formy

Na nadzienie

  • mały słoik (ok. 200-250 g) powideł śliwkowych lub dowolnej konfitury / dżemu
  • 120 g orzechów włoskich

Tarta śliwkowo-orzechowa – PRZEPIS:

  1. Przygotuj ciasto. Z dwu rodzajów mąki, ricotty, masła i szczypty soli wyrób ciasto w robocie kuchennym albo ręcznie (używam Magimixa, w którym wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie 20 sekund).
  2. Uformuj z ciasta kulę i przełóż je na talerz lub do miski. Wstaw do zamrażarki na 15-20 minut (nie dłużej!).
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  4. Formę do tarty natłuść ghee lub masłem.
  5. Schłodzone ciasto ułóż na silikonowej macie, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
  6. Przełóż ciasto do formy. Usuń nadwyżkę przy pomocy wałka.
  7. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i wstaw do lodówki, za chwilę przygotujesz z niego wierzch placka.
  8. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
  9. Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika i wypełnij nadzieniem z orzechów i powideł śliwkowych.
  10. Rozwałkuj pozostałą część ciasta i przykryj nim spód z nadzieniem. Lekko dociśnij na brzegach i całej powierzchni.
  11. Z nadwyżki ciasta możesz wyciąć dodatkowe ciasteczka i dowolnie udekorować nimi wierzch.
  12. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 40 minut, aż wierzch tarty ładnie się zrumieni. 
  13. Podawaj na ciepło lub na zimno, w każdym wariancie jest rewelacyjna! Kiedy ostygnie, możesz oprószyć ją delikatnie cukrem pudrem.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Tarta śliwkowo-orzechowa

Tarta śliwkowo-orzechowa

Tarta śliwkowo-orzechowa

Tarta śliwkowo-orzechowa

Tarta śliwkowo-orzechowa

Tarta śliwkowo-orzechowa

Tarta śliwkowo-orzechowa

Tarta śliwkowo-orzechowa

Tarta śliwkowo-orzechowa

Tarta śliwkowo-orzechowa