Ciasteczka z nerkowców (bezglutenowe) – rewelacyjne!
Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu maślane ciasteczka z nerkowców. O miękkiej konsystencji, z dodatkiem chrupiących solonych prażonych nerkowców. Po prostu wspaniałe! Pasta z prażonych nerkowców to nic innego jak czyste masło orzechowe, którego jedynym składnikiem są prażone nerkowce; pasta nie zawiera cukru ani soli. W razie potrzeby, pastę z nerkowców możesz zastąpić dowolnym innym masłem orzechowym, grunt by było dobrej jakości, czyli miało czysty skład. Zanim cokolwiek kupisz, sprawdź etykietę – “masło orzechowe”, które zawiera cukier lub olej palmowy nie zasługuje nawet na to, by zdjąć je z półki, a co dopiero jeść.
Ciasteczka z nerkowców – SKŁADNIKI na około 18 dużych ciastek:
- pasta z prażonych nerkowców – 300 g (czysta, 100% nerkowców)
- prażone i solone orzechy nerkowca, posiekane – 100 g
- masło niesolone – 200 g
- cukier kokosowy (odparowany nektar palmy kokosowej) – 100 g
- jajka – 2 sztuki
- mąka z brązowego prosa albo inna mąka bezglutenowa (ryżowa, owsiana Elovena, etc.) – 150 g
- proszek do pieczenia – 1 kopiasta łyżeczka
Ciasteczka z nerkowców – PRZEPIS:
- Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Masło pokrój na małe kawałki i wraz z cukrem kokosowym umieść w misie robota kuchennego (używam KA, poziom 2, a następnie 4). Ubijaj, aż masa będzie miękka i puszysta.
- W małej misce roztrzep jajka widelcem na tyle, by żółtka połączyły się z białkami, po czym stopniowo dodawaj je do masy z masła i cukru.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy, miksując do połączenia składników.
- Dodaj masło orzechowe, ponownie miksując do połączenia składników.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj równe porcje masy na ciasteczka (używam gałkownicy do lodów), pozostawiając wokół każdego wystarczająco dużo miejsca, by mogły swobodnie zwiększyć objętość. Spodem łyżki lekko dociśnij każdą porcję ciasta, by nieco wypłaszczyć wierzch.
- Grubo posiekaj solone prażone nerkowce, po czym posyp nimi każde ciastko (około łyżeczka orzechów na ciacho).
- Piecz na środkowym poziomie przez około 11-12 minut w temperaturze 180°C (bez termoobiegu). Tuż po wyjęciu z piekarnika ciasteczka – jak każde maślane ciastki – są miękkie w dotyku. Zanim przeniesiesz je na kratkę do ostudzenia, daj im chwilę, by trochę stężały i nabrały twardszej struktury.