Cataplana najlepszy patent na warzywa.
Nie wracaj z Portugalii bez cataplany. Jeżeli lubisz gotować w domu, cataplana jest najlepszą rzeczą, jaką możesz sobie przywieźć z tego małego cudnego kraju (albo zamówić online). Mój egzemplarz służy mi już 9 rok, a każda potrawa przyrządzona w cataplanie smakuje jak marzenie. To piękne zamykane na klipsy miedziane naczynie, które wygląda jak muszla, a działa jak antyczny szybkowar. Składniki w cataplanie gotują się błyskawicznie, a dzięki niewielkiej ilości płynu (wino!) wszystko, co w niej zamkniesz, w praktyce ugotuje się na parze. W rezultacie, warzywa idealnie zmiękną, a zarazem zachowają zarówno kształt (nie rozpadną się), jak i pełnię skondensowanego smaku i aromatu. W cataplanie ugotujesz wspaniałe dania (od naczynia również zwane cataplana), które przywołają najlepsze wspomnienia z beztroskich portugalskich wakacji. Rewelacja, bardzo polecam!
Uwagi:
- W razie potrzeby, szalotki zastąp cebulą.
- Nie dolewaj do cataplany zbyt dużo wina, wystarczy chlust – w cataplanie warzywa duszą się na parze z własnych soków, w tym przede wszystkim na wodzie z pomidorów, które właśnie dlatego stanowią w cataplanie pierwszą warstwę.
- Kiszona cytryna jest znakomitą przyprawą i świetnym dodatkiem do niemal każdej roślinnej potrawy, ale jeżeli nie masz jej pod ręką, nie rezygnuj z przepisu. Roślinna cataplana bez kiszonej cytryny będzie równie pyszna.
- Kiszona cytryna z natury jest bardzo słona, jednak przy takiej ilości warzyw jej wyrazista słoność się rozmywa – z tego względu odrobinę solę również ziemniaki.
Cataplana najlepszy patent na warzywa gotowane na parze – SKŁADNIKI:
- 2 pomidory malinowe
- 2-3 duże szalotki
- marchew
- 2 duże ziemniaki
- bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
- 70 g młodego szpinaku (baby)
- kiszona cytryna (opcjonalnie) z tego przepisu
- ½ czerwonej i ½ żółtej papryki
- chlust białego wytrawnego wina, np. tego
- chlust oliwy extra vergine
- szczypta soli Maldon
- duża szczypta czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
Cataplana najlepszy patent na warzywa gotowane na parze – PRZEPIS:
- W cataplanie ułóż kolejno warstwami pokrojone w plastry pomidory, pokrojone w talarki szalotki, skrojoną w cienkie plasterki marchew, obrane ze skórki i pokrojone w plastry ziemniaki. Ziemniaki posyp szczyptą soli. Na wierzchu rozłóż warstwę listków szpinaku.
- Cienko pokrój fenkuł i rozłóż go na szpinaku. Dodaj kiszoną cytrynę pokrojoną w plasterki oraz paprykę pokrojoną w paski. Całość oprósz pieprzem.
- Dodaj pozostałe listki szpinaku, wlej wino i skrop całość oliwą.
- Zamknij cataplanę i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut. Pamiętaj, by pod żadnym pozorem nie otwierać cataplany w trakcie gotowania, a po zdjęciu z ognia odczekać chwilę, by zawartość nieco się uspokoiła. Cataplana działa jak vintage’owy szybkowar.