Cataplana najlepszy patent na warzywa.

Nie wracaj z Portugalii bez cataplany. Jeżeli lubisz gotować w domu, cataplana jest najlepszą rzeczą, jaką możesz sobie przywieźć z tego małego cudnego kraju (albo zamówić online). Mój egzemplarz służy mi już 9 rok, a każda potrawa przyrządzona w cataplanie smakuje jak marzenie. To piękne zamykane na klipsy miedziane naczynie, które wygląda jak muszla, a działa jak antyczny szybkowar. Składniki w cataplanie gotują się błyskawicznie, a dzięki niewielkiej ilości płynu (wino!) wszystko, co w niej zamkniesz, w praktyce ugotuje się na parze. W rezultacie, warzywa idealnie zmiękną, a zarazem zachowają zarówno kształt (nie rozpadną się), jak i pełnię skondensowanego smaku i aromatu. W cataplanie ugotujesz wspaniałe dania (od naczynia również zwane cataplana), które przywołają najlepsze wspomnienia z beztroskich portugalskich wakacji. Rewelacja, bardzo polecam!

Uwagi:

  • W razie potrzeby, szalotki zastąp cebulą.
  • Nie dolewaj do cataplany zbyt dużo wina, wystarczy chlust – w cataplanie warzywa duszą się na parze z własnych soków, w tym przede wszystkim na wodzie z pomidorów, które właśnie dlatego stanowią w cataplanie pierwszą warstwę.
  • Kiszona cytryna jest znakomitą przyprawą i świetnym dodatkiem do niemal każdej roślinnej potrawy, ale jeżeli nie masz jej pod ręką, nie rezygnuj z przepisu. Roślinna cataplana bez kiszonej cytryny będzie równie pyszna.
  • Kiszona cytryna z natury jest bardzo słona, jednak przy takiej ilości warzyw jej wyrazista słoność się rozmywa – z tego względu odrobinę solę również ziemniaki.

Cataplana najlepszy patent na warzywa gotowane na parze

Cataplana najlepszy patent na warzywa gotowane na parze

Cataplana najlepszy patent na warzywa gotowane na parze

Cataplana najlepszy patent na warzywa gotowane na parze

Cataplana najlepszy patent na warzywa gotowane na parze

Cataplana najlepszy patent na warzywa gotowane na parze

Cataplana najlepszy patent na warzywa gotowane na parze – SKŁADNIKI:

  • 2 pomidory malinowe
  • 2-3 duże szalotki
  • marchew
  • 2 duże ziemniaki
  • bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
  • 70 g młodego szpinaku (baby)
  • kiszona cytryna (opcjonalnie) z tego przepisu
  • ½ czerwonej i ½ żółtej papryki
  • chlust białego wytrawnego wina, np. tego
  • chlust oliwy extra vergine
  • szczypta soli Maldon
  • duża szczypta czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu

Cataplana najlepszy patent na warzywa gotowane na parze – PRZEPIS:

  1. W cataplanie ułóż kolejno warstwami pokrojone w plastry pomidory, pokrojone w talarki szalotki, skrojoną w cienkie plasterki marchew, obrane ze skórki i pokrojone w plastry ziemniaki. Ziemniaki posyp szczyptą soli. Na wierzchu rozłóż warstwę listków szpinaku.
  2. Cienko pokrój fenkuł i rozłóż go na szpinaku. Dodaj kiszoną cytrynę pokrojoną w plasterki oraz paprykę pokrojoną w paski. Całość oprósz pieprzem.
  3. Dodaj pozostałe listki szpinaku, wlej wino i skrop całość oliwą.
  4. Zamknij cataplanę i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut. Pamiętaj, by pod żadnym pozorem nie otwierać cataplany w trakcie gotowania, a po zdjęciu z ognia odczekać chwilę, by zawartość nieco się uspokoiła. Cataplana działa jak vintage’owy szybkowar.

Cataplana najlepszy patent na warzywa gotowane na parze

Cataplana najlepszy patent na warzywa gotowane na parze

Cataplana najlepszy patent na warzywa gotowane na parze

Cataplana najlepszy patent na warzywa gotowane na parze

Cataplana najlepszy patent na warzywa gotowane na parze

Cataplana najlepszy patent na warzywa gotowane na parze

Cataplana najlepszy patent na warzywa gotowane na parze

Cataplana najlepszy patent na warzywa gotowane na parze

Cataplana najlepszy patent na warzywa gotowane na parze

Cataplana najlepszy patent na warzywa gotowane na parze