- ok. 400 g dyni (tu: butternut, część bez gniazda nasiennego)
- ok. 500 g śliwek węgierek
- 150-200 ml cydru
- 50 g kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- mała garść pistacji
- duża garść orzechów nerkowca
- trochę nierafinowanego oleju kokosowego (albo masła) do natłuszczenia formy oraz do kruszonki
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Crumble z dyni i śliwek pod kruszonką z kaszy jaglanej.
Kolejny raz łączę dynię ze śliwkami, takie zestawienie w tym sezonie wyjątkowo mi pasuje.
To dość niezwykłe crumble, ponieważ dynia generalnie nie jest w tej zapiekance klasycznym składnikiem. Cienko pokrojona dynia piżmowa idealnie gotuje się w piekarniku, mięknie i gotowa bardzo ładnie się prezentuje.
Tym razem rolę kruszonki spełnia kasza jaglana z orzechami. Jaglanka ma to do siebie, że pod wpływem temperatury w piekarniku podsusza się, ale nie rumieni, dzięki czemu do końca kontrastuje barwą z resztą dania, a zwłaszcza z ciemnymi śliwkami.
Jak zwykle, przygotowałem crumble bez dodatkowego dosładzania, dzięki czemu jest ono dość wytrawne, a jedynym źródłem słodyczy są węgierki i (też wytrawny, a mimo to słodkawy w smaku) cydr. Jeśli wolisz słodsze smaki dodaj miód, ksylitol albo inne słodzidło, które wzbogaci smak zapiekanki.
Jeśli zrobisz zapiekankę bez miodu i sera, danie będzie wegańskie.
Sprawdź też inne PRZEPISY NA CRUMBLE
PRZEPIS:
- Ugotuj kaszę jaglaną (ok. 12 minut w proporcji 1 część kaszy na 3 części wody); wystudź.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Połówkę butternuta (bez gniazda nasiennego) przekrój wzdłuż i potnij na cienkie plasterki. Najlepiej użyć do tego celu noża do sera (ZOBACZ).
- Duże naczynie do zapiekania natłuść olejem kokosowym i ułóż na dnie plasterki dyni. Wlej cydr (płyn nie powinien przykryć całej warstwy dyni). Dynia podlana cydrem ugotuje się i będzie idealnie miękka. Posyp wierzch cynamonem. Jeśli wolisz słodsze smaki, możesz polać dynię np. miodem (ok. 1 łyżki lub więcej).
- Na wierzchu ułóż przekrojone na pół wypestkowane śliwki.
- Przygotuj kruszonkę: wymieszaj kaszę jaglaną z łyżeczką oleju kokosowego, pistacjami i grubo posiekanymi nerkowcami. Grudkami z kaszy i orzechów posyp wierzch zapiekanki (ZOBACZ).
- Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. Gdy orzechy ładnie się zrumienią, przykryj crumble folią i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.
- Odstaw na chwilę, by soki w zapiekance nieco się uspokoiły (ZOBACZ).
- Crumble możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jako dodatek warto zaserwować do każdej porcji kawałek dobrej jakości sera, np. takiego jak widoczny na zdjęciu owczy ser marynowany w occie balsamicznym z apetycznego serowego butiku Laurent Dubois:
Zupa dyniowo-śliwkowa jest pyszna, więc już mam chrapkę na zapiekankę:)
Dla mnie to najlepszy deser
Wygląda pięknie! Gdzie kupiłeś takie fajne talerze? Są ze srebra? Z góry dziękuję za odp., ewelina
Siedzi w piecu :) Zaraz będzie jedzone :D
Takie niemal wytrawne crumble… Ciekawe :)
To jest takie dobre! Pycha pomysł na takie dyniowe crumble, dziękuję za inspirację
Jakie pyszności
Super przepis, można go ‚używać’ przez cały rok, zmieniając tylko dodatki:)
Pyszności. Piekłam na jaglance, ale też na gryczanej niepalonej – w każdej wersji mistrz, super kaszowa kruszonka <3