• dowolna ilość czerwonych winogron (w kiściach, najlepiej bezpestkowe)
  • oliwa extra vergine
  • trochę tonki (może być też gałka muszkatołowa lub mielony kardamon i wanilia)

Winogrona zapiekane.

Owoce na deser (także zapiekane) to zawsze doskonałe rozwiązanie, nie tylko dlatego, że nie trzeba zanadto się przy nim napracować. To także najzdrowszy i najbardziej naturalny sposób na coś słodkiego.

Winogrona można oczywiście po prostu zjeść na surowo, ale zdecydowanie warto poświęcić chwilę i upiec je w piekarniku. Pieczone smakują zupełnie inaczej, nabierają dodatkowej mocno skondensowanej słodyczy, którą warto zestawić z odrobiną tonki lub innej korzennej przyprawy. Od tak przyrządzonych winogron naprawdę trudno się oderwać. Z dobrą czarną kawą lub z wytrawnym winem smakują rewelacyjnie!

Winogrona piecz do momentu, aż skórka pokrywająca część gron ładnie się podpiecze i lekko pomarszczy. Nie przesadź z czasem pieczenia, grona nie powinny popękać.

Winogrona zapiekane L_05

Winogrona zapiekane L_04

Sprawdź też inne przepisy na owocowe zapiekanki:

CRUMBLE Z OWOCÓW LEŚNYCH
CRUMBLE Z ORZECHOWO-KAKAOWĄ KRUSZONKĄ
CRUMBLE Z DYNI, ŚLIWEK I JAGLANKI

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Na blasze lub w brytfance ułóż opłukane i osuszone winogrona. Skrop je oliwą i oprósz wybraną przyprawą / przyprawami.
  3. Wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut.

Winogrona zapiekane L_02

Winogrona zapiekane L_01

Winogrona zapiekane L_08