- 2 garście młodego szpinaku
- 6-8 szparagów
- mały kawałek dobrej kiełbasy (ok. 50 g, tu: naturalnie bezglutenowa włoska salsiccia)
- garść orzechów włoskich
- kilka truskawek (mogą być mrożone)
- 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
- oliwa extra vergine
- pieprz
Szparagi, szpinak, truskawki, kiełbasa.
To jeszcze jedna prosta sałatka – inna wersja lekkiego dania ze szpinaku, szparagów i odrobiny kiełbasy.
Bardzo lubię łączyć truskawki zarówno ze szparagami, jak i z dobrym mięsem, a orzechy włoskie pasują właściwie do wszystkiego.
Podprażona gorczyca mięknie i nabiera przyjemnej chrupkości. Ciepła oliwa, która podgrzewa się od gorącego garnka, nieco zmiękcza szpinak.
PRZEPIS:
- Umyty i wysuszony szpinak wrzuć do miski, wlej trochę oliwy, dodaj szczyptę pieprzu i wymieszaj. Oliwy nie powinno być zbyt dużo, ponieważ pojawi się jeszcze w tym daniu.
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Zagotuj wodę w płaskim garnku lub rondlu i gotuj szparagi przez 3 minuty, po czym przełóż je do miski z zimną wodą.
- Na suchej patelni usmaż kiełbasę pokrojoną w plasterki. Na papierowym ręczniku odsącz ją z nadmiaru tłuszczu (jeśli będzie to konieczne).
- Na talerzach rozłóż szpinak, a na nim szparagi oraz kiełbasę. Dodaj truskawki (większe możesz przekroić na połówki) i posyp grubo posiekanymi orzechami.
- W rondelku podpraż gorczycę. Gdy ziarna zaczną strzelać, zdejmij rondel z ognia i wlej trochę oliwy. Tak przygotowaną oliwą z gorczycą polej porcje sałatki.
Dodatek truskawek bardzo intrygujący, jak zawsze oryginalne danie.
Nie aż tak bardzo;-) ale świetnie się sprawdza, polecam:-)
Jeszcze chwila, jeszcze moment i codziennie będzie można delektować się szparagami :)
I tego się trzymajmy! Też czekam:-)