• 2 garście młodego szpinaku
  • 6-8 szparagów
  • mały kawałek dobrej kiełbasy (ok. 50 g, tu: naturalnie bezglutenowa włoska salsiccia)
  • garść orzechów włoskich
  • kilka truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
  • oliwa extra vergine
  • pieprz

Szparagi, szpinak, truskawki, kiełbasa.

To jeszcze jedna prosta sałatka – inna wersja lekkiego dania ze szpinaku, szparagów i odrobiny kiełbasy.

Bardzo lubię łączyć truskawki zarówno ze szparagami, jak i z dobrym mięsem, a orzechy włoskie pasują właściwie do wszystkiego.

Podprażona gorczyca mięknie i nabiera przyjemnej chrupkości. Ciepła oliwa, która podgrzewa się od gorącego garnka, nieco zmiękcza szpinak.

Salatka szparagi truskawki L_03

Salatka szparagi truskawki L_02

PRZEPIS:

  1. Umyty i wysuszony szpinak wrzuć do miski, wlej trochę oliwy, dodaj szczyptę pieprzu i wymieszaj. Oliwy nie powinno być zbyt dużo, ponieważ pojawi się jeszcze w tym daniu.
  2. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Zagotuj wodę w płaskim garnku lub rondlu i gotuj szparagi przez 3 minuty, po czym przełóż je do miski z zimną wodą.
  3. Na suchej patelni usmaż kiełbasę pokrojoną w plasterki. Na papierowym ręczniku odsącz ją z nadmiaru tłuszczu (jeśli będzie to konieczne).
  4. Na talerzach rozłóż szpinak, a na nim szparagi oraz kiełbasę. Dodaj truskawki (większe możesz przekroić na połówki) i posyp grubo posiekanymi orzechami.
  5. W rondelku podpraż gorczycę. Gdy ziarna zaczną strzelać, zdejmij rondel z ognia i wlej trochę oliwy. Tak przygotowaną oliwą z gorczycą polej porcje sałatki.

Salatka szparagi truskawki L_06

Salatka szparagi truskawki L_05

Salatka szparagi truskawki L_08