• 2 małe dynie Futsu Black
  • ok. 200 g sera huculskiego (może być także sezonowana ricotta albo feta)
  • ok. 80 g wędzonych śliwek
  • ok. 100 g rydzów
  • kilka listków szałwii
  • garść pestek dyni
  • sól
  • pieprz
  • masło

Pieczona dynia Futsu Black nadziewana serem huculskim, z rodzimymi wędzonymi śliwkami, rydzami i szałwią. Kulinarna jesień po polsku.

Dynie Futsu Black za sprawą wyjątkowego, pięknego kształtu bardzo ładnie prezentują się upieczone w całości – z nadzieniem albo nawet bez (ZOBACZ).

Ich skórka po upieczeniu mocno mięknie, na tyle, że teoretycznie nadaje się do jedzenia, jednak moim zdaniem nie jest tak smaczna, jak choćby w przypadku hokkaido czy dyni piżmowej (czyli butternuta). Z tego względu zawsze jem tylko miąższ Futsu Black, skórka zaś służy mi jedynie za coś w rodzaju naczynia.

Celowo użyłem tu polskich dodatków – pysznego, choć bardzo słonego sera huculskiego (weź to pod uwagę, doprawiając danie solą), pysznych miękkich i pełnych smaku wędzonych śliwek, które uwielbiam i na które sezon właśnie się rozpoczął oraz zawsze doskonałych rydzów. Możesz użyć również innych grzybów (nawet boczniaków) albo – jeśli wolisz – nawet z nich zrezygnować, bowiem najważniejszym składnikiem jest tu dynia.

Futsu Black nadziewana L_13

Futsu Black nadziewana L_06

Futsu Black nadziewana L_09

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Umyj dynie i odkrój nożem ich górną część. Wydrąż łyżką gniazda nasienne (ZOBACZ).
  3. Zmiksuj ser ze śliwkami oraz niewielką ilością wody (tyle ile potrzeba, by ułatwić pracę urządzenia). Dopraw pieprzem. Jeśli używasz sera huculskiego, sól nie jest potrzebna – ser jest wystarczająco słony.
  4. Nadziej dynie pastą z sera i śliwek mniej więcej do 3/4 wysokości, ponieważ farsz podczas pieczenia zwiększa objętość. Przykryj dynie „kapeluszami” z odciętych górnych części i wstaw na blasze do piekarnika. Piecz ok. 45-50 minut.
  5. W tym czasie dokładnie oczyść rydze.
  6. Na suchej patelni upraż pestki dyni.
  7. Przygotuj chipsy z szałwii: na rozgrzaną patelnię wrzuć kawałek masła i listki szałwii. Smaż z dwóch stron, aż listki staną się chrupkie. Zdejmij chipsy z patelni i przełóż na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  8. W razie potrzeby dodaj więcej masła, zwiększ ogień i usmaż grzyby. Podczas smażenia dopraw je pieprzem. Sól dodaj na koniec.
  9. Dynię podawaj z rydzami, szałwią i pestkami. Najlepiej jeść dynie łyżeczką, traktując skórkę jak miskę – w ten sposób farsz najlepiej wymiesza się z miąższem.

Smacznego!

Futsu Black nadziewana L_04

Futsu Black nadziewana L_03

Futsu Black nadziewana L_12

Futsu Black nadziewana L_01

Futsu Black nadziewana L_02