• 2 dynie Futsu Black
  • pieprz
  • oliwa extra vergine

Dynia Futsu Black to bardzo smaczna odmiana. Słodka, z wyraźną nutą orzechów laskowych i miąższem o intensywnie złocistej barwie.

Dynie podczas wzrostu z zewnątrz pozostają niebiesko-zielone, a dojrzewając robią się bardziej żółto-brązowe, pokryte białym nalotem. Owoce Futsu Black są kuliste, spłaszczone i żebrowane.

Futsu Black są wyjątkowo ładne, dlatego warto przyrządzić je w najprostszy sposób – upiec w całości i podać tylko lekko doprawione pieprzem i dobrą oliwą extra vergine.

Futsu Black

 

Futsu Black 2

Dwie średniej wielkości Futsu to porcja dla 2 osób.

Futsu Black L_02

PRZEPIS NA DYNIĘ Z PIECA:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Opłucz dynie pod bieżącą wodą, osusz i wstaw do piekarnika (na folii aluminiowej) na ok. 50-60 minut.

Futsu Black w piecu

3. Upieczone dynie wyjmij z pieca, odstaw na kilka minut do ostygnięcia, po czym przekrój na połówki i usuń łyżką gniazda nasienne.

4. Podaj z odrobiną świeżo mielonego pieprzu, lekko skropione oliwą. Dynię (miąższ) najlepiej jeść łyżeczką.

Smacznego!

Futsu Black L_04