• ok. 1 - 1,2 kg buraków (przed obraniem)
  • 1 litr bulionu
  • sól, pieprz
  • mielona ostra papryka
  • trochę creme fraiche (40%) lub gęstej śmietany dobrej jakości
  • ocet balsamiczny

Zupa krem z pieczonych buraków. Doskonała i banalnie prosta w przygotowaniu.

W tym przepisie wszystko robi się właściwie samo. Wystarczy tylko upiec buraki, zmiksować je i gotowe. Możesz wykorzystać ugotowany wcześniej bulion albo przygotować go z gotowego bezglutenowego bulionu ekologicznego (ZOBACZ).

Ocet dodaje zupie pożądanej, lekko kwaskowej nuty oraz dodatkowo podkreśla smak buraków, śmietana zaś przełamuje intensywną czerwień kremu.

Powstrzymałem się od użycia intensywnych przypraw, nie rezygnując jednak z odpowiedniej pikantności, by nie tłumić naturalnego smaku buraków. Ten krem ma nieporównanie bardziej wyrazisty smak od tradycyjnego barszczu czerwonego, któremu sporo smaku trzeba dodać odpowiednio dobranymi przyprawami.

Krem z burakow L_01

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Nieobrane ze skóry buraki ułóż w naczyniu do zapiekania, skrop oliwą, wymieszaj i wstaw do piekarnika na 1-2 godziny (w zależności od wielkości warzyw).

3. Gdy buraki przestygną, obierz je ze skóry (najlepiej użyj do tego celu gumowych rękawiczek przeznaczonych do kontaktu z żywnością) i pokrój na mniejsze kawałki.

4. Zmiksuj w blenderze buraki wraz z bulionem. W razie potrzeby miksuj partiami.

5. Przelej zupę do garnka i podgrzej. Dopraw krem solą, pieprzem i papryką. Wlej trochę octu balsamicznego.

6. Nalej porcje zupy do kubków lub miseczek, a na środek wyłóż trochę creme fraiche (gęstej śmietany).

Smacznego!

Krem z burakow L_02