- ok. 1 - 1,2 kg buraków (przed obraniem)
- 1 litr bulionu
- sól, pieprz
- mielona ostra papryka
- trochę creme fraiche (40%) lub gęstej śmietany dobrej jakości
- ocet balsamiczny
Zupa krem z pieczonych buraków. Doskonała i banalnie prosta w przygotowaniu.
W tym przepisie wszystko robi się właściwie samo. Wystarczy tylko upiec buraki, zmiksować je i gotowe. Możesz wykorzystać ugotowany wcześniej bulion albo przygotować go z gotowego bezglutenowego bulionu ekologicznego (ZOBACZ).
Ocet dodaje zupie pożądanej, lekko kwaskowej nuty oraz dodatkowo podkreśla smak buraków, śmietana zaś przełamuje intensywną czerwień kremu.
Powstrzymałem się od użycia intensywnych przypraw, nie rezygnując jednak z odpowiedniej pikantności, by nie tłumić naturalnego smaku buraków. Ten krem ma nieporównanie bardziej wyrazisty smak od tradycyjnego barszczu czerwonego, któremu sporo smaku trzeba dodać odpowiednio dobranymi przyprawami.
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
2. Nieobrane ze skóry buraki ułóż w naczyniu do zapiekania, skrop oliwą, wymieszaj i wstaw do piekarnika na 1-2 godziny (w zależności od wielkości warzyw).
3. Gdy buraki przestygną, obierz je ze skóry (najlepiej użyj do tego celu gumowych rękawiczek przeznaczonych do kontaktu z żywnością) i pokrój na mniejsze kawałki.
4. Zmiksuj w blenderze buraki wraz z bulionem. W razie potrzeby miksuj partiami.
5. Przelej zupę do garnka i podgrzej. Dopraw krem solą, pieprzem i papryką. Wlej trochę octu balsamicznego.
6. Nalej porcje zupy do kubków lub miseczek, a na środek wyłóż trochę creme fraiche (gęstej śmietany).
Smacznego!
Rewelacyjny pomysł na inną „buraczkową” – zupa kremowa, aksamitna, ale z nutą pikantną (papryka) zagościła na naszym stole i w ciągu dwóch tygodni robiłam już trzy razy :) Do tego jest bardzo prosta w wykonaniu (przez zapiekanie buraków szczególnie), a na talerzu wygląda bardzo apetycznie – ten kontrast koloru buraków i biel śmietany jest świetny.Dziękuję za przepis i polecam innym „buraczkomaniakom” wypróbowanie go. Pozdrawiam!
Mmmmm zupka pychotka :)
Wygląda pięknie, już sobie wyobrażam ten aromat pieczonych buraków
I jeszcze pytanie: jakie zioła widać na powierzchni zupy?
To akurat majeranek, ale można użyć właściwie dowolnych ziół, pozdrawiam
Za barszczem nie przepadam, ale takiego kremu chętnie bym spróbowała
Właśnie zjadłam 0,5 l tego kremu (nie miałam śmietany wrzuciłam ricotte) i chyba zdechne z przejedzenia! Jest taka prosta i tak pyszna, masz tu coś jeszcze z buraka?
Znajdzie się to i owo, na przykład ostatni przepis – na buraki z dynią:-)
Całkiem dobra. U mnie była bez śmietany. Z pewnością będę ją robiła częściej.
pychota taka zupa. ja robie dwie wariacje, jedna z odrobina z sokiem zurawinowym podawana z serem kozim a druga to same buraczki i norweski brazowy ser. Polcam rowniez! 100%
Ser Brun Undredal?
Najlepsza zupa z buraków, jaką kiedykolwiek jadłam. super przepis:)
Brzmi obiecująco, trzeba będzie wypróbować
Zazwyczaj nie wierzę w takie proste przepisy. Ale nie miałam czasu i zrobiłam tę zupę zamiast barszczu. Super!
W moje proste przepisy nie można nie wierzyć:-)
Wyszła taka sobie, następnym razem zrobię z dodatkami czyli jabłkiem, czosnkiem.
Może zaoszczędziłeś na przyprawach? Z jabłkiem i czosnkiem jest np. ta zupa z dyni: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/imbirowa-zupa-z-dyni-i-jablek/, w ten sam sposób można przyrządzić ją z buraków.