- 150 g mąki kasztanowej
- 100 g mąki z prosa (jaglanej)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 90 g lekko słodzonego kakao (tu: hiszpańskie Bresco)
- 60 g zimnego masła
- 50 g śmietany ok. 20% (2 łyżki)
- łyżka pasty waniliowej albo ziarenka z dwu lasek wanilii
- 2 jajka
- dowolne orzechy lub inne bakalie
- dodatkowa mąka do podsypania
Ciasteczka kakaowe bezglutenowe.
To bezglutenowa wersja bardzo starego przepisu na kruche ciasteczka z orzechami.
Jako dekoracji możesz użyć dowolnych orzechów (np. nerkowców), dobrze sprawdzają się również inne bakalie (np. miechunka, rodzynki, suszone wiśnie lub żurawina). Suszone owoce pod wpływem wysokiej temperatury podczas pieczenia zabawnie puchną, a po ostudzeniu wracają do właściwego kształtu.
Użyj dowolnych foremek, wypróbuj własne bakaliowe dodatki, a nawet samodzielnie wybrane rodzaje mąki, by uzyskać najbardziej odpowiadający Ci efekt.
Stosowane tu przeze mnie rodzaje mąki to jedna z propozycji. Z przepisem można eksperymentować, a same ciasteczka zdecydowanie są tego warte!
Kakao Bresco jest lekko słodzone, dlatego do ciastek nie dodaję cukru. Jeśli używasz zwykłego kakao, szczególnie innego niż surowe (ZOBACZ), możesz dodać trochę cukru (może być także cukier puder) lub miodu.
Z podanych proporcji składników otrzymasz ok. 100 ciastek (w zależności od wielkości foremek).
PRZEPIS:
- Nad stolnicą przesiej przez sito obydwa rodzaje mąki i kakao, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Posiekaj nożem masło, dodaj do suchych składników i dłońmi dokładnie wymieszaj całość.
- Dodaj 2 żółtka i jedno białko, wymieszaj. Pozostałe białko odstaw.
- Następnie dodaj śmietanę, wanilię i wyrób ciasto, w razie potrzeby podsypując stolnicę mąką.
- Gotowe ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
- Podziel ciasto na dwie połowy i rozwałkuj każdą część ciasta na placek o grubości ok. 4 milimetrów. Wytnij dowolne kształty przy pomocy foremek i ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej do pieczenia i układania nowych ciastek używać naprzemiennie dwóch blach.
- Przy pomocy pędzelka posmaruj ciastka białkiem i lekko wciśnij w nie orzechy lub inne bakalie.
- Piecz ciastka na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 4-5 minut (ZOBACZ).
- Zaczekaj chwilę, aż ciastka lekko ostygną i zdejmij je z blachy (ZOBACZ).
Smacznego!
Dzień dobry.
Chciałabym zapytać czy jeśli użyję mąki owsianej i ryżowej albo zamiast którejś z tych + mąka żytnia, to: po pierwsze- czy powinnam zmienić coś jeszcze w przepisie (np. dać więcej cukru itd…), po drugie: mam mąkę żytnią typ 2000-kupić inny typ czy ten może być? i po trzecie: czy te ciastka są chrupiące i lekko twardawe czy raczej miękkie lub kruche? Pozdrawiam serdecznie.
Śliczności, szkoda, że przepisu nie opublikowałeś w piątek albo sobotę, piekłabym od razu;) ale to nic, przygotuję się i będę robić w weekend :)
Piękne, chrupałabym!!!!!
Fantastyczne :D
Jeśli smakują tak jak wyglądają, ojca i matkę bym za nie oddała ;))))))))) :P
Facecie, nareszcie! I muszę to napisać – czyś ty oszalał, kazać ludziom czekać na taki przepis od czerwca?!
Przepraszam;-)
Urokliwe, będą doskonałą ozdobą świątecznego stołu. Zacznę ćwiczyć pieczenie już w ten weekend, żeby też mi wyszły takie ładniutkie :) Gdzie kupiłeś foremki?
Dzięki:-) O ile dobrze pamiętam, w fabryce form (6, może 8 foremek w okrągłej metalowej puszce)
Piękne ciasteczka
A czy zamiast mąki kasztanowej mogła by być kokosowa?
Sugerowałbym raczej mieszankę np. jaglanej / owsianej / kasztanowej pół na pół z kokosową. Sama kokosowa może okazać się zbyt ekstremalnym wyzwaniem
Zachwycające :)
Mniamuśne;)
Zrobiłam na święta w kształcie zajączków :P były hitem! Dziękuję
Ciasteczka słodziaczki;)
Bardzo fajny łatwy przepis, a ciasteczka pyszne!
Ile procent cukru jest w użytym tu kakao? Mam tylko niesłodzone i zastanawiam się o ile powinnam zmniejszyć ilość kakao i ile dodać cukru, żeby były dobre proporcje…
Pozdrawiam! :-)
Cukru było w nim bardzo mało (max. 3-5%), a dodatkowo miał postać bardzo drobnych kryształków – przesiałem kakao przez sito, w wyniku czego większe kryształki cukru zostały odseparowane. W braku kakao Bresco polecałbym surowe kakao organiczne – ma łagodny smak. Przy zwykłym kakao sugerowałbym max. 50 g cukru, choć wszystko zależy od zamiłowania do słodkich smaków. W wyjściowym, tradycyjnym przepisie prababci cukru było znacznie więcej: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/kruche-ciasteczka-z-orzechami/
Dzieci je uwielbiają, dziękuję Panu za przepis. Ten i wiele innych:)
cześć Szymon, szukałam zdrowego przepisu na ciasteczka i szczęśliwie znalazłam na FIK – coś mnie naszło aby zrobić fajne ciasteczka bo mam foremki w kształcie kotów, które wypadałoby kiedyś wykorzystać ;) a akurat jest ku temu okazja – 17 lutego światowy dzień kota :) jednak potrzebuję Twojej rady, ponieważ oprócz kotów uwielbiam cynamon i wszelkie korzenne przyprawy, czy możliwa byłaby wariacja Twojego przepisu aby był on bardziej a’ la piernikowy? do pierników mam ogromną słabość ale jestem zmuszona je omijać z racji użycia sody itp. Proszę Cię o info, czy mogę dorzucić trochę np. cynamonu i goździków i ew. w jakich proporcjach? czy jednak to za dużo grzybów w barszczu ;) jeśli tak to będę wdzięczna za jakiś fajny ciastokwo-pierniczkowy przepis (bez użycia sody). dzięki!!!! Julka
Dzień dobry. Chciałabym zapytać czy jeśli użyję mąki owsianej i ryżowej albo zamiast którejś z tych + mąka żytnia, to: po pierwsze- czy powinnam zmienić coś jeszcze w przepisie (np. dać więcej cukru itd…), po drugie: mam mąkę żytnią typ 2000-kupić inny typ czy ten może być? i po trzecie: czy te ciastka są chrupiące i lekko twardawe czy raczej miękkie lub kruche? Pozdrawiam serdecznie.
Ciastka są kruche.
Może być czysta mąka owsiana albo np. owsiana + żytnia. Ryżowa z kolei może nadmiernie wysuszyć ciasto, dlatego nie polecam jej do tego wypieku. Nie używam mąki żytniej, ale zakładam, że w tym przepisie typ mąki żytniej nie ma znaczenia. Jeżeli na co dzień jesz mąkę pszenną, ciastka możesz również upiec na jej bazie.
Jeżeli chodzi o cukier, ja generalnie robię mało słodkie desery, dlatego jeżeli wolisz słodkie smaki, zwiększ ilość cukru.
Szymonie, dziękuję Ci stokrotnie za ten przepis, i Gosi za piękne apetyczne zdjęcia. Te ciasteczka zrobiły furorę podczas tegorocznych świąt. Łatwe, pyszne i smakowały wszystkim, nie tlko bezglutkom. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, niech będzie dla Was wspaniały!:)
Bardzo nam miło, dziękujemy. Wszystkiego, co najlepsze w Nowym 19!!!:-)
Rewelacja, piękne i pyszne!
:-)
Przepis wyglada super prosto! nie mam niestety maki jaglanej, ale mam orkiszowa, tapioke, ryzowa i gryczana, da rade ktoras z nich?