• 150 g mąki kasztanowej
  • 100 g mąki z prosa (jaglanej)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 90 g lekko słodzonego kakao (tu: hiszpańskie Bresco)
  • 60 g zimnego masła
  • 50 g śmietany ok. 20% (2 łyżki)
  • łyżka pasty waniliowej albo ziarenka z dwu lasek wanilii
  • 2 jajka
  • dowolne orzechy lub inne bakalie
  • dodatkowa mąka do podsypania

Ciasteczka kakaowe bezglutenowe.

To bezglutenowa wersja bardzo starego przepisu na kruche ciasteczka z orzechami.

Jako dekoracji możesz użyć dowolnych orzechów (np. nerkowców), dobrze sprawdzają się również inne bakalie (np. miechunka, rodzynki, suszone wiśnie lub żurawina). Suszone owoce pod wpływem wysokiej temperatury podczas pieczenia zabawnie puchną, a po ostudzeniu wracają do właściwego kształtu.

Użyj dowolnych foremek, wypróbuj własne bakaliowe dodatki, a nawet samodzielnie wybrane rodzaje mąki, by uzyskać najbardziej odpowiadający Ci efekt.

Stosowane tu przeze mnie rodzaje mąki to jedna z propozycji. Z przepisem można eksperymentować, a same ciasteczka zdecydowanie są tego warte!

Kakao Bresco jest lekko słodzone, dlatego do ciastek nie dodaję cukru. Jeśli używasz zwykłego kakao, szczególnie innego niż surowe (ZOBACZ), możesz dodać trochę cukru (może być także cukier puder) lub miodu.

Z podanych proporcji składników otrzymasz ok. 100 ciastek (w zależności od wielkości foremek).

Ciasteczka kruche kakaowe L_04

Ciasteczka kruche kakaowe L_06

PRZEPIS:

  1. Nad stolnicą przesiej przez sito obydwa rodzaje mąki i kakao, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. Posiekaj nożem masło, dodaj do suchych składników i dłońmi dokładnie wymieszaj całość.
  3. Dodaj 2 żółtka i jedno białko, wymieszaj. Pozostałe białko odstaw.
  4. Następnie dodaj śmietanę, wanilię i wyrób ciasto, w razie potrzeby podsypując stolnicę mąką.
  5. Gotowe ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki.
  6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
  7. Podziel ciasto na dwie połowy i rozwałkuj każdą część ciasta na placek o grubości ok. 4 milimetrów. Wytnij dowolne kształty przy pomocy foremek i ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej do pieczenia i układania nowych ciastek używać naprzemiennie dwóch blach.
  8. Przy pomocy pędzelka posmaruj ciastka białkiem i lekko wciśnij w nie orzechy lub inne bakalie.
  9. Piecz ciastka na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 4-5 minut (ZOBACZ).
  10. Zaczekaj chwilę, aż ciastka lekko ostygną i zdejmij je z blachy (ZOBACZ).

Smacznego!

Ciasteczka kruche kakaowe L_02

Ciasteczka kruche kakaowe L_03