• 1 butelka czerwonego wytrawnego wina (750 ml)
  • 150 g truskawek
  • 150 g malin
  • 150 g wiśni
  • 150 g borówki amerykańskiej
  • 50 g cukru kokosowego
  • 1 laska cynamonu
  • 12 ziaren czarnego pieprzu

Owoce leśne w czerwonym winie. Świetny, niezwykle prosty i nieco dekadencki przepis.

Owoce leśne w czerwonym winie to wspaniały, niezwykle prosty, dekadencki przepis.

Pokochałem ten znakomity przepis o francuskim rodowodzie od pierwszego wejrzenia. Dlaczego? Z bardzo prozaicznej przyczyny: pierwsze miejsce na liście składników zajmuje butelka wina! A jak wiadomo, wino to coś, co FiK lubi najbardziej. I w każdych okolicznościach 🙂

Przedstawiona powyżej receptura jest autorstwa Pierre Koffmanna, a pochodzi ze świetnej książki The Masters at Home, o której wspominałem już w przepisach na VIGNOLE oraz CHŁODNIK Z ARBUZA I POMIDORÓW.

Książka to zbiór 99 przepisów autorstwa 33 światowej sławy szefów kuchni. Koffmann jest Francuzem, który jednak swą kulinarną karierę rozwinął na Wyspach Brytyjskich, a pod jego okiem szkoliły się między innymi takie gwiazdy świata kulinarnego, jak Gordon Ramsay, Marco Pierre White, Jason Atherton czy Tom Kitchin. Choć Koffmann ma na koncie trzy gwiazdki Michelin podkreśla, że jego kulinarnym bohaterem była, a jakże, jego francuska babcia. To właśnie jej absolutnie obłędny przepis na owoce w czerwonym winie Koffmann zapamiętał z dzieciństwa i zdecydował się umieścić w książce.

To bardzo prosty, i przy okazji całkiem dekadencki przepis, który wymaga wykorzystania do owoców sporej ilości czerwonego wina (w oryginalnej wersji litr, u mnie – butelka 0,75 l), do tego wcale nie odparowanego, a gotowanego bardzo krótko. Względem oryginalnej receptury zmniejszyłem też znacznie ilość cukru (użyłem jedynie 1/3 ilości cukru sugerowanej w przepisie), ponieważ zawsze obchodzę się z cukrem ostrożnie i ograniczam jego ilość do niezbędnego minimum. Zdaję sobie sprawę, że z uwagi na to syrop winno-cukrowy ma nieco inny smak i właściwości, ale to mój świadomy wybór 🙂 Jeśli jednak wolisz, użyj więcej cukru – 150 g na litr wina.

Dla miłośników wina ten przepis to rzecz obowiązkowa. Warto użyć trunku dobrej jakości – im lepsze dodasz wino, tym lepszy osiągniesz rezultat.

Owoce leśne w czerwonym winie

Owoce leśne w czerwonym winie

Owoce leśne w czerwonym winie

Owoce leśne w czerwonym winie – PRZEPIS:

  1. Do garnka wlej wino, dodaj cukier, cynamon i pieprz. Podgrzej wino, aż cukier całkiem się rozpuści i gotuj je na małym ogniu przez ok. 3 minuty.
  2. Dodaj wiśnie (bez pestek) i odstaw do ostygnięcia.
  3. Dodaj pozostałe owoce i odstaw na 2-3 godziny. Przed rozlaniem na porcje usuń laski cynamonu.

Owoce leśne w czerwonym winie

Owoce leśne w czerwonym winie

Owoce leśne w czerwonym winie