Zupa z dyni i gruszek z figową salsą.

Nie jest tajemnicą, że dynia to jedno z najlepszych warzyw do przyrządzania zup. Gęstą zupę z dyni jadłem od wczesnego dzieciństwa. Dziś lubię urozmaicać jej smak, do czego świetnie nadają się owoce, takie jak na przykład śliwki (Zupa z dyni i śliwek), jabłka (Zupa z dyni i jabłek), morele (Zupa z dyni i moreli), kasztany (Zupa z dyni i kasztanów), brzoskwinie czy właśnie gruszki. Rozgrzewający imbir również doskonale tu pasuje i dopełnia całość.

Hokkaido – w razie potrzeby – możesz zastąpić inną dynią, na przykład piżmową (Butternut), Blue Ballet, Delica, Futsu Black lub Muscat de Provence. Przepis jest banalnie prosty, a praktycznie całą pracę wykonuje za Ciebie piekarnik i blender. Lubię, kiedy zupa jest wyraźnie pikantna. Wtedy z jej smakiem znakomicie kontrastuje słodka salsa ze świeżych fig z wytrawną nutą balsamico.

Zupa z dyni i gruszek

Zupa z dyni i gruszek – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 1 dynia Hokkaido
  • 2 duże szalotki (albo białe cebule)
  • 4 gruszki (tu: Konferencje)
  • oliwa extra vergine
  • 1 litr wody (lub trochę więcej)
  • spory kawałek imbiru
  • sól
  • pieprz
  •  łyżeczka ostrej grubo mielonej papryki
  • łyżeczka kolendry roztartej w moździerzu
  • trochę świeżo startej gałki muszkatołowej
  • kilka świeżych fig
  • mała garść listków mięty
  • ocet balsamiczny dobrej jakości

Zupa z dyni i gruszek – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Z dyni wydrąż gniazdo nasienne, pokrój ją na spore kawałki i wrzuć do dużej brytfanki. Dodaj obrane ze skóry szalotki (albo białe cebule).
  3. Skrop warzywa oliwą i dokładnie rozprowadź ją dłońmi po wszystkich kawałkach.
  4. Wstaw warzywa do piekarnika na ok. 40-45 minut lub – w razie potrzeby – nieco dłużej.
  5. Upieczone warzywa zmiksuj wraz z wodą, gruszkami bez gniazd nasiennych (w zależności od odmiany można obrać gruszki ze skóry), startym na tarce imbirem i przyprawami. Spróbuj i dopraw wedle uznania. W razie potrzeby miksuj partiami.
  6. Gotową zupę przelej do garnka i podgrzej.
  7. Przygotuj salsę z fig: figi pokrój w niewielkie kawałki, dodaj listki mięty, wlej oliwę i ocet balsamiczny. Wymieszaj.
  8. Zupę podaj z figową salsą.

Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 11/2017)

Zupa z dyni i gruszek

Zupa z dyni i gruszek