Zupa z dyni i gruszek z figową salsą.
Nie jest tajemnicą, że dynia to jedno z najlepszych warzyw do przyrządzania zup. Gęstą zupę z dyni jadłem od wczesnego dzieciństwa. Dziś lubię urozmaicać jej smak, do czego świetnie nadają się owoce, takie jak na przykład śliwki (Zupa z dyni i śliwek), jabłka (Zupa z dyni i jabłek), morele (Zupa z dyni i moreli), kasztany (Zupa z dyni i kasztanów), brzoskwinie czy właśnie gruszki. Rozgrzewający imbir również doskonale tu pasuje i dopełnia całość.
Hokkaido – w razie potrzeby – możesz zastąpić inną dynią, na przykład piżmową (Butternut), Blue Ballet, Delica, Futsu Black lub Muscat de Provence. Przepis jest banalnie prosty, a praktycznie całą pracę wykonuje za Ciebie piekarnik i blender. Lubię, kiedy zupa jest wyraźnie pikantna. Wtedy z jej smakiem znakomicie kontrastuje słodka salsa ze świeżych fig z wytrawną nutą balsamico.
Zupa z dyni i gruszek – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 1 dynia Hokkaido
- 2 duże szalotki (albo białe cebule)
- 4 gruszki (tu: Konferencje)
- oliwa extra vergine
- 1 litr wody (lub trochę więcej)
- spory kawałek imbiru
- sól
- pieprz
- łyżeczka ostrej grubo mielonej papryki
- łyżeczka kolendry roztartej w moździerzu
- trochę świeżo startej gałki muszkatołowej
- kilka świeżych fig
- mała garść listków mięty
- ocet balsamiczny dobrej jakości
Zupa z dyni i gruszek – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Z dyni wydrąż gniazdo nasienne, pokrój ją na spore kawałki i wrzuć do dużej brytfanki. Dodaj obrane ze skóry szalotki (albo białe cebule).
- Skrop warzywa oliwą i dokładnie rozprowadź ją dłońmi po wszystkich kawałkach.
- Wstaw warzywa do piekarnika na ok. 40-45 minut lub – w razie potrzeby – nieco dłużej.
- Upieczone warzywa zmiksuj wraz z wodą, gruszkami bez gniazd nasiennych (w zależności od odmiany można obrać gruszki ze skóry), startym na tarce imbirem i przyprawami. Spróbuj i dopraw wedle uznania. W razie potrzeby miksuj partiami.
- Gotową zupę przelej do garnka i podgrzej.
- Przygotuj salsę z fig: figi pokrój w niewielkie kawałki, dodaj listki mięty, wlej oliwę i ocet balsamiczny. Wymieszaj.
- Zupę podaj z figową salsą.
Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 11/2017)
Ciekawy przepis :)
Swietny przepis !
Lece do warzywniaka po gruszki (wlasnie zaczal sie u nas sezon). Prosze o informacje czy ta kolendra w przepisie to swieza czy nasiona – przepraszam, moze to oczywiste, ale tu mam I uzywam oba rodzaje caly rok.
Dziekuje.
Serdecznie pozdrawiam,
Marzena
Adelaide – Australia
Świeża:-) Kiedy używam nasion (a używam często) zaznaczam to w przepisie.