• 1/2 dyni piżmowej (część z gniazdem nasiennym)
  • 100-150 g sera manouri (może być również sezonowana ricotta albo feta)
  • 2 garście rukwi wodnej
  • 2 garście musztardowca
  • 2 duże śliwki
  • 2 łyżki pinioli
  • garść suszonej czarnej morwy
  • 1/2 łyżki zataru
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine

Sałatka z pieczonej dyni piżmowej, grillowanych śliwek i sera manouri.

Dynia piżmowa, dzięki charakterystycznemu kształtowi, świetnie nadaje się do pieczenia i późniejszego ozdabiania nią sałatek.

Do tego celu najlepiej sprawdzi się część dyni z gniazdem nasiennym, która – pokrojona w plastry – przybiera ładny, charakterystyczny jakby księżycowy kształt.

Ser owczy manouri to grecka wersja sezonowanej (twardej) ricotty. Możesz więc zamiast manouri użyć właśnie takiej ricotty, a nawet fety lub koziego twarogu (albo zwykłego twarogu z mleka krowiego).

Możesz także dodać do sałatki inną ulubioną zieleninę, a orzeszki pinii i czarną morwę zastąpić np. innymi orzechami, żurawiną, goji, a nawet rodzynkami.

Śliwki, podobnie jak morele i brzoskwinie, doskonale pieką się na grillu.

Salatka z dyni i sliwek L_03

Salatka z dyni i sliwek L_08

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Do dużej miski wlej porządny chlust oliwy, dodaj zatar, sól i pieprz.
  3. Przekrój część dyni na połowę i usuń łyżką gniazdo nasienne. Pokrój dynię na dość cienkie plastry i wrzuć je do miski z oliwą.
  4. Wymieszaj dokładnie dynię, tak by pokryła się oliwą z przyprawami.
  5. Na blasze rozłóż arkusz papieru do pieczenia i ułóż plastry dyni (ZOBACZ). Wstaw na górny poziom piekarnika na ok. 15 minut (ZOBACZ).
  6. W tym czasie mocno rozgrzej patelnię grillową, natłuść oliwą przekrojone na pół i wypestkowane śliwki i usmaż, aż nieco zmiękną i zrobią się na nich ładne paski.
  7. W misce wymieszaj rukiew z musztardowcem i niewielką ilością oliwy; rozłóż na talerzach.
  8. Na każdej porcji ułóż plastry dyni i po jednej śliwce (2 połówki). Posyp porcje pokruszonym serem, orzeszkami pinii i owocami morwy.

Smacznego!

Salatka z dyni i sliwek L_02

Salatka z dyni i sliwek L_06

Salatka z dyni i sliwek L_05