- 1/2 dyni piżmowej (część z gniazdem nasiennym)
- 100-150 g sera manouri (może być również sezonowana ricotta albo feta)
- 2 garście rukwi wodnej
- 2 garście musztardowca
- 2 duże śliwki
- 2 łyżki pinioli
- garść suszonej czarnej morwy
- 1/2 łyżki zataru
- sól
- pieprz
- oliwa extra vergine
Sałatka z pieczonej dyni piżmowej, grillowanych śliwek i sera manouri.
Dynia piżmowa, dzięki charakterystycznemu kształtowi, świetnie nadaje się do pieczenia i późniejszego ozdabiania nią sałatek.
Do tego celu najlepiej sprawdzi się część dyni z gniazdem nasiennym, która – pokrojona w plastry – przybiera ładny, charakterystyczny jakby księżycowy kształt.
Ser owczy manouri to grecka wersja sezonowanej (twardej) ricotty. Możesz więc zamiast manouri użyć właśnie takiej ricotty, a nawet fety lub koziego twarogu (albo zwykłego twarogu z mleka krowiego).
Możesz także dodać do sałatki inną ulubioną zieleninę, a orzeszki pinii i czarną morwę zastąpić np. innymi orzechami, żurawiną, goji, a nawet rodzynkami.
Śliwki, podobnie jak morele i brzoskwinie, doskonale pieką się na grillu.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Do dużej miski wlej porządny chlust oliwy, dodaj zatar, sól i pieprz.
- Przekrój część dyni na połowę i usuń łyżką gniazdo nasienne. Pokrój dynię na dość cienkie plastry i wrzuć je do miski z oliwą.
- Wymieszaj dokładnie dynię, tak by pokryła się oliwą z przyprawami.
- Na blasze rozłóż arkusz papieru do pieczenia i ułóż plastry dyni (ZOBACZ). Wstaw na górny poziom piekarnika na ok. 15 minut (ZOBACZ).
- W tym czasie mocno rozgrzej patelnię grillową, natłuść oliwą przekrojone na pół i wypestkowane śliwki i usmaż, aż nieco zmiękną i zrobią się na nich ładne paski.
- W misce wymieszaj rukiew z musztardowcem i niewielką ilością oliwy; rozłóż na talerzach.
- Na każdej porcji ułóż plastry dyni i po jednej śliwce (2 połówki). Posyp porcje pokruszonym serem, orzeszkami pinii i owocami morwy.
Smacznego!
Sałatka wygląda przepysznie! :)
Jadłabym
Piękna, apetyczna i pełna samych dobroci:)
Figi i śliwy z grilla — mniam mniam mniam
Pycha!!!
Bardzo mi się podoba
Dynia i śliwki – dwie rzeczy, które uwielbiam, w jednej pięknej sałatce. Cudnie!