Zupa imbirowa z dyni i jabłek – jedna z moich ulubionych.
Imbir, dynia i jabłka to doskonałe jesienne smaki, które idealnie się uzupełniają. Taką zupę mógłbym jeść właściwie codziennie, najlepiej od października do marca.
Przepis jest banalnie prosty – wystarczy upiec warzywa i owoce, a później je zmiksować. Tylko tyle potrzeba, by delektować się miską pysznego, rozgrzewającego i aromatycznego dyniowo-jabłkowego kremu z mocnymi nutami imbiru, dodatkowo przełamanego słodkimi i chrupkimi pestkami granatu.
Zarówno dyni Hokkaido, jak i jabłek nie obieram ze skórki, ponieważ nie ma takiej potrzeby. W braku Hokkaido możesz zastąpić ją dynią innej odmiany, na przykład piżmową (butternut).
Sprawdź też inne przepisy z DYNIĄ w roli głównej.
Polecam!
Zupa imbirowa z dyni i jabłek – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 1 duża lub 2 małe dynie Hokkaido (ok. 1 kg, waga bez gniazd nasiennych)
- 4 duże jabłka (ok. 1 kg, tu: szara reneta)
- 2 czerwone cebule
- spory kawałek imbiru
- 5 ząbków czosnku
- 2 papryczki chilli (lub 1/2 – 1 papryczka habanero)
- ok. 1 – 1,2 litra wody mineralnej lub warzywnego bulionu
- 1/2 granatu
- świeża kolendra
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
- sól
- pieprz
- oliwa extra vergine
Zupa imbirowa z dyni i jabłek – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Z dyni wydrąż gniazda nasienne, pokrój ją na kawałki i wrzuć do dużej brytfanki lub innego naczynia do zapiekania.
- Jabłka pokrój na ok. 6 kawałków i dodaj do dyni (ja nie obieram jabłek ze skóry).
- Do brytfanki wrzuć obrane i pokrojone na 6 części cebule, ząbki czosnku (w całości i w łupince), przekrojone wzdłuż na pół papryczki chilli (bez pestek) oraz obrany i pokrojony na kawałki imbir (ZOBACZ).
- Skrop zawartość brytfanki oliwą, posyp kolendrą i cynamonem oraz dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko dłońmi.
- Wstaw warzywa do piekarnika na ok. 40-45 minut.
- Upieczone warzywa (ZOBACZ) zmiksuj wraz z wodą w malakserze lub w blenderze (ząbki czosnku obierz wcześniej ze skórki; jeśli wolisz, możesz również usunąć skórę z cząstek jabłek). W razie potrzeby miksuj partiami, a gotową zupę przelej do garnka i podgrzej.
- Porcje zupy udekoruj kolendrą i pestkami granatu.
Tej misce stał się upływ czasu. Mam dwie; nie dość, że mają wartość kolekcjonerską, to jeszcze wyglądają świetnie.
Nigdy nie jadłam zupy z dyni, dzisiaj pierwszy raz, smakuje wyśmienicie, dziekuję za przepis.
Smacznego, pozdrawiam!
Czy dynię przed upieczeniem mam obrać ze skóry?
Nie, jeśli używasz hokkaido lub młodej dyni pizmowej – te gatunki nadają się do jedzenia ze skórką.
Ależ dobra jest ta zupa. Zrobiłam w ramach wspierania hodowców jabłek i na pewno jeszcze nie raz powtórzę. Znakomity przepis, dziękuje!
Zupa jest rewelacyjna, przepełniona esencją smaków, rozgrzewająca, sycąca, dynia zaskoczyła mnie bardzo swoim jarzynowym smakiem. Posypana ziarnami granatu, kontrast kolorów, zapach, tekstura – zachwycające! Nawet moja sześcioletnia córka zjadła, mimo, że jest i imbir, i chili, i czosnek. O zupie tej usłyszałam w radiowej Trójce, Pan tak zachęcająco opowiadał, że postanowiłam wypróbować. O dynię łatwo nie było, ale w dobie sklepów online po tygodniu oczekiwania dotarła do mnie :-) Zgadzam się w pełni, jedna z najlepszych zup, jakie jadłam :-)
Dziękuję, bardzo mi miło:-) Musimy tylko wymienić zdjęcia w tym przepisie na nowe, te obecne nie oddają należycie licznych walorów samego przepisu;-) pozdrawiam
Świetna zupa, pierwszy raz połączyłem dynię z owocami. Planuję podmienić na nią barszcz w Wigilię, dla odmiany. Dzięki za mega fajny przepis.
WOW, ależ cudnie to wygląda! Zwykła dynia, taka sprzedawana nawet teraz, w zimie, w cząstkach, z grubą zielonkawą skórą nada się do tej zupy?
Tak
Właśnie zrobiłam tą zupę. Dziękuję za przepis! Nie spodziewałam się aż tak cytrynowego smaku :)
Wszystko zależy od jabłek i poziomu ich kwasowości:-)
Ciekawy przepis. Czyta się go smacznie. Pożyczam :-)