Zupa imbirowa z dyni i jabłek – jedna z moich ulubionych.

Imbir, dynia i jabłka to doskonałe jesienne smaki, które idealnie się uzupełniają. Taką zupę mógłbym jeść właściwie codziennie, najlepiej od października do marca.

Przepis jest banalnie prosty – wystarczy upiec warzywa i owoce, a później je zmiksować. Tylko tyle potrzeba, by delektować się miską pysznego, rozgrzewającego i aromatycznego dyniowo-jabłkowego kremu z mocnymi nutami imbiru, dodatkowo przełamanego słodkimi i chrupkimi pestkami granatu.

Zarówno dyni Hokkaido, jak i jabłek nie obieram ze skórki, ponieważ nie ma takiej potrzeby. W braku Hokkaido możesz zastąpić ją dynią innej odmiany, na przykład piżmową (butternut).

Sprawdź też inne przepisy z DYNIĄ w roli głównej.

Polecam!

Zupa imbirowa z dyni i jabłek

Zupa imbirowa z dyni i jabłek

Zupa imbirowa z dyni i jabłek

Zupa imbirowa z dyni i jabłek – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 1 duża lub 2 małe dynie Hokkaido (ok. 1 kg, waga bez gniazd nasiennych)
  • 4 duże jabłka (ok. 1 kg, tu: szara reneta)
  • 2 czerwone cebule
  • spory kawałek imbiru
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 papryczki chilli (lub 1/2 – 1 papryczka habanero)
  • ok. 1 – 1,2 litra wody mineralnej lub warzywnego bulionu
  • 1/2 granatu
  • świeża kolendra
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine

Zupa imbirowa z dyni i jabłek – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Z dyni wydrąż gniazda nasienne, pokrój ją na kawałki i wrzuć do dużej brytfanki lub innego naczynia do zapiekania.
  3. Jabłka pokrój na ok. 6 kawałków i dodaj do dyni (ja nie obieram jabłek ze skóry).
  4. Do brytfanki wrzuć obrane i pokrojone na 6 części cebule, ząbki czosnku (w całości i w łupince), przekrojone wzdłuż na pół papryczki chilli (bez pestek) oraz obrany i pokrojony na kawałki imbir (ZOBACZ).
  5. Skrop zawartość brytfanki oliwą, posyp kolendrą i cynamonem oraz dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko dłońmi.
  6. Wstaw warzywa do piekarnika na ok. 40-45 minut.
  7. Upieczone warzywa (ZOBACZ) zmiksuj wraz z wodą w malakserze lub w blenderze (ząbki czosnku obierz wcześniej ze skórki; jeśli wolisz, możesz również usunąć skórę z cząstek jabłek). W razie potrzeby miksuj partiami, a gotową zupę przelej do garnka i podgrzej.
  8. Porcje zupy udekoruj kolendrą i pestkami granatu.

Zupa imbirowa z dyni i jabłek

Zupa imbirowa z dyni i jabłek