- słoik zielonych oliwek nadziewanych kozim serem (Oliveri)
- 100 g dowolnej mieszanki sezonowych sałat (tu: rukola i rosso)
- trochę orzechów włoskich
- 1/2 - 1 pigwa
- papryczka chilli
- glassa balsamiczna
- sok z cytryny
- oliwa extra vergine
Cierpki smak pigwy dobrze pasuje do wyrazistych, słonych oliwek. Jeśli jednak pigwa będzie poza Waszym zasięgiem, możecie zastąpić ją gruszką, a nawet jabłkiem.
1. Do miski wrzućcie umytą i wysuszoną w suszarce do sałaty mieszankę sałat, oliwki*, orzechy włoskie i pokrojoną na kawałki pigwę. Pigwa jest dość cierpka w smaku, dlatego nie przesadźcie z jej ilością.
2. Dodajcie trochę oliwy, wymieszajcie wszystko i rozłóżcie porcje na talerzach, starając się wyeksponować wszystkie składniki sałatki.
3. W miseczce wymieszajcie glassę balsamiczną, sok z ok. 1/3 cytryny, oliwę oraz posiekaną papryczkę chilli (bez pestek). Tak przygotowanym dressingiem dodatkowo skropcie sałatkę.
*Użyłem tu zielonych oliwek nadziewanych kozim serem (Oliveri). Opakowanie: słoik, 300 g. Skład: oliwki, kozi ser (30%), olej słonecznikowy. Można je nabyć m.in. tu: SKLEP.
Smacznego!