• słoik zielonych oliwek nadziewanych kozim serem (Oliveri)
  • 100 g dowolnej mieszanki sezonowych sałat (tu: rukola i rosso)
  • trochę orzechów włoskich
  • 1/2 - 1 pigwa
  • papryczka chilli
  • glassa balsamiczna
  • sok z cytryny
  • oliwa extra vergine

Cierpki smak pigwy dobrze pasuje do wyrazistych, słonych oliwek. Jeśli jednak pigwa będzie poza Waszym zasięgiem, możecie zastąpić ją gruszką, a nawet jabłkiem.

1. Do miski wrzućcie umytą i wysuszoną w suszarce do sałaty mieszankę sałat, oliwki*, orzechy włoskie i pokrojoną na kawałki pigwę. Pigwa jest dość cierpka w smaku, dlatego nie przesadźcie z jej ilością.

2. Dodajcie trochę oliwy, wymieszajcie wszystko i rozłóżcie porcje na talerzach, starając się wyeksponować wszystkie składniki sałatki.

3. W miseczce wymieszajcie glassę balsamiczną, sok z ok. 1/3 cytryny, oliwę oraz posiekaną papryczkę chilli (bez pestek). Tak przygotowanym dressingiem dodatkowo skropcie sałatkę.

*Użyłem tu zielonych oliwek nadziewanych kozim serem (Oliveri). Opakowanie: słoik, 300 g. Skład: oliwki, kozi ser (30%), olej słonecznikowy. Można je nabyć m.in. tu: SKLEP.

Smacznego!