Ciecierzyca znakomita.
Ciecierzyca znakomita, czyli najlepsza z najlepszych, takie przynajmniej mamy wrażenie po minionym weekendzie. To przepis na pyszne, błyskawiczne, ultra proste i niesamowicie pożywne roślinne danie z ciecierzycą w roli głównej. Możesz porównać go z innymi pomysłami na ciecierzycę (przepisy) i dokonać oceny we własnym zakresie. Jeżeli lubisz ciecierzycę tak bardzo, jak my, na pewno nie będziesz żałować.
Słono-kwaśny i pikantny sos z kiszonej cytryny doskonale tu pasuje i dodaje całości charakteru. Tradycyjnie nie używam ciecierzycy z puszki – suszona (i namoczona) jest nieporównanie smaczniejsza. Nie daj sobie wmówić, że nie masz czasu namoczyć, odstawić i ugotować ciecierzycy. Cały proces zajmuje maksymalnie 60 min z 12-godzinną przerwą na odpoczynek 🙂 Znakomite jesienno-zimowe danie.
Ciecierzyca znakomita – SKŁADNIKI:
Sos
- pół kiszonej cytryny z tego przepisu
- 3 limonki
- chlust oliwy extra vergine
- zielona marynowana papryczka chili (z zalewy)
Ciecierzyca
- 200 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc
- papryka (u mnie: żółta)
- duża garść orzechów włoskich, posiekanych
- 4 łyżeczki kaparów
- 5-6 dużych suszonych pomidorów marynowanych w oleju (warto zrobić własne – przepis)
- 2-3 gałązki rozmarynu
- duża garść listków kolendry
- oliwa extra vergine
- szczypta płatków ostrej chili
- przyprawy: 1 łyżeczka płatków łagodnej chili, 3 x długi pieprz rozgnieciony w moździerzu, pół łyżeczki ziela angielskiego rozgniecionego w moździerzu, pół łyżeczki nasion kolendry rozgniecionych w moździerzu
Ciecierzyca znakomita – PRZEPIS:
- Ciecierzycę wsyp do miski, zalej obficie wodą i namocz przez noc (12 godzin lub dłużej).
- Namoczoną ciecierzycę odcedź i ugotuj (gotuj przez około 60 minut). Ugotowaną ciecierzycę odcedź.
- W głębokiej patelni podduś ugotowaną ciecierzycę i paprykę, pokrojoną w drobną kostkę. Duś do momentu, aż papryka zmięknie. Pod koniec smażenia dodaj grubo posiekane orzechy włoskie, kapary, pokrojone suszone pomidory, posiekane listki rozmarynu oraz przyprawy. Smaż jeszcze przez 3-4 minuty. Celowo nie dodaję soli – kiszona cytryna jest wystarczająco słona.
- W tym czasie w blenderze ręcznym (używam Zyle z tytanowymi ostrzami) zmiksuj pół kiszonej cytryny, sok z trzech limonek, papryczkę chili z zalewy i chlust oliwy, uzyskując gładki i wyrazisty w smaku sos.
- Przełóż ciecierzycę do miski, odczekaj kilka minut, aż nieco przestygnie. Dodaj sos z kiszonej cytryny oraz grubo posiekane listki kolendry. Wymieszaj i podawaj.