- 2 jajka
- 6-7 łyżek mąki teff (może być również np. kasztanowa)
- 3 łyżki surowego kakao
- woda gazowana
- 500 g wiśni
- kieliszek porto (Ramos Pinto)
- pieprz
- sól
- ziele angielskie
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
Naleśniki kakaowe z wiśniami duszonymi w porto i przyprawach.
Bardzo lubię naleśniki podawane w postaci niewielkich kwadratów (np. takich jak TUTAJ). Nie tylko fajnie wyglądają, ale też lepiej łączą się z dodatkami, na przykład takimi, jak wiśniowy sos.
Smak sosu podkręca (a przy okazji dosładza) porto oraz przyprawy, w tym pieprz, który pasuje tu idealnie. Nie używam cukru, ponieważ moim zdaniem nie jest potrzebny – wiśnie są w tym sezonie wystarczająco słodkie. Jeśli jednak wolisz zdecydowanie słodkie smaki, dodaj cukier w ilości według uznania, acz wiedz, że tego nie pochwalam:-)
Do przygotowania naleśników możesz użyć innego rodzaju mąki bezglutenowej (np. kasztanowej lub jaglanej), a jeśli nie zależy Ci na bezglutenowym charakterze dania – także pszennej.
PRZEPIS:
- Wydryluj wiśnie.
- Mąkę i kakao przesiej przez sito o drobnych oczkach.
- Roztrzep jajka, dodaj mąkę, 2 łyżki kakao i tyle wody, by uzyskać płynne naleśnikowe ciasto. Dopraw ciasto szczyptą soli.
- Na natłuszczonej patelni usmaż naleśniki. Gotowe układaj w stos na talerzu.
- Do głębokiej patelni wrzuć wiśnie. Wlej porto i duś, aż owoce zmiękną. Dodaj łyżkę kakao, dopraw porządną szczyptą pieprzu, świeżo startego ziela angielskiego oraz gałki muszkatołowej.
- Naleśniki pokrój w dość cienkie paski, a następnie w niewielkie kwadraty (ZOBACZ). Tak pokrojone naleśniki podawaj z gorącymi wiśniami z patelni oraz – opcjonalnie – z kieliszkiem porto (tu: Ramos Pinto).
Smacznego!
Bardzo ładne. Wyglądają trochę jak ciniminis ale na pewno smakują 100x lepiej ;)
O, przepis z winem, coś dla mnie!!! :D Masz takich więcej?
Oczywiście:-) zapraszam do lektury spisu treści:-)
Totalnie moje smaki :D Też nie dosładzam wiśni, a gałka muszkatołowa i wiśnie to połączenie idealne – uwielbiam.