• 500 g fasolki szparagowej
  • 250 g tofu
  • 1-2 kapusty pak choi
  • 1 papryczka chilli
  • chlust bezglutenowego sosu sojowego
  • organiczna przyprawa chińska Hambleden - mieszanka nasion kopru, kory cynamonowej, korzenia imbiru, czarnego pieprzu i goździków (albo przyprawa 5 smaków)
  • pieprz
  • olej do smażenia

Tofu z fasolką szparagową i pak choi.

Tofu z fasolką szparagową i moją ulubioną kapustą pak choi to szybkie, jednogarnkowe i w 100% roślinne danie, które świetnie sprawdzi się jako obiad w zabieganym tygodniu, kiedy na wszystko brakuje czasu.

Podstawowa zaleta tofu polega na tym, że jak gąbka chłonie każdy smak, który chcemy mu nadać. Tutaj tofu nabiera wyraźnego smaku przypraw i sosu sojowego.

Pak choi sprawdza się w tym przepisie znakomicie, ponieważ nie traci tyle na objętości, co szpinak (którego zresztą możesz użyć jako zamiennika, jeśli nie masz dostępu do pak choi). W Warszawie pak choi jest łatwo dostępny m.in. pod Halą Mirowską i w Gospodarstwie Ludwika Majlerta.

Pak choi (chińska kapusta – nie mylić z pekińską) to warzywo bogate w witaminy A i C. Jest doskonałym zamiennikiem dla szpinaku i jarmużu, można ją również dodawać do sałatek.

Jak wybrać najlepszą pak choi?

Im mniejsza główka kapusty, tym delikatniejszy smak warzywa. Liście powinny być jędrne, a kłącza zwarte i pozbawione plamek. Całość kapusty jest jadalna. Pak choi jest dostępna przez cały rok. Warto włączyć ją do codziennej diety z uwagi na świetny smak, wysoką zawartość potasu, magnezu, kwasu foliowego i żelaza, łatwo przyswajalne białko i sporą zawartość błonnika.

Fasolkę szparagową możesz w razie potrzeby zastąpić groszkiem cukrowym, a nawet bobem.

Sprawdź też inne przepisy z:

Tofu z fasolką szparagową i pak choi

Tofu z fasolka szparagowa L_06

Tofu z fasolką szparagową i pak choi – przepis:

  1. Ugotuj fasolkę szparagową i pokrój ją na mniejsze kawałki (na pół lub trzy części).
  2. Pokrój tofu w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, przewracając kawałki, do momentu aż zaczną się rumienić z każdej strony.
  3. W tym czasie posiekaj grubo pak choi.
  4. Zdejmij tofu z patelni, rozgrzej trochę oleju i wrzuć fasolkę szparagową oraz posiekaną papryczkę chilli. Podsmażaj przez chwilę, po czym dodaj pak choi; duś mieszając.
  5. Gdy kapusta zacznie tracić objętość dodaj tofu, wlej sos sojowy i dopraw pieprzem i przyprawami. Duś całość, mieszając, aż kapusta straci objętość, a tofu nasiąknie smakiem sosu sojowego i przypraw.

Smacznego!

Tofu z fasolka szparagowa L_04

Tofu z fasolka szparagowa L_03

Tofu z fasolką szparagową i pak choi

Tofu z fasolka szparagowa L_08