- SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
- 2 liście sałaty rzymskiej
- 3 zielone szparagi (plus ewentualnie 2-3 dodatkowe główki)
- trochę kaparów
- jeden ogórek konserwowy
- 1-2 łyżki dobrej musztardy (tu: Towary Niezwykłe z chilli i suszonymi pomidorami)
- oliwa extra vergine
- połowa cytryny
- GRAVLAX:
- filet z łososia ze skórą (ok. 400 g)
- sól gruboziarnista
- 2-3 łyżeczki cukru (tu: palmowy)
- sporo świeżego tymianku
Szparagi świetnie komponują się nie tylko z jajkiem, ale również z łososiem. A najlepiej z własnoręcznie przygotowanym gravlaxem. Wypróbuj to koniecznie!
Przygotowując gravlaxa możesz skorzystać na przykład z mojego wcześniejszego przepisu (GRAVLAX) albo użyć poniższego.
W związku z tym, że w przypadku tej wersji gravlaxa chciałem przygotować danie w 100% bezglutenowe, zrezygnowałem z dodatku wódki. Zależało mi również na bardzo delikatnym mięsie, dlatego łosoś spędził w lodówce nieco mniej czasu niż poprzednio – 36 godzin. Tyle w zupełności wystarczyło.
Krótszy czas marynowania będzie również odpowiedni wówczas, gdy dysponujesz dość cienkim filetem (np. z części ryby bliższej ogona). Generalnie jednak do gravlaxa postaraj się nabyć odpowiednio gruby kawałek ryby. Podana w przepisie ilość łososia wystarczy na 3-4 proponowane porcje dania.
Sprawdź też:
1. Przygotuj gravlaxa. Ułóż łososia w głębszym naczyniu (np. do zapiekania) skórą do dołu.
2. Posyp filet taką ilością soli, by dokładnie pokryła całą powierzchnię ryby. Posyp rybę cukrem oraz tymiankiem.
3. Przykryj naczynie przezroczystą folią spożywczą i połóż na rybie coś ciężkiego (np. obłożony folią aluminiową ciężarek albo mały moździerz).
4. Wstaw łososia do lodówki na 36 godzin.
5. Po tym czasie oczyść rybę, odetnij skórę i pokrój łososia na plastry.
6. Przygotuj sos: wymieszaj musztardę, sok z cytryny i oliwę.
7. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej usmaż szparagi (wcześniej odłam zdrewniałe końcówki). Nie przesadź z czasem grillowania, szparagi muszą pozostać jędrne i chrupkie. Powinno im wystarczyć ok. 4 minut.
8. Na talerzu ułóż liście sałaty. Każdego szparaga owiń plasterkiem gravlaxa i ułóż na sałacie.
9. Posyp całość kaparami i skrop dressingiem.
10. Jeśli do podania wykorzystasz podłużny talerz, możesz obok łososia i szparagów ułożyć również dodatkową mini-sałatkę (tak jak na zdjęciu). Na desce do krojenia wymieszaj dłońmi kilka podłużnych plasterków ogórka, 2-3 plasterki gravlaxa, 2-3 dodatkowe główki szparagów oraz kapary. Nałóż na talerz i skrop dressingiem.
11. Danie oprósz świeżo zmielonym pieprzem i podawaj. Nie dodawaj więcej soli – gravlax będzie wystarczająco słony.
Smacznego!
Elegancko podane, super
Uwielbiam gravlaxa, ze szparagami wygląda rewelacyjnie
I absolutely love your blog!
Najlepszy sposób na surowego łososia. Wygląda bardzo… restauracyjnie :)
Super pomysł. Robiłam na kanapce, zrobię i ten.
cudne zdjęcia