• SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
  • 2 liście sałaty rzymskiej
  • 3 zielone szparagi (plus ewentualnie 2-3 dodatkowe główki)
  • trochę kaparów
  • jeden ogórek konserwowy
  • 1-2 łyżki dobrej musztardy (tu: Towary Niezwykłe z chilli i suszonymi pomidorami)
  • oliwa extra vergine
  • połowa cytryny
  • GRAVLAX:
  • filet z łososia ze skórą (ok. 400 g)
  • sól gruboziarnista
  • 2-3 łyżeczki cukru (tu: palmowy)
  • sporo świeżego tymianku

Szparagi świetnie komponują się nie tylko z jajkiem, ale również z łososiem. A najlepiej z własnoręcznie przygotowanym gravlaxem. Wypróbuj to koniecznie!

Przygotowując gravlaxa możesz skorzystać na przykład z mojego wcześniejszego przepisu (GRAVLAX) albo użyć poniższego.

W związku z tym, że w przypadku tej wersji gravlaxa chciałem przygotować danie w 100% bezglutenowe, zrezygnowałem z dodatku wódki. Zależało mi również na bardzo delikatnym mięsie, dlatego łosoś spędził w lodówce nieco mniej czasu niż poprzednio – 36 godzin. Tyle w zupełności wystarczyło.

Krótszy czas marynowania będzie również odpowiedni wówczas, gdy dysponujesz dość cienkim filetem (np. z części ryby bliższej ogona). Generalnie jednak do gravlaxa postaraj się nabyć odpowiednio gruby kawałek ryby. Podana w przepisie ilość łososia wystarczy na 3-4 proponowane porcje dania.

Sprawdź też:

NAJLEPSZA KANAPKA Z GRAVLAXEMGRAVLAX Z SAŁATKĄ Z GRILLOWANYCH WARZYW

Gravlax szparagi L_13

1. Przygotuj gravlaxa. Ułóż łososia w głębszym naczyniu (np. do zapiekania) skórą do dołu.

2. Posyp filet taką ilością soli, by dokładnie pokryła całą powierzchnię ryby. Posyp rybę cukrem oraz tymiankiem.

Gravlax szparagi L_01

3. Przykryj naczynie przezroczystą folią spożywczą i połóż na rybie coś ciężkiego (np. obłożony folią aluminiową ciężarek albo mały moździerz).

4. Wstaw łososia do lodówki na 36 godzin.

5. Po tym czasie oczyść rybę, odetnij skórę i pokrój łososia na plastry.

6. Przygotuj sos: wymieszaj musztardę, sok z cytryny i oliwę.

7. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej usmaż szparagi (wcześniej odłam zdrewniałe końcówki). Nie przesadź z czasem grillowania, szparagi muszą pozostać jędrne i chrupkie. Powinno im wystarczyć ok. 4 minut.

8. Na talerzu ułóż liście sałaty. Każdego szparaga owiń plasterkiem gravlaxa i ułóż na sałacie.

9. Posyp całość kaparami i skrop dressingiem.

10. Jeśli do podania wykorzystasz podłużny talerz, możesz obok łososia i szparagów ułożyć również dodatkową mini-sałatkę (tak jak na zdjęciu). Na desce do krojenia wymieszaj dłońmi kilka podłużnych plasterków ogórka, 2-3 plasterki gravlaxa, 2-3 dodatkowe główki szparagów oraz kapary. Nałóż na talerz i skrop dressingiem.

11. Danie oprósz świeżo zmielonym pieprzem i podawaj. Nie dodawaj więcej soli – gravlax będzie wystarczająco słony.

Smacznego!

Gravlax szparagi L_09

Gravlax szparagi L_12