Tarta z gruszkami – wytrawna, z mąki pełnoziarnistej.
Tarta z gruszkami to rewelacyjne wytrawne ciasto ze słodkimi owocowymi nutami, przełamanymi smakiem aromatycznego dojrzewającego sera. Celowo niczym nie dosładzam ani kruchego ciasta, ani nadzienia. Moim zdaniem gruszki z natury są wystarczająco słodkie, choć oczywiście – jeżeli bardzo zależy Ci na mocno słodkim smaku – możesz dodać cukier lub inne słodziszcze. Tak czy owak, zaręczam, że tarta bez dodatkowych słodzideł jest po prostu przepyszna.
Chrupkie gruszki, wytrawny likier ananasowy, ser, łagodna kremowa śmietana i kruche ciasto – tylko tyle i aż tyle tworzy wspaniały, a jednocześnie bardzo łatwy deser, który robi się dosłownie w kilka chwil. Później jeszcze tylko nieco ponad dwa kwadranse w piekarniku i gotowe. Alkohol jest składnikiem opcjonalnym. Możesz dodać dowolny w miarę wytrawny likier (np. Grand Marnier, Cointreau) lub choćby Calvados albo go pominąć.
Kruche ciasto przygotowuję zgodnie z moim standardowym przepisem, z jedną małą różnicą. Tym razem, ciasto jest pełnoziarniste, ponieważ zamiast mąki owsianej używam pełnoziarnistych płatków owsianych zmielonych w robocie kuchennym na mąkę.
I jeszcze super patent na tartę z serem, który zmienia wszystko (!): ser dodany na dno tarty, pod nadzienie – zamiast na wierzch – pięknie się rozpuszcza (nie zapieka), a przy okazji doskonale łączy się z buzującymi w cieście sokami, przeobrażając się w aromatyczny sos przenikający całe nadzienie.
Sprawdź też inne przepisy na tarty i quiche.
Tarta z gruszkami – SKŁADNIKI na 8 porcji:
Na kruche ciasto:
- 100 g bezglutenowych płatków owsianych zmielonych na mąkę (albo mąki owsianej bezglutenowej)
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g zimnej ricotty
- 100 g zimnego niesolonego masła
- szczypta soli
Plus:
- nierafinowany olej kokosowy lub ghee / masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie:
- 3 spore gruszki odmiany Konferencja
- 100 g twardego aromatycznego sera, świeżo startego (tu: portugalska Ilha Branca z Graciosy/Azory, może być też Parmigiano Reggiano, Pecorino, Sao Jorge)
- 250 g śmietany 18%
- 3 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- ok. 25-30 ml likieru ananasowego (tu: wytrawny likier z Azorów)
Używam formy do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm.
Tarta z gruszkami – PRZEPIS:
- W dużej misie robota kuchennego Magimix zmiel płatki owsiane na mąkę.
- Przygotuj ciasto. Z dwu rodzajów mąki, ricotty, masła i szczypty soli wyrób ciasto w robocie kuchennym albo ręcznie (jeżeli używasz robota, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund).
- Uformuj z ciasta kulę i przełóż je na talerz lub do miski. Wstaw do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Formę do tarty natłuść olejem kokosowym.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przełóż ciasto do formy (zobacz). Nadmiar ciasta usuń przy pomocy wałka (zobacz). Z nadwyżki ciasta możesz wyciąć ciasteczka lub zrobić mini galette nadziane resztką gruszek, które nie zmieszczą się w głównej tarcie (zobacz).
- Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut (z0bacz).
- W tym czasie przygotuj ser, gruszki i krem śmietanowo-jajeczny. Owoce (u mnie: ze skórką) pokrój w cienkie plasterki, omijając środek z gniazdem nasiennym. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach (zobacz). Jajka, śmietanę i likier z ananasa ubij na gładki krem.
- Gdy ciasto się podpiecze wyjmij je z piekarnika. Na dno wysyp starty ser, ułóż na nim gruszki tak, by zmieściło się ich jak najwięcej (u mnie: z górką, stąd wierzchnie gruszki nieco się spiekły) i zalej je kremem.
- Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 35-40 minut, aż wierzch tarty ładnie się zrumieni. Na ostatnie 5 minut możesz obniżyć blachę z tartą o jeden poziom.
- Gotową tartę odstaw do ostygnięcia. Podawaj na ciepło lub na zimno, w każdym wariancie smakuje tak dobrze, że trudno odmówić sobie dokładki.
Tarta widoczna na zdjęciach była krojona i fotografowana po upieczeniu i wystudzeniu, przed wstawieniem do lodówki. Po kilku godzinach w lodówce nadzienie dodatkowo tężeje, a tarta pięknie się kroi (jak dobrze ścięta galaretka).
Uwaga: teraz robot kuchenny Magimix możesz zamówić w świetnej cenie, niższej o 20% – TUTAJ.