Co potrafi Magimix – praktyczny przegląd przystawek.
Magimix to bardzo użyteczny, wielofunkcyjny robot kuchenny, który nie tylko ułatwia pracę, ale też pozwala zaoszczędzić w kuchni cenny czas. Mnóstwo czasu! Używam go już blisko 5 lat i wciąż sprawia wrażenie niezniszczalnego, a gwarancja producenta na silnik indukcyjny wynosi aż 30 lat! Więcej informacji dot. parametrów Magimixa znajdziesz w tym wpisie.
Magimix w zestawie z całym mnóstwem dodanych do niego przystawek jest wybitnie wszechstronny, dzięki czemu zastępuje wiele innych sprzętów kuchennych. Jakby tego było mało, w kuchni wygląda ładnie i jest totalnie intuicyjny w obsłudze. Nigdy nie czytałem wydanej do niego instrukcji, ponieważ po prostu nie było takiej potrzeby. Prosty montaż przystawek, ledwie trzy przyciski i brak rozbudowanej elektroniki sprawiają, że przy właściwym użytkowaniu jest ultra przyjazny i bezawaryjny.
Co potrafi Magimix?
Z mojego punktu widzenia – wszystko, co trzeba, by w kuchni przyrządzić dokładnie to, na co ma się ochotę. Kroi w kostkę, w słupki, w makaronowe paski i nitki, sieka, szatkuje, mieli, ubija, trze, uciera, miksuje (zarówno orzechy na masło, jak i warzywa na jedwabiste zupy kremy), wyrabia ciasto, wyciska soki z miękkich owoców oraz – przy pomocy innej przystawki – z cytrusów.
By zobrazować możliwości robota bardziej czytelnie, przygotowałem krótki zestaw funkcjonalności Magimixa, który przedstawia rezultaty ich użycia. Pełen opis przystawek znajdziesz również na polskiej stronie Magimixa.
Zastanawiam się nad zakupem tego robota…. Czy Magimix poradzi sobie ze zmieleniem ryżu, ziaren zbóż, czy suchej ciecierzycy na mąkę?
Poradzi sobie ze zmieleniem ryżu, ziaren zbóż, orzechów, etc. Suchą ciecierzycę mielę w blenderze Zyle https://www.facetikuchnia.com.pl/blender-molekularny-ronic/. W Magimixie szkoda mi noża, dlatego nie sprawdzałem tej opcji.
Masz ten najwyższy model? Chyba tylko taki warto kupić🤔
Generalnie, im więcej przystawek tym oczywiście lepiej (korzystam ze wszystkich), ale nawet bazowa wersja magimixa jest tak rozbudowana, że nie ma na co narzekać.
A koktajl zrobi? :) piję dużo takich ze szpinakiem, bananami, i dodatkami superfoods w proszku :) a ciasto drożdżowe ugniecie? :)
Koktajl też zrobi oczywiście, to przecież łatwizna:-) A jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe, moim zdaniem najlepiej dla ciasta, gdy wyrabia się je ręcznie. Magimix jest bardzo szybki, więc może takie ciasto „przebić”, co grozi zbyt gumowatą strukturą.
A czy wszystkie elementy Magimixa można myć w zmywarce? ;-)
Tak, pod warunkiem, że istnieje zmywarka, która umyje misę na przykład po miksowaniu surowych daktyli;-) Niezależnie od tego, że można, noży (żadnych) nie myłbym w zmywarce, ponieważ nadmierne moczenie im nie służy.
Czy tarka do parmezanu sprawdzi się do tarcia ziemniaków?
To zależy od tarki. Gdybym zobaczył zdjęcie, łatwiej byłoby udzielić odpowiedzi.
Czy poradzi sobie z ciastem drozdzowym ?
Ciasto drożdżowe wyrabia się ręcznie lub ewentualnie w mikserze na bardzo niskich obrotach. Magimix ma za wysoką moc i za szybkie obroty na ciasto drożdżowe, dlatego nadaje się do zadań wymagających ultra mocnego silnika, ostrych noży, etc. takich jak np. mielenie suchej ciecierzycy, orzechów, hummusu i innych zadań opisanych w tym wpisie.
Czy Magimix:
– zetrze ziemniaki na placki ziemniaczane bądź babkę ziemniaczana?
– zblenduje ugotowana kasze jaglana?
– poszatkuje kapustę biała ma surówkę?
– wyciśnie sok z marchewki?
Rozważam zakup i potrzebuje wiedzieć, czy poradzi sobie z tymi czynnościami.
Pkt 1-3 na 100% tak – bez problemu, mam wątpliwości tylko co do soku. Przystawka do soków jest przeznaczona raczej do malin, jagód, etc. czyli małych miękkich owoców.
I przez Ciebie go kupiłem! Mam nadzieje, że da rade!
Na bank!
sok z Marchewki tez wycisnie, dzis przetestowalismy, z marechek, jablek i gruszki.
Super!
Hej, I ja też zakupiłam po przeczytaniu tych recenzji. Dzisiaj przyszło także będę szaleć 😄
Przyjemnego korzystania!:-)
Czytałam opinie że czasem coś pozostaje na ściankach i w przypadku używania misy małej trzeba myć wszystkie ?
W przypadku mielenia twardych surowców, np. orzechów/migdałów w małej misie faktycznie zdarza się, że okruchy przedostają się do dużej misy (średnią można wyjąć). Jeżeli chodzi o surowce bardziej płynne (np. oliwa dodana do składników na pesto), nie zdarzyło mi się jeszcze, by inne misy niż aktualnie używana mała trzeba było myć. Być może dzieje się tak wtedy, gdy ktoś umieści w małej misie zbyt dużo składników i jej zawartość podczas miksowania (w drobnej części) przedostanie się z małej misy do większej.
Witam! Jak czyści pan noże?
Tradycyjnie: myję miękką gąbką pod bieżącą wodą.